Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka na każdą okazję, dla amatorki.
Autor Wiadomość
Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 07 Lip, 2010   

Może nawet na stałe zagościsz na naszym forum?
Tak.. ta zabawa wciąga i wyciąga (pieniądze z portfela).

Reklama

IssenNilla 
Nowy

Myślę, że na stałe. Chcę się rozwijać w tym kierunku. Co do pieniędzy... Piękne zdjęcia i tak będą dla mnie bezcenne.

PiotrOs 
Bywalec

Maly offtopic...
IssenNilla...Twoj awatar....CZY TO JEST ON? :mrgreen:

komor 
Moderator

IssenNilla napisał/a:
chodzi o to, aby aparat sprawdzał się i w tym. Ma być wszechstronny.

Takie rzeczy to tylko w Erze.

Baku napisał/a:
Z tym że każdy obiektyw to wydatek rzędu kilku lub nawet kilkunastu tysięcy zł.

Nie strasz ludzi! :) Za 1500–2500 zł można kupić bardzo przyzwoite i przynoszące wiele radości szkiełka. (tak, pamiętam, że „kilka tysięcy” może też oznaczać „dwa tysiące” :) )

IssenNilla 
Nowy

PiotrOs, tak TO ON, MROCZNY KOSIARZ :mrgreen:

komor zdążyłam się już zorientować, że to Twoje powiedzonko :P na początek musi być wszechstronny. Choć trochę :P Jak będzie kasa, będą szkiełka.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

wszechstronny lub nie to moze byc obiektyw lub zestaw obiektywow, nie korpus. korpus ma bardzo niewiele do makro czy innych typow fotografii

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 10 Lip, 2010   

hijax_pl napisał/a:

IssenNilla napisał/a:
Zdjęcia w ruchu - nie ma nic bardziej denerwującego jak rozmazane zdjęcie, moich szalejących w trawie kociąt, lub tańczących na deptaku ludzi. Czas z tym skończyć.
Czyli dobry AF, np Nikon jakiś

Rozmazane zdjęcia to mi się bardziej kojarzą z użytym zbyt długim czasem ekspozycji dla dynamicznej sceny lub niestabilnym trzymaniem aparatu - być może tu przede wszystkim leży przyczyna i lustrzanka bez odpowiedniej wiedzy nie jest tu żadnym panaceum. Błąd AF swoją drogą może się na to nakładać, ale zaowocuje raczej "mydełkiem" niż poruszeniem.
Cytat:
haldeman posiadam już statyw

Są statywy i "statywy", te drugie nawet do lustrzanki EL z podstawowym szkłem z zestawu mogą się okazać niewystarczająco stabilne... IMHO minimum przyzwoitości to coś pokroju Velbon Sherpa 600.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lotofag napisał/a:
Rozmazane zdjęcia to mi się bardziej kojarzą z użytym zbyt długim czasem ekspozycji dla dynamicznej sceny lub niestabilnym trzymaniem aparatu - być może tu przede wszystkim leży przyczyna i lustrzanka bez odpowiedniej wiedzy nie jest tu żadnym panaceum. Błąd AF swoją drogą może się na to nakładać, ale zaowocuje raczej "mydełkiem" niż poruszeniem.

Absolutnie masz rację, uważam jednak, że dobry AF przy niewielkich głębiach ostrości (dslr vs kompakt) jest też istotny ;)

IssenNilla 
Nowy

lotofag... Uwierz mi na słowo, że statyw który mam jest wystarczająco stabilny. Ale cyfrówka nie dawała sobie rady z szybko poruszającymi się obiektami, nawet przy pomocy statywu.

Myślałam, że to forum dla pasjonatów, którzy są skłonni pomagać innym w tej pasji... a nie dla ludzi, którzy chcą zniechęcić innych do ich zainteresowań :neutral: :???:
Nie jestem też słitaśną paniusią, która będzie sobie strzelać fotki w lustrze. Tak w roli ścisłości. Nie myślę o lustrzance od wczoraj, tylko od jakiegoś roku. Ale nie znam się na nich, dlatego zwróciłam się o pomoc właśnie tutaj. Chyba po to powstał ten dział, a nie do wytykania komuś jego błędów, gdy się nawet nie wie, jak dana osoba trzyma aparat.

lotofag 
Optyczny

IssenNilla napisał/a:
Ale cyfrówka nie dawała sobie rady z szybko poruszającymi się obiektami, nawet przy pomocy statywu.

Wcale mnie to nie dziwi, bo nie wiem jak wyglądały parametry ekspozycji podczas robienia takich zdjęć :) Statyw ma dawać solidny punkt poparcia, ale by zatrzymać ruch potrzebny jest odpowiednio krótki czas co dodatkowo często przekłada się na konieczność podbicia czułości. Zakup czegoś bardziej zaawansowanego niż typowy kompakt da tu więcej pola do popisu.
IssenNilla napisał/a:

Myślałam, że to forum dla pasjonatów, którzy są skłonni pomagać innym w tej pasji... a nie dla ludzi, którzy chcą zniechęcić innych do ich zainteresowań :neutral: :???:
(...)

Tu się przede wszystkim rozmawia o sprzęcie do fotografii :mrgreen:
A wskazanie ewentualnych błędów chyba nie jest niczym złym?
Co do zniechęcania - tak jak wyżej napisałem zakup lustrzanki czy podobnej klasy aparatu nie jest żadnym panaceum i będę to nadal podkreślał. Może być tak, że kupisz wymarzony sprzęt a w zdjęciach z grubsza nic się nie zmieni...

IssenNilla 
Nowy

No to dziękuję za złote rady i pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz do tematu