Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 - test
Autor Wiadomość
Giani 
Nowy
Giani

Wysłany: Wto 23 Gru, 2008   

Zaskoczony nieco jestem ,ze napisales o niedopracowanym tescie autofocusa :razz: Rozumiem,ze to sa koszty. Myslalem, ze mozecie sobie wypozyczyc kilka obiektywow na jeden test lustrzanki, bo przeciez nie robicie testow co tydzien.

Poza tym nie musialbym robic testow D90, aby wiedziec, ze z pewnoscia ma nieco gorszy system autofocusa niz D300 czy D3. To inna polka i inny system autofocusa. Zdziwilbym sie jakby bylo odwrotnie.

Sam widzisz, ze niedopracowane testy daja pozniej pozywke dla Trollow i prowokuja do wojen systemowych. Bo na forum nikt sie nie obraza, ze D3 jest lepsze od D90, ale jak SOny jest lepsze od Canona albo Nikon od Canona czy na odwrot. Z drugiej strony pewnie lubicie prowokowac :lol:

Reklama

Arek 
Redaktor

Giani napisał/a:
Poza tym nie musialbym robic testow D90, aby wiedziec, ze z pewnoscia ma nieco gorszy system autofocusa niz D300 czy D3. To inna polka i inny system autofocusa. Zdziwilbym sie jakby bylo odwrotnie.

Zdziwiłbyś się jakie babole potrafią zrobić renomowani producenci. Ja niczego nie zakładam. Ja sprawdzam. Twoim zdaniem obiektywniej byłoby napisać, że D90 ma gorszy AF od D300 czy D700, bo jest na niższej półce czy zrobić test na "słabym" 1.8/50?

Giani napisał/a:
Myslalem, ze mozecie sobie wypozyczyc kilka obiektywow na jeden test lustrzanki, bo przeciez nie robicie testow co tydzien.

Jak policzysz ile testów u nas się ukazuje, to zobaczyłbyś ile sprzętu przewija się przez redakcję i ile
testów robimy co tydzień...
Wypożyczenie kilku obiektywów, tylko do sprawdzenia AF, czasami jest możliwie, czasami nie jest.
Jesteśmy zależni od tego co współpracujące z nami sklepy mają na stanie i co, na jak długo, mogą nam pożyczyć. Poza tym ubezpieczone przesyłki kurierskie też kosztują. U nas idą one obecnie w kwoty rzędu setek złotych miesięcznie. Dlatego wolimy kupić sprzęt na wyposażenie redakcji niż przesyłać
go w nieskończoność w obie strony. Na to jednak potrzeba czasu, bo nie jesteśmy w stanie od razu
kupić wszystkiego.

AuThoR 
Optyczny

Giani - zawsze można wspomóc redakcję finansowo :twisted:
To są niestety tak zwane REALIA i nie zawsze wychodzi to tak jak by się chciało choćby ze względów finansowych i musimy się z tym pogodzić.

Ps. czy w przyszłości jest przewidziane też wrzucenie lamp błyskowych do działu TESTY?

Giani 
Nowy
Giani

Arek napisał/a:

Twoim zdaniem obiektywniej byłoby napisać, że D90 ma gorszy AF od D300 czy D700, bo jest na niższej półce czy zrobić test na "słabym" 1.8/50?

Troche mnie zle zrozumiales. Mialem wrazenie, ze zakladales, ze nie wierze ze D90 ma mniej celny autofocus niz D700. Wiec, aby Cie uspokoic napisalem, ze uwierzylbym Ci na slowo, ze D90 ma mniej precyzyjny autofocus :grin:

Poza tym mysle ,ze to nie jest dobry pomysl testowanie autofocusa na 1.8/50 a pozniej porownywanie celnosci z 70-200 IS 2.8 L. Wiesz dobrze, ze autofocus zalezy nie tylko od puchy ale tez od obiektywu. Aby dokladnie sprawdzic w czym jest problem czy z pucha czy obiektywem jak wczesniej napisalem trzebabyloby ujednolicic procedure testowa. Ale to juz przerabialismy i na razie jest to niemozliwe jak mowisz. Wiec moze lepiej porzucic ten test do momentu jak bedzie mozliwe i wszystko bedzie dopracowane na glanc ? Pytanie retoryczne, bo pewnie tego nie zrobicie :mrgreen: Albo pozostawic ten test jak przypuszczenie a nie stwierdzenie, skoro na 100% nie wiadomo czy obiektyw akurat nie wspolgra z dana pucha bo to przeciez jest mozliwe, ze ten sam obiektyw moze "gadac" z 2 D300 a z trzecim bedzie lekki problem. Itd. Itd Itd

Arek napisał/a:
Zdziwiłbyś się jakie babole potrafią zrobić renomowani producenci. Ja niczego nie zakładam. Ja sprawdzam

Z ciekawosci, moglbys podac przyklad lustrzanki, ktora skierowana byla na semi-pro czy pro i miala mniej precyzyjny autofocus od brata skierowanego na entry-level. Chodzi mi o ta sama firme.

Arek napisał/a:

Wypożyczenie kilku obiektywów, tylko do sprawdzenia AF, czasami jest możliwie, czasami nie jest.

Widocznie przecenilem Wasze mozliwosci. Myslalem, ze macie dostep do obiektywow na zawolanie :razz: A tak poza tym to Wesolych Swiat

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

1d marek trzeci świeży, zaraz po premierze :)

mszczyrek 
Entuzjasta

Ba. Nawet tak nie trzeba kombinowac - jest przeciez 5D Mark II ;)

horn3t 
Nowy

Wysłany: Czw 15 Sty, 2009   

Tak się zastanawiam mam D40x z 3 marnymi polami AF, jestem bardzo zadowolony z działania AF z różnymi szkłami, skłaniam się do zakupu D90 a tu czytam że ma kiepski AF (porównania do D300, 700 i 3) ale czy gorszy od D80 i D40/x ?

kamfil06 
Maniak

horn3t napisał/a:
D80

z tego co słyszałem - ten sam

costi 
Rozmowny

D90 ma chyba ten sam modul AF, co D80?

EDIT: great minds think alike ;)

fkiller 
Nowy

Wysłany: Wto 06 Lip, 2010   Wartosc dwuletneigo Nikona D90

Czesc,

Ostatnio wypadlem z obiegu, wiec zadaje moze troche proste pytanie.
Chce sprzedac mojego Nikona D90, ktorego mam juz prawie dwa lata (kupiony w stanach we wrzesniu 2008). Stan jest idealny. Zrobionych okolo 15k zdjec, ale jeszcze tego dokladnie nie sprawdzilem. Ma kitowy obiektyw 18-105.
Ile taki sprzet jest teraz warty?

Pozdrawiam,
Filip

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Wto 06 Lip, 2010   

pewnie mniej więcej tyle samo, co dwuletnie nikony d90 na ofertach w internecie albo komisach :)

bacruk 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 18 Lip, 2010   

fkiller, dla mnie max 500pln, jak chcesz sprzedać pisz na prv. :mrgreen:

bnovy 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Gru, 2010   

Ma pytanie- czy do D90 były wydawane nowe firmwar'y po tym pierwszym, który był od początku sprzedaży D90, i jeśli tak to gdzie je moge znaleźć, bo stronie nikon polska, nie ma updatów do tego modelu :idea:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bnovy, nie było.

bnovy 
Nowy

dzięki za szybką odp. :smile:

Odpowiedz do tematu