Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 Canon 30D czy Nikon D80 i jakie obiektywy do tego ?
Witam
zacytuję na początek
Cytat:
Aj, bo my to ciągle zapominamy, że żyjemy w kraju, w którym wydatek na nieco lepszy sprzęt foto to jest taki majątek, że decyzja strategiczna, do końca życia, dłużej myślimy niż nad wyborem żony Very Happy i już nic nie da się odkręcić.
no i takoż po przemyśliwaniu intensywnym i dlugotrwalym, czytaniu testów wszelakich, dyskusji na forach, które zawsze konczyly sie stwierdzeniem "idz do sklepu i pomacaj", macaniu, szukaniu rady u kolegów i sprzedawców postanowilem zasmiecic forum...
rozchodzi się o to, ze ceny ostatnio polecialy na ryj i wg ceneo na dzien dzisiejszy:
canon 30d od 2649 zl
nikon d80 od 2489 zl
do tego obiektyw bym wzial ze stalym swiatlem zamiast kita na poczatek - kolejny dylemat:
Sigma 18-50 F/2.8 EX DC HSM MACRO
czy tez tanszy
Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 XR Di II LD Asp. IF ?
po otrzymaniu dofinansowania w nastepnej kolejnosci bardzo chetnie dokupilbym cos dluzszego ze stabilizacją:
do nikona Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED
a do canona Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
jesli dofinansowanie dlugo nie pojawialoby się lub bylo zbyt niskie:
Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro
albo
Tamron AF 70-300mm f/4-5,6 Di LD Makro
aha, jeszcze odpowiem na pytania standardowe:
- jestem amatoro-laikiem, ktory chce zmienic Smienkę, Zenita i a610 na cos z wyzszej półki, uczyć sie i robić bardzo fajne zdjęcia
- bede focił co popadnie. oczywiscie zdjęcia plenerowe, do tego bardzo chciałbym zapoznać kogos, kto za zgrzewe browarow udostępni mi na niedlugi chociaz czas studio, być moze jakies zdjęcia sportowe, być moze jakies zdjecia koncertowe, zdjecia nocne (tak, wiem, w tych ostatnich 3 przypadkach "tylko canon" powiecie)
- ile kasy? no więc na poczatek 2500 za puszke + 1500 za 1 szklo + 100 za torbe + 100 za pamiec daje razem 4250 i tego przekroczyc na razie nie mogę
więc:
1. w który z wymienionych na początku postu systemów sie władować ?
2. które z wymienionych obiektywow wziac, chyba, ze: sa do dupy/zle wspolpracuja z AF/inne - poproszę o argumenty i jakies propozycje... a moze jednak kity brac na początek ? a moze superzoomy?
3. macałem i canona i nikona i oba mi w łapie leżą - i to jest dopiero problem
Pomyśl jeszcze o K10D Pentaxa, ceny powinny spać znacząco. Jak chcesz coś taniego to Olek E-510 z dwoma obiektywami i kartą 4GB w promocji w Vobis-ie można mieć za niecałe 3 kzł.
niezly skok ze smieny od razu do studia - za kilka browarow ) a wiesz ile kosztuje sprzet studyjny?...ktos klepie bide aby wybulic 1200 zl na soft box a Ty liczysz na to ze Cie ten ktosik zaprosi do studia za kilka browarow?...ja bym na to nie liczyl.
Ja bym wziął 30D. Tamron czy Sigma, to już do Twojej dyspozycji. Tamron trochę lepszy optycznie, ale ma gorszy serwis i jest gorzej wykonany.
troche_orzel [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Lut, 2008
ja mam podobny problem, choc wlasciwie juz zdecydowalem sie na D80.
zastanawiam sie jednak nad innymi obiektywami: mianowicie Nikkor 18-200mm 3.5-5.6 VR + Nikkor 50mm 1.8 , mysle ze taki zestaw jest bardziej uniwersalny, a ten megazoom oceniony jest przeciez bardzo pozytywnie.
