Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Świecące pixele na matrycy 1000D
Autor Wiadomość
bipbop 
Nowy

Wysłany: Pon 12 Lip, 2010   Świecące pixele na matrycy 1000D

Mam nastepujacy problem: robiłem zdjęcia wieczorne/nocne moim nowym Canonem 1000D z kitem, bez filtrów. Pierwsze zdjęcia wyglądały ok. Przy którymś z rzędu zauważyłem na zdjęciu "gwiazdę" obok masztu, powyżej komina(a gwiadz jeszcze nie było widać). Po kilku kolejnych zdjęciach "gwiazd" pojawiło się więcej - głównie białe, ale są i czerwone i jeden niebieski. To ewidentnie są świecące pixele! Dodam że przez 2 tygodnie robiłem zdjęcia w dzień przy dobrym oświetleniu i nie było problemów, sprawdzałem wszystkie wcześniejsze zdjęcia. Dopiero gdy wczoraj zacząłem używać długiego czasu naświetlania (30s) wieczorem/w nocy, to zaczęły się problemy.
Ktoś może pomóc czy iść od razu do wymiany z tym aparatem ?

Poniżej link do zdjęć w celu obejrzenia/zbadania problemu:

http://img401.imageshack.us/i/img0611ka.jpg/

http://img710.imageshack.us/i/img0622vi.jpg/

http://img268.imageshack....zaznaczone.jpg/

IMG0611ka - to zdjecie masztu z pierwszym pixelem ktory sie pojawil
IMG0622vi - to ostatnie zdjęcie z 8-mioma ! świecącymi pixelami
IMG0622zaznaczone - to ostatnie zdjęcie z 8-mioma ! świecącymi pixelami na którym kolorem zaznaczyłem ich miejsca "pobytu".

P.S. Witka wszystkim na forum :)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 12 Lip, 2010   

Zrób zdjęcie testowe.. Załóż dekielek, ustaw tryb M, krótki czas, RAW i bez odszumiania. Wrzuć aparat pod kołdrę i zrób zdjęcie - wszystkie świecące punkty to tzw hot piksele. Jedynym remedium na to to tzw zamapowanie ich.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Nie jedyne.
Można na około minutę włączyć ręczne czyszczenie matrycy. Mi to zlikwidowało prawie wszystkie hoty.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MC napisał/a:
ożna na około minutę włączyć ręczne czyszczenie matrycy. Mi to zlikwidowało prawie wszystkie hoty.

Hoty? :shock:

Dla mnie hoty to uszkodzenie pikseli - dające maksymalną wartość. Zatem żarówa przy czasie 1/8000s w nieinterpolowanym RAWie... I jedyną metodą na nie jest programowe usunięcie ich przy tworzeniu przez korpus RAWa

MC 

A widzisz.
W Monolcie/Sony wystarczyło przestawienie daty o miesiąc do przodu a potem miesiąc w tył :mrgreen:

bipbop 
Nowy

MC napisał/a:
Nie jedyne.
Można na około minutę włączyć ręczne czyszczenie matrycy. Mi to zlikwidowało prawie wszystkie hoty.

Ale ręczne chyba się nie da ustawić na dłużej niż jest w programie aparatu ustawione. Jak włączam ręczne, to ciutke dłużej czyści (może 5 sekund), pstryknie migawką i wsio..gdzie to mozna ustawić w canonie 1000d zeby to było dłużej ?

A mapowanie w serwisie to chyba mi się nie widzi - szybciej pojde dzis i wymienie w sklepie na nastepny (trzeci, bo pierwszy mial jeden swiecacy czerwony subpixel i go wymienilem)...tylko czy problem sie znowu po dwoch tygodniach nie pojawi ? Czy "ten typ tak ma" czy tylko ja mam takie szczescie ??

komor 
Moderator

bipbop, ręczne czyszczenie matrycy to jest wtedy, kiedy aparat podnosi lustro, otwiera migawkę i koniec – Ty masz ręcznie, w odpowiedni sposób wyczyścić matrycę. A co konkretnie MC ma na myśli – niech klaruje. :)

MC 

A co jest tutaj niejasnego?
Czekamy około minuty w tym trybie po czym wyłączamy aparat. Większość hotów, o ile nie wszystkie, powinna zniknąć.
Jest o tym wątek na kanondesce. Ja tak zrobiłem. Kolega tak zrobił. Efekty są.
Jak firma to robi - nie mam pojęcia i niezbyt mnie to interesuje.

