Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ale kit jest delikatnie lepszy u soniacza, ma to znaczenie gdy budżet ogranicza i na szybką zmianę się nie zapowiada
w tej klasie to juz więcej od egzemplarza zdaje się zależy...
wybór apartat na zasadzie, że ma delikatnie lepszy obiektyw kitowy to na ostra paranoję zakrawa.
Alf 230-330-380 wcale nie da się trzymać, Canon 1000d ma przynajmniej uchwyt o normalnym wyprofilowaniu.
Ciekawe jak ci biedni ludzie robili kiedyś zdjęcia takimi wynalazkami:
http://upload.wikimedia.o...pus_OM-2_SP.jpg http://upload.wikimedia.o...AX_ME_SUPER.jpg
I czemu, patrząc już na współczesne korpusy, nie została rozdmuchana do tak wielkich rozmiarów "kontrowersyjna" ergonomia Olków serii E-4xx:
i dopiero Sony wypuszczając swoje entry-entry-levele zasłużyło na takie baty...
Nie przesadzacie czasem?
Ostatnio zmieniony przez goltar Pon 19 Lip, 2010, w całości zmieniany 3 razy
I czemu, patrząc już na współczesne korpusy, nie została rozdmuchana do tak wielkich rozmiarów "kontrowersyjna" ergonomia Olków serii E-4xx:
Z tego co się orientuję, Olki po prostu są, natomiast Sony zrobiło odpowiednia badania z których wyszło że tak właśnie ludzie chcą trzymać (na zombie) i że tak jest wygodnie
Wszystkie te bredzenia o ergonomii wzięły się z niezrozumienia faktu, że dawniej aparaty trzymało się w inny sposób niż dzisiaj.
Obecnie gdy jest dostępny działający na przyzwoitym poziomie autofokus (w niektórych modelach) aparat można trzymać i wyzwalać migawkę jedną ręką. Gdzieś trzeba było zmieścić tą wielgachną baterię i tylko krok dzielił konstruktorów od wyhodowania wielkiej buli za którą obecnie chwyta się aparat.
Kiedy trzeba było ostrzyć ręcznie zwłaszcza z większym obiektywem aparat trzymało się od spodu za obiektyw podchwytem i równocześnie za dolną ściankę korpusu. Można to zobaczyć jeszcze na starych filmach.
Obecny sposób operowania pierścieniem ostrości i zooma czyli nachwyt z lewej strony za obiektyw jest bezpośrednią pochodną zastosowania pogrubionego chwytu.
aparat trzymało się od spodu za obiektyw podchwytem i równocześnie za dolną ściankę korpusu. Można to zobaczyć jeszcze na starych filmach.
Ja tak trzymam aparat cały czas
Za to chyba już wiem dlaczego niektórzy tak się za tą stabilizacją oglądają jako konieczną opcją w ich wymarzonym sprzęcie
Alf 230-330-380 wcale nie da się trzymać, Canon 1000d ma przynajmniej uchwyt o normalnym wyprofilowaniu.
Ciekawe jak ci biedni ludzie robili kiedyś zdjęcia takimi wynalazkami:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
i dopiero Sony wypuszczając swoje entry-entry-levele zasłużyło na takie baty...
Nie przesadzacie czasem?
Robili i to z powodzeniem, je też robiłem z powodzeniem, ale potem ich firmy rozpieściły porządnymi uchwytami, a Sony, czy tez Olek znowu - ciach - powrót do przeszłości
Wysłany: Sro 29 Wrz, 2010 Skromny budżet, w co zainwestować?
Witam,
Ogólnie najbardziej lubię robić zdjęcia ludzi, moja ulubiona ogniskowa to 50mm. Nie zależy mi na mpixach, nie będę nigdy drukował, iso w porywach do 1600 to max jaki kiedykolwiek będzie mi potrzebny. Ale ze względu na takie a nie inne finanse na chwilę obecną myślę o następującej inwestycji:
- D40 + kit 18-55 - ok. 750-800zł
- jakaś manualna 50tka nikona (nikkor 50/1.8 AIS lub nikon series e 50/1.8, ew. nikkor 50/2) - pewnie ok. 200zł
Wydaje mi się, że ludzie raczej radzą sobie z full manual, osobiście mam ochotę się w takiego manuala cyfrowego pobawić.
Czy może macie jakiś inny pomysł - w co lepiej zainwestować ? Może zupełnie inny system? Przyznam, że kit nie jest dla mnie teraz jakimś musem, bo w sumie bardziej na jakieś wycieczki czy coś.
Na pewno jak kasa się pojawi, chciałbym zainwestować kiedyś w 35/1.8.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 29 Wrz, 2010
Moim zdaniem Pentax K100d super + 50/1.7 byłoby dla Ciebie dużo lepszym rozwiązaniem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12