Również jestem amatorem i potrzebuje sprzętu do nauki, ale jednocześnie chcialbym by mi wystarczal troche dluzej, a nie zmieniac go za rok...
No i moje pytanie: czy taki zestaw obiektywów to rzeczywiscie madre rozwiazanie na poczatek? Czy warto ten aparat kupować teraz, czy poczekać aż wyjdzie następca D80, a ten jeszcze bardziej stanieje, a jesli tak, to kiedy miałoby to nastąpić:)
a jesli nie ten nikon, co moznaby wybrac zamiast tego? (cena D80+te obiektywy wychodzi naprawde duza) Czy np. sporo strace wybierajac E-510 z 14-42 i 40-150? Albo jeszcze cos innego? Po prostu boje sie wydac kupe kasy na D80+te obiektywy, a potem ktos mi powie ze ma porownywalny zestaw w innym systemie za polowe tej kasy...
z gory dzieki za wszelkei odpowiedzi:)
Kosmo [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Lut, 2008
troche_orzel napisał/a:
... Nikkor 18-200mm 3.5-5.6 VR + Nikkor 50mm 1.8 , mysle ze taki zestaw jest bardziej uniwersalny, a ten megazoom oceniony jest przeciez bardzo pozytywnie.
Osobiście uważam, że więcej się traci nie mając szerokiego kąta niż megazooma (zwłaszcza przy krajobrazach i podczas różnych imprez, gdzie chcesz, żeby wszystkie mordki ci się zmieściły na zdjęciu :p). Ja 85% zdjęć robię przy krótkiej ogniskowej. Dobrze się zastanów się, czy zamierzasz robić więcej krajobrazów czy np. podglądać sąsiadów z balkonu ;)
I czy chcesz robić (zwłaszcza) portrety, że stawiasz na 50/1.8? Fajny obiektyw, dobre światło, ale mała funkcjonalność w terenie.
Na początek proponuje zainwestować w jeden porządny, szerokokątny obiektyw z jakimś niewielkim zoomem.
troche_orzel napisał/a:
Czy warto ten aparat kupować teraz, czy poczekać aż wyjdzie następca D80, a ten jeszcze bardziej stanieje, a jesli tak, to kiedy miałoby to nastąpić:)
Od prawie roku użytkuję D80. Uważam, że jest super. Kupiłem go z "kitowym" 18-135, z którego jestem bardzo zadowolony, nic złego nie mogę o nim powiedzieć. Naprawdę rzadko kiedy żałowałem, że nie mam większego zooma.
Po pierwsze uważam, że nie ma na co czekać, bo nigdy nie kupisz tego aparatu, a możliwe, że fajne fotki codziennie uciekają ci sprzed nosa (wiem, bo sam tak myślałem przed kupnem D80; zresztą jak każdy przed zakupem pierwszego lustra).
Po drugie nie sądzę, że stanieje do poziomu poniżej ~2300 zł.
troche_orzel napisał/a:
Po prostu boje sie wydac kupe kasy na D80+te obiektywy, a potem ktos mi powie ze ma porownywalny zestaw w innym systemie za polowe tej kasy...
Zakup D80 to inwestycja w naprawdę dobrą puszkę (ja kupiłem z kitowym obiektywem za 4300zł; body bylo za 3300zł, a teraz jest za 2500zł...). Dodatkowo spraw sobie na początek jeden, naprawdę dobry obiektyw, a za rok-dwa kupisz sobie inny. Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 11 Lut, 2008
no a jak dla mnie to właściwie to starczyłoby jakieś 35mm 50mm 85 i 150mm <- cztery stałki i spoxor
Chłopaki, czy wy czytacie ze zrozumieniem? Skoro zestaw z kitem bywa tańszy niż samo body, to chcecie dopłacić, żeby kita nie dostać? To lepiej wziąć tańszy zestaw z kitem i zrobić z nim cokolwiek, nawet oddać komuś za darmo. Szkoda, że do analoga nie pasuje, bo mógłby się komuś przydać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 14