Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
40d vs d300
Autor Wiadomość
M2SC 
Uczestnik

Wysłany: Pon 12 Lip, 2010   40d vs d300

Witam mam dylemat miedzy aparatami Canon 40d i Nikonem d300. Bedzie to zakup na allegro. Moj budzet wynosi okolo 4k. Aparat bedę głownie uzywał do zdjęc samolotów( 100-250 mm razy crop ) i do fotek rodzinnych zapewne cos szerokiego (od 17 mm tamron lub cos). I tu mój dylemat w który system sie pakować. Miałem 450d ale dla mnei koszmarnie się go trzymało i dzwiek migawki mnie wkurzał. Obecnie posiadam Nikona d100 - w zasadzie jedyna wieksza wadą jest bardzo dlugi zapis zdjec na karte no i max 4 rawy. Obiektywy to nikkory 18-70 i 70-300 vr - zwlaszcza ten drugi sobie cenie tylko szkoda ze jest taki ciemny ( myslalem op zmianie na 80-200 nikkora) i docelowo doszedłby do tego zapewne tamron w przyszlosci robiac mi dziurę miedzy 50 a 80 mm ( raczej nieuzywany zakres).Od korpusu oczekuje dobrej ergonomii w razie czego szybkostrzelnosci i trybu live wiev bardzo pomagajacego w manualnym ostrzeniu.
Za nikonem przemawia: pomiar swiatla z kazdym obiektywem i potwierdzenie ostrosci ( mam troche m42 jupitera heliosa itp), 51 pol af i jesli ergonomia jest tak dobra jak w d100 ( a zapewne i to poprawili to byloby swietnie) to spelnilby wszystkie moje oczekiwania.
Canon za to wyszedłby 1000 zł taniej ( body) i kwote moglbym przeznaczyc na lampe ktora planuje kupic w przyszlosci. Tutaj myslę ze takze zakupilbym tamrona 17-50 ( pewnie z vc bo budzet pozwoli) i 70-200 L i wyszło by mniej wiecej tyle samo co za nikona z 18-70 i 70-300.
Oczywiscie biorę pod uwage wszystkie marki ale preferuje nikona ( patrzylem tez na d90 ale d300 jest tylko 500 zł drozszy - od razu mowie - filmy nie są mi potrzebne).
Wszystkie porady i sugestie mile widziane.
( jesli cos niejasno napisałem to przepraszam gorąco dziś i nie myśli mi się najlepiej :P )

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Pon 12 Lip, 2010   

między 40D a D300 to przepaść, brałbym bez wahania D300
jeśli zaś chodzi o canona to bardziej bym stawiał na 50D i do tego z czasem 100-400 L jeśli chcesz myśleć o samolotach :mrgreen:

zug
[Usunięty]

lupo57 napisał/a:
do tego z czasem 100-400 L jeśli chcesz myśleć o samolotac

często to szkło decyduje o wyborze systemu.
trochę się dziwię bo niedawno coś pisałeś że zakupiłeś dwa szkła do nikona :roll:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Ja do nikona?????? Zwariowałeś nie przeszedłem na ciemną stronę mocy :mrgreen: :wink:

zug
[Usunięty]

lupo57 napisał/a:
Ja do nikona??????

:shock: ja to pisałem do M2SC, :lol:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

zug napisał/a:

:shock: ja to pisałem do M2SC, :lol:

spoko wybaczam :lol: :razz:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Miałem przyjemność robienia zdjęć lotniczych wszystkimi Canonami od 20D do 50D a także Nikonem D300. Do fotro lotniczego zdecydowanie lepszym wyborem będzie korpus Nikona D300. Oprócz wielu foto zalet ten korpus ma cudownie spradzającą się na pokazach funkcję 3D. Obiektyw już masz. Za te pieniądze nie ma niczego lepszego niż Nikkor 70-300 VR. Lepszy jest tylko Canon 100-400L, ale swoje kosztuje i za zestaw z 50D musiałbyś sporo zapłacić.
Poniżej kilka zdjęć z D300 i dobrym Nikkorem 70-200/2.8 VR, ale z założonym pogarszającym jakość systemowym TC 2.

M2SC 
Uczestnik

lupo57 napisał/a:
między 40D a D300 to przepaść, brałbym bez wahania D300
jeśli zaś chodzi o canona to bardziej bym stawiał na 50D i do tego z czasem 100-400 L jeśli chcesz myśleć o samolotach :mrgreen:

Znacznie przekracza to mój budżet

zug napisał/a:

często to szkło decyduje o wyborze systemu.
trochę się dziwię bo niedawno coś pisałeś że zakupiłeś dwa szkła do nikona :roll:

Kupiłem je okazyjnie - ewentualna sprzedaż ich nie jest dla mnie problemem

Co do systemu sledzenia 3d to tez slyszalem ze jest to bardzo przydatne przy szybko poruszajacyh sie obiektach.
Coraz bardziej pomagacie mi w wyborze ;) a ewentualny zakup d90 bedzie duzym grzechem ?
a co do ewentualnej zmiany 70-300 na 80-200 ( pompka) od Nikkora to dobry pomysl ?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Zmiana 70-300 VR na pompkę to dobry pomysł jeżeli chodzi o klasę szkła i jakość zdjęć. Sprawa przybiera inny obrót jeżeli patrzymy na problem z perspektywy spottingu.

M2SC 
Uczestnik

MM napisał/a:
Zmiana 70-300 VR na pompkę to dobry pomysł jeżeli chodzi o klasę szkła i jakość zdjęć. Sprawa przybiera inny obrót jeżeli patrzymy na problem z perspektywy spottingu.

No to właśnie myslalem że swiatlosila spowoduje że po przymknieciu do f4 obraz bedzie juz ostry a przeciez to przyslona w VR nieosiagalna. Stabilizacja raczej dużo mi nie pomoże przy dynamicznych scenach przelotów a światło jednak tak. ( moze się mylę ? )

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 13 Lip, 2010   

Masz troche racji i trochę się mylisz. Stabilizacja przydaje się przy tzw. "śmiglakach" (szczególnie śmigłowcach) no i 200mm to bardzo często za mało. Na pokazach jest raczej dużo światła i f/8 przeważnie nie stanowi problemu choć dobra światłosiła ZAWSZE jest mile widziana.

M2SC 
Uczestnik

Co do światła to racja zazwyczaj da sie f8 dać bez poruszania zdjec. A jeszcze mam pytanie - ewentualnie podpiecie raynoxa 2.2x do 70-300 vr spowoduje mocne obnizenie jakosci ?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Radzę sobie darować podłączanie czegokolwiek dodatkowego pod 70-300 VR. Nie idźcie tą drogą...

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sro 14 Lip, 2010   

Cytat:
ewentualnie podpiecie raynoxa 2.2x do 70-300 vr spowoduje mocne obnizenie jakosci ?
W tym przypadku nie będzie działał AF...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 14 Lip, 2010   

goltar, a dlaczego? Rozumiem że chodzi tu o nakręcą na obiektyw "soczewę"...

Odpowiedz do tematu