Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To jeszcze raz, dokładniej. W systemie EOS, obecnie cyfrowym a kiedyś analogowym, od zawsze wszystkie obiektywy są wyposażone we własny silnik. Czy to jest USM czy nie, to już inna kwestia, w każdym razie zawsze jakiś jest i nigdy nie znajdował się on w body.
Wszystkim którzy się udzielali dziękuję za pomoc. W piątek kupiłem Nikona D90 z obiektywem 18-105 (KIT) z torbą i statywem Hama. Teraz zabieram się za lekturę instrukcji i robienie zdjęć. Pierwsze wrażenia są super. pzdr i thnx
prawie jak ja jakiś rok temu, tylko ten statyw hama, to tylko wygląda jak statyw,
na długie czasu z autowyzwalacza do pejzazy ze wstepnym uniesieniem lustro jak nie będzie wiatru... moze sie nada
Witam wszystkich. Zanim się zalogowałem przekopałem to forum przez kilka dni.
Dzieki temu forum poznałem podstawy ale chęć dalszego wgłębiania w tajniki fotografii pozostawię już na kolejne tygodnie i lata
Do rzeczy.
Wpadł mi zestaw d5000 + 18-105 vr a że trochę kręcę filmiki dziecku to podpowiadacie, że 550d będzie lepszy?. Budżet mam do 3k więc na 550d z lepszym obiektywem nie wystarczy.
Czy na początek przygody da radę d5000? Może później jakiś teleobiektyw.
Proszę o podanie podstawowych różnic w codziennym użytkowaniu pomiędzy d5000 a 550d?
A tym samym aby zaowocowały w wyborze modelu
d5000 współpracuje tylko z obiektywami w Nikonie z oznaczeniem AF-S, Sigmie z HSM. Nie współpracuje np.: z N50/1.8 i N35/2 (tylko ręczne ustawianie ostrości). Co do budowy i wielkości to to samo, oba CMOS-y. Podobno C550d kręci lepsze filmy.
Nie przesadzajmy już z tym brakiem silnika, jest coraz więcej szkieł z własnym napędem.
Przykład z N35/2 jest lekko nietrafiony - za mniejsze pieniądze można kupić 35/1.8 , który ma napęd i lepsze światło.
Chyba jutro dokonam zakupu D5000 z 18-55vr bo nie widzę dużego zaprzeczenia co do modelu Skoro nie ma dramatu z kręceniem filmików to nie będzie tak źle choć to też nie jest tak do końca priorytetem. Ważniejszy to aby móc pstryknąć dobrą fotkę oczywiście z czasem bo umiejętności liche
Cena raczej dobra 2450 z dodatkową baterią, torbą nikona, filtrem uv, 8gb, aquapak.
A że mam nie wykorzystywany służbowy 18-105vr to będzie chyba najrozsądniejszy wybór.
[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 09:43 ]
I jak to tu mówią stałem się "wyznawcą" N (tylko nie wiem czy to prawica czy lewica).
Pierwsza jest fascynacja - jak to na początku pozytywna.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 27 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11