Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 18 Cze, 2007 zakres ostrości w fujinonie
Witam po raz pierwszy.
Mam pytanie odnośnie lornetki fujinon FMTR-SX 10x50.Jak to jest z ustawianiem ostrości w tej lornetce?W opisach można znależć coś takiego:
" Nie mają regulacji ostrości - obraz jest ostry od pewnego minimum do nieskończoności - użytkownik wojskowy nie ma czasu na ustawianie ostrości za celem, który szybko się przybliża albo oddala.
Korekcja dioptryczna na okularach pozwala na korektę ostrości dla użytkowników z wadą wzroku. "
W testach na optycznych.pl podana jest minimalna odległość ostrego widzenia 8,90metra ,czyli wynika z tego ,że użytkownik powinien bez żadnych problemów widzieć ostro od ok 9 metrów do nieskończoności.
Ale ,żeby było ciekawiej w opisach zwycięzców testu lornetek 10x50 przy Fujinonie jest coś takiego:
"Jedyna jej wada wynika w zasadzie z zastosowania indywidualnego systemu ustawiania ostrości, a przez to dużej minimalnej odległości, z której uzyskiwany obraz jest ostry."
To jak to w końcu jest? Regulacja na okularach w tej lornetce służy do korekcji dioptrycznej (oznaczenia podziałek na okularach na to by wskazywały:+ i -),czy do regulacji ostrości?
Bo u mnie przy ustawieniu obu okularów w poz. 0(zero) odległość ostrego widzenia znajduje się gdzieś w okolicach 30 metra.
Pozdrawiam
Indywidualne ustawianie ostrości służy zarówno do korekty dioptrażu jak i do ustawiania ostrości na bliższe obiekty. Nie mając wady wzroku, możesz przecież oba okulary ustawić na -5 i będziesz miał inny zakres głębi ostrości niż gdy oba ustawisz na +5.
Czyli ta lornetka bez regulacji ma głębie ostrości od 30m do nieskonczoności, natomiast przy oglądaniu czegoś w zakresie od 9m do 30m trzeba korygować ostrość na okularach.
Dokładnie. Choć nie przywiązywałbym się do liczb podawanych przez producentów czy inne osoby. Każdy ma inne oko o innej wadzie, innej zdolności akomodacji, więc głębia ostrości wypadać będzie u każdego inaczej.
To może Arku masz taką wiedzę i możesz mi powiedzieć która z lornetek 10x50 , tych testowanych przez Was miałaby największą głębie ostrości ?
Taki parametr jest też bardzo interesujący i mógłby być uwzględniany w waszych testach ,nawet jako czysto informacyjny pinkt.
Też już kiedyś o tym pisałem, ale widać dopóki nie zbierzemy się wszyscy i nie pójdziemy pod Arka dom z transparentami i nie spalimy kilku opon wznosząc gniewne okrzyki "adnotacja o głębi ostrości w testach szczególnym dobrem narodu", Arek pozostanie on niewzruszony
Kiedyś napisałem, że ważnym parametrem jest całkowity kąt obrotu pokrętła ogniskowania i powinien być on konsekwentnie podawany przez testujących. Kąt ten nie ma bezpośredniego związku z głębią ostrości (to zależy chyba bardziej od zastosowanego przełożenia), ale można podejrzewać, że lornetka z kątem 300 stopni będzie miała większą głębię ostrości od lornetki z kątem 500 stopni. Tak czy inaczej, wartość tego kąta oznacza jak szybko możemy przeogniskować lornetkę od obiektów najbliższych do nieskończoności i odwrotnie, a to przecież, podobnie jak sama głębia ostrości, decyduje o komforcie obserwacji w terenie.
Ten większy kąt częsciej oznacza mniejsza minimalną odległość ostrzenia; większy zakres ogniskowania ,wiecej kręcenia choc i na to nie ma reguły, na co dobitnie wskazuje przykład DO Forest, tu raczej decydujące znaczenie ma skok śruby, jak jest duży nie trzeba duzo kręcić ale mogą sie pojawić luzy na mostku, częsta przypadłość tanich porro.
Wysłany: Czw 21 Cze, 2007 zakres ostrości w fujinonie
Witam,
ponieważ jestem po zakupie fujinon 10x50 FMTR-XS i w trakcie użytkowania i testów pozwolę sobie na parę uwag w zakresie ostrości .
Generalnie zgadzam się z Arkiem i przedmówcami co do regulacji ostrości do 30m i powyżej w tej lornetce jednak jeżeli chce się mieć na prawdę super ostrość (taką na maksa ) to trzeba jednak lekko dostrajać powyżej i poniżej tej odległości.
Trudno jest mi ocenić na ile jest to sprawa optyki a na ile jakości wzroku użytkownika.
Regulacja obydwu okularów niezależnie też jest fajną sprawą (można się szybko do tego przyzwyczaić) ponieważ każdy ma inną sprawność optyczną lewego i prawego oka.
Odnowię temat ponieważ kupiłem Fujinona 10x50 FMTR-XS.
Mimo dużej głębi ostrości trzeba jednak do wyostrzenia obrazu pokręcić okularami. Jest to proste, bo lornetka dobrze wyważona i palce same trafiają na moletowanie okularów.
W wojsku używałam lornetki polowej z osobną regulacją ostrości- każdy żołnierz z drużyny musiał zapamiętać jak wstępnie powinien ustawić okulary. U mnie było to w lewym -1D, w prawym 0.
Potem przez wiele lat używałem do turystyki VB 8x25, też bez centralnego pokrętła.
Jak przeglądać amerykańskie lornetki wojskowe, to nie mają centralnej regulacji ostrości. Czy M22 (7x50) , czy kompaktowy M24 Apache (7x28) i starsza M19 mają regulację osobną dla każdego oka.
Brak mostka daje mocniejszą, bardziej zwartą konstrukcję.
W dyskusji trzeba rozróżnić głębię ostrości od widzenia setreoskopowego (przestrzennego albo wg nowej nomenklatury 3D). Lornetki dachowe mają obraz płaski. Lornetki porro, jeśli obiektywy są szeroko rozstawione, dają zwiększone wrażenie 3D.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9