Chociaż łatwiej jest w Minolcie/Sony. Mniej kombinowania, a efektem jest zawsze idealnie zmapowana matryca.

bipbop 
Nowy

MC napisał/a:
A co jest tutaj niejasnego?
Czekamy około minuty w tym trybie po czym wyłączamy aparat. Większość hotów, o ile nie wszystkie, powinna zniknąć.
Jest o tym wątek na kanondesce. Ja tak zrobiłem. Kolega tak zrobił. Efekty są.
Jak firma to robi - nie mam pojęcia i niezbyt mnie to interesuje.

Chociaż łatwiej jest w Minolcie/Sony. Mniej kombinowania, a efektem jest zawsze idealnie zmapowana matryca.

Rozumiem że chodzi o opcję "czyszczenie manualne" w menu czyszczenia matrycy? Jeśli tak, to tak zrobiłem i nic nie pomogło. ponad minute z obiektywem zwróconym w dół... dalej mam tyle samo (doliczyłem się 17-stu !) hot pixeli :/
Juz zdecydowałem - ide to ustrojstwo oddać/wymienić.

dr11 
Optyczny

bipbop, ja bym to olał, chyba, że interesujesz się astro-foto :P Do czasu, gdy te pixele nie są uciążliwe w odbiorze zdjęcia, nie zawracałbym sobie tym głowy. Nie pamiętam jak sobie z tym radzi DPP, ale np. Lightroom wyciska skutecznie takie syfki z RAW'ów.

bipbop 
Nowy

Wysłany: Wto 13 Lip, 2010   

dr11 napisał/a:
bipbop, ja bym to olał, chyba, że interesujesz się astro-foto :P Do czasu, gdy te pixele nie są uciążliwe w odbiorze zdjęcia, nie zawracałbym sobie tym głowy. Nie pamiętam jak sobie z tym radzi DPP, ale np. Lightroom wyciska skutecznie takie syfki z RAW'ów.

Problem w tym że jak mnie natchnie to mam ochotę robić foty gwiazd / księżyca. Poza tym, jak tylko będą w okolicy jakieś fajerwerki to również chciałbym to popstrykać, a przy tym trzeba już troszkę dłużej naświetlić zdjęcie.
Aparat i tak poszedł do serwisu powołując się nia niezgodność umowy kupna-sprzedaży (nowy towar z wadą fabryczną). Pewnie mi go wymienią na nowy, ale zobaczymy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To jeszcze raz powtórzę - hoty wychodzą przy ekstremalnie krótkich czasach jako że są to USZKODZENIA matrycy - nie da się ich zdjąć szczoteczką, zdmuchnąć czy też odjąć dark-frame'em.

Jeśli mówisz o długim czasie to mówisz o szumie - nie o hotach. Czyszczenie matrycy nie spowoduje mniejszego generowania szumu przez matrycę. Szum przy długich ekspozycjach usuwa się odejmując darka.

Hoty ładnie widać kiedy się weźmie RAWa i zdekoduje go bez demozaikowania ani żądnego innego post-procesu.

bipbop 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
To jeszcze raz powtórzę - hoty wychodzą przy ekstremalnie krótkich czasach jako że są to USZKODZENIA matrycy - nie da się ich zdjąć szczoteczką, zdmuchnąć czy też odjąć dark-frame'em.

Jeśli mówisz o długim czasie to mówisz o szumie - nie o hotach. Czyszczenie matrycy nie spowoduje mniejszego generowania szumu przez matrycę. Szum przy długich ekspozycjach usuwa się odejmując darka.

Hoty ładnie widać kiedy się weźmie RAWa i zdekoduje go bez demozaikowania ani żądnego innego post-procesu.

To w takim razie dlaczego mam te hoty zawsze w tym samym miejscu ? Robiłem testy na nikonie D90 i owszem, zdarzały się szumy i niby hoty, ale co zdjecie to w innym miejscu na zdjęciu a czasem prawie wogóle, a u mnie zawsze punkt w punkt :/

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Zrób RAWa na krótkim czasie i wrzuć

bipbop 
Nowy

RAWa nie zrobie bo sam siebie zacytuję:
Cytat:
Aparat i tak poszedł do serwisu powołując się nia niezgodność umowy kupna-sprzedaży (nowy towar z wadą fabryczną). Pewnie mi go wymienią na nowy, ale zobaczymy.

Ale dzięki za próbę pomocy. Jak dostanę aparat spowrotem to porobię kolejne testy, również w RAW-ie ;)

Odpowiedz do tematu