Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 10 Lip, 2010 Korpus ze stałą serią 4 kl/s
potrzebny aparat którym można fotografować z prędkością nie mniejszą niż 4kl/sec. w serii trwającej od 20 do 30 sec. z tym że rozmiar zdjęcia nie musi być większy niż 2048 x 1360 , najlepiej RAW lub sRAW.
...możliwy zestaw korpus + grip + karta ... jeśli grip bądz karta dodaje prędkości w zdjęciach seryjnych.
...pomimo przeczytania testów/komentarzy/dostępnych informacji nie znalazłem korpusu (prócz tych w cenie >10k.) co do którego jestem pewien że spełnia te kryteria.
...jeśli ktoś z szanownych kolegów będzie miał propozycje to wystarczy wpisać model i markę (bez zbędnego rozwodzenia się nad wyższością jednego modelu nad drugim.
aparat do zastosowania w pseudo po klatkowej animacji ( stąd rozdzielczość zbliżona do 1920 x 1080 )
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 12 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
EOS 50D utrzymał przez 30 sekund średnią prędkość 4 kl/s przy zapisywaniu zdjęć w najlepszej jakości.
Jak zmniejszysz rozmiar zdjęcia, bufor zapełni się później, dzięki czemu będziesz miał około 6 kl/s przez okres 20-30 sek - czuli dokładnie to co chcesz.
...przynajmniej wybór nie będzie trudny...
nie wynikało to w tak prosty sposób z testu 50-tki , czyli mamy na jakiś bliżej nie określonych warunkach zależności odwrotnej proporcjonalności.
...dziękuje narratorowi odpowiedz w zupełności wystarcza...
chyba że niektóry z czytelników - specjalistów zechce dopisać jakiś model
W trybie uproszczonego trybu seryjnego, gdzie parametry są ustawiane tylko dla pierwszego zdjęcia, dociera nawet do 7 kl/s. A nawet w normalnym trybie niewiele ustępuje 50D.
EOS 50D utrzymał przez 30 sekund średnią prędkość 4 kl/s
Arku, myślę, że nie o to chodzi pytającemu. Nie o średnią prędkość, raz szybciej raz wolniej, tylko stałą prędkość.
W teście który wskazałeś stoi napisane:
Przy zapisie JPEG bufor zapełnia się po 8 sekundach.
Gdyby Michal Mayers zadowolił się tym wolniejszym trybem (3 kl/s) to wtedy być mały JPG zdoła się zapisywać ciągle bez przerwy? Biorąc pod uwagę wyśrubowane kryteria testowe (czyli ISO 1600 i skomplikowany obraz testowy). W domu mogę sprawdzić, bo teraz nie mam przy sobie sprzętu.
Wariant 2: jakiś grip z interwałometrem, który będzie symulował tryb seryjny 4/kl s, niedostępny w Canonie. Może wtedy też szybka karta + mały plik – wyrobi się.
Wariant 3: czy przypadkiem Nikon D300 nie ma dowolnie ustawianej prędkości serii?
Wariant 3: czy przypadkiem Nikon D300 nie ma dowolnie ustawianej prędkości serii?
Ma - można ustawić szybkość w trybie migawki CL na 1,2,3,4,5,6,7 i 8 fps. (7 i 8 tylko przy zasilaniu zewnętrznym / gripie)
W tym trybie może zapisywać 12-bit RAWy albo JPGi - z tym że bufor się zapcha po wykonaniu 100 zdjęć JPG.
Oznacza to że D300 wykonałby serię 20s z szybkością 4-5fps. Wystarczy zaprogramować szybkość CL na np 4fps, ustawić w menu długość bursta na 80 klatek (co da 20s serię), priorytet spustu migawki, przestawić w tryb CL, podłączyć wężyk, wyzwolić i trzymać, aż aparat się zatrzyma
Oczywiście najlepiej to działa gdy przełączymy aparat w tryb M/MF
Nooo.. takie organicznie w menu jest: 1-100 da się ustawić tylko
Może chodzi o to, że po 100 kłapnięciach z szybkością 8fps się mechanika rozgrzewa do czerwoności? Who knows...
komor / hijax_pl dziękuje za jakże cenne wtrącenia. chodzi oczywiście o stałą prędkość 4kl/sec. najlepiej od początku do końca trwania serii bez możliwych odchyleń w czasie jej trwania. Drugim zadowalającym rozwiązaniem jest powiedzmy 6kl/sec. przez pierwsze kilka np. 3-6 sec. serii, następnie w którejś np.6sec. zwolnienie prędkości do nie mniej niż 4kl trwającej do 30sec. ( zgodnie z tym co sugerował Arek w canonie 50-tce... z tym że warunkiem jest aby "druga" część prędkości w ujęciu (którą bym wykorzystywał) nie była jej wartością uśrednioną (co gołym okiem będzie trudne do ocenienia) tylko właśnie stałą.
...czy Canon 7d nie ma dowolnie ustawianej prędkości serii (bądź lepszej ) podobnej do tej którą ma Nikon D300 ?
ps. nie zamierzałem aby dyskusją dobrnęła do porównywana obu tych korpusów ale jak zwykle widać, że po prostu się nie da...
z tym że warunkiem jest aby "druga" część prędkości w ujęciu (którą bym wykorzystywał) nie była jej wartością uśrednioną (co gołym okiem będzie trudne do ocenienia) tylko właśnie stałą.
Problem w tym, że korpus robi tak długo, póki ma wolne miejsce w buforze - potem następuje zrzucanie danych na kartę - i od tego uzależniona jest szybkość, oraz to czy jest ona stała czy też nie...
Sprawdziłem na moim 50D. W wolniejszym trybie seryjnym, przy wybranym zapisie JPG Small (2352x1568 px) z kartą pamięci SanDisk Extreme III (30 MB/s) zapis takich plików jest praktycznie natychmiastowy, czyli można utrzymać dowolnie długą serię. Przy szybkiej serii jest to samo, wytrzymałem z 15 sekund zanim zrobiło mi się szkoda migawki i jak tylko puściłem spust to dioda zapisu zgasła prawie natychmiast.
Nie wiem czy jak się ciągle trzyma spust (lub zablokuje wężyk) to jest jakieś ograniczenie na ilość zapisywanych plików.
Zdjęcia robiłem na parametrach ISO 100, czas 1/200.
wytrzymałem z 15 sekund zanim zrobiło mi się szkoda migawki
...jeśli uda mi się zrobić to co zamierzam to korpusu radzę ode mnie nie kupować....
Padło na D300 ze względu na "możliwość ustawienia szybkości w trybie migawki CL na 1,2,3,4,5,6,7 i 8 fps."( bardzo przydatna opcja ) , niestety znów nie dotarłem do informacji czy canon 7D ma takie nastawy, ale w ostatniej chwili nie omieszkam zapytać o to sprzedawce ( osobny problem to to że oni nic nie wiedzą )
Dziękuje wszystkim za pomoc. pozdrawiam.
Nie wiem czy jak się ciągle trzyma spust (lub zablokuje wężyk) to jest jakieś ograniczenie na ilość zapisywanych plików.
Zdjęcia robiłem na parametrach ISO 100, czas 1/200.
Nie ma, kiedys mi sie spust zablokowal przez slabe baterie w pilocie bezprzewodowym i ocknalem sie jak sie karta zapelnila
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15