Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zdjęcia trzeba robić ze znacznej odległości co staje się to trochę uciążliwe w moim przypadku.
I o to chodziło. Skąd pomysł kupna tele jako jedynego szkła, w dodatku do takich zastosowań?
k3m0t napisał/a:
Aby robić zdjęcia z bliższej odległości, potrzebuje nowy obiektyw?
Niestety. Nałożyły się tu dwa czynniki - dłuższa ogniskowa dająca mniejszy kąt widzenia i minimalna odległość ostrzenia, która jest zwykle większa dla typowych teleobiektywów (nie licząc szkieł makro). Wystarczyło zakupić 50D (lub 500D czy 1000D, jeśli to ma być tylko fotografia produktów w "domowym studio" to i tak nie odczujesz różnic poza tymi wynikającymi z ergonomii, a może starczyłoby jeszcze np. na wspomniane oświetlenie i tła) w zestawie ze standardowym szkłem 18-55IS czy 17-85IS, tele jako uzupełnienie zakresu ogniskowych jeśli czujesz taką potrzebę, jeśli nie to zbędny zakup.
Jeśli chodzi o zestaw oświetleniowy, to zakupiłem 3 lampy o mocy światła dziennego, oraz do tego statywy + uchwyty. Tła też kupiłem. Co do aparatu, to sklep mi zaproponował body + obiektyw tamrona w dobrej cenie, więc chyba na to poleciałem, he. Wracając do obiektywu, jeśli kupię ten zwykły Canona, to będę mógł robić zdjęcia z bliskiej odległości, tak?
Co do aparatu, to sklep mi zaproponował body + obiektyw tamrona w dobrej cenie, więc chyba na to poleciałem, he.
No tak, wyszedłem po cukier a wcisnęli mi pralkę...
k3m0t napisał/a:
Wracając do obiektywu, jeśli kupię ten zwykły Canona, to będę mógł robić zdjęcia z bliskiej odległości, tak?
Jak już wyżej pisałem nie chodzi tylko o minimalną odległość ostrzenia ale o kąty widzenia właściwe dla kombinacji danej ogniskowej z matrycą APS-C. Wydaje mi się, że nadal nie rozumiesz pojęcia ogniskowej. Nie chodzi o to byś kupił "zwykły" obiektyw Canona, tylko generalnie obiektyw oferujący nieco szerszy kąt widzenia (krótsze ogniskowe). Zbyt bliskie podchodzenie do fotografowanego obiektu z kolei też nie jest dobre, bo powoduje zniekształcenia perspektywy, co w skrajnym przypadku może prowadzić do karykaturalnych przerysowań...
Wracając do tematu/obiektywu, to już wiem na czym rzecz polega (porównałem sobie Canona 18-55 mm is do mojego tamrona). Wyboru chyba wielkiego nie mam, więc albo Canon EF 50mm f/1.8 II, albo Canon EF-S 18-55 f/3,5-5,6 IS.
w skrócie to 18-55 - można nim oddalać i przybliżać ma słabsze światło, i szerszy zakres ogniskowych (wiem że to trudne słowo )
a ten drugi czyli 50mm jest jasnym obiektywem ale stałoogniskowym czyli nie można oddalac ani przybliżać bo jest "ustawiony" na 50 mm
wytłumaczone
A jaka jest zasadnicza różnica (oprócz w cenie, mniej więcej 100 zł), pomiędzy tymi obiektywami co podałem.
Może razem z nowym obiektywem (albo i na razie zamiast) kup także jakąś publikację o podstawach fotografii...
A zacznij chociaż od tego słowniczka: http://www.optyczne.pl/s%C5%82ownik.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9