Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Waga zdjęć
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 15 Lip, 2010   

B o g d a n napisał/a:
Wraz z aparatem Canon otrzymałeś bardzo dobre narzędzie do obróbki surowego RAW i potem konwersji jego do JPEG, czyli Digital Photo Professional.

vs
toba94 napisał/a:
Aparat to Canon 450d a program do rawow to Digital Photo Professional.

Oraz
B o g d a n napisał/a:
I jeszcze rzecz, dla której założyłeś ten wątek - pliki JPEG wywaływane z RAW mają wielkość porównywalną z tymi, które przygotowuje sam aparat. Oczywiście jeżeli nie będziesz zmieniał wyjściowej rozdzielczości, bo wtedy będa mniejsze

vs
toba94 napisał/a:
JPG z aparatu - 4mb
JPG z RAW - 10 mb

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Chyba dane EXIF też całkiem sporo miejsca zajmują w pliku... Jeśli nie są potrzebne w JPG to chyba warto je kasować.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ophiuchus napisał/a:
Chyba dane EXIF też całkiem sporo miejsca zajmują w pliku...

Wg specyfikacji JPG wielkość bloku EXIF (a dokładniej elementu APP1) nie może przekroczyć 64kB.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Wg specyfikacji JPG wielkość bloku EXIF (a dokładniej elementu APP1) nie może przekroczyć 64kB.
Toż to prawdziwa masakra przy pliku o wielkości rzędu 10MB... :razz:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor napisał/a:
to pytający w pierwszym mailu napisał, że właśnie w DPP wywołuje RAW-y.

Racja, :zalamany: nie wiem czemu nie dotyczateł tego. :oops: Zasugerowałem się chyba tym:
toba94 napisał/a:
Przeglądałem obydwa zdjęcia jednocześnie w Irvan View w pełnej rozdzielczości
choć to tylko przeglądarka. :oops:

Przy okazji muszę odszczekać swój tekst, jakoby DPP dawało JPEG podobnej wielkości co oryginalny z aparatu. Przepraszam za zamieszanie.

-------------------------------
Mój błąd wziął się stąd, że kiedyś robiłem w sRAW(ok. 7,1Mpix) + pełen JPEG(15Mpix) i wtedy JPEG z sRAW ma podobną wagę (w MB) jak największy JPEG prosto z aparatu.

Sprawdziłem na innych przykładach, że jest tak jak pisze toba94, czyli np.:

- RAW 4752x3168 daje plik 19,7MB
- JPEG z aparatu 4752x3168 daje plik 5,5MB
- JPEG z RAW i DPP 4752x3168 daje plik 10,0MB

Różnice na korzyść tego ostatniego JPEG są widoczne dopiero przy powiększeniu 100, czy nawet 200%. Wtedy widać, że mamy więcej szczegółów w światłach i cieniach, czyli DPP dokonuje mniejszej kompresji, kosztem oczywiście większej "wagi" samego pliku.

Dodatkowo zauważyłem przy wyższych ISO, że aparat (np. 50D) robiąc JPEG dokonuje redukcji szumu, co daje w sumie mniej szczegółów, a więc mniejszy plik.
I to chyba głównie powód takiej różnicy.

Może później wstawię jakieś wycinki zdjęcia (teraz praca goni :mrgreen: )aby każdy sam ocenił różnicę.

dr11 
Optyczny

Nie chcę palnąć głupstwa, ale wydaje mi się, że w niektórych JPG może znaleźć się mini-JPG - miniatura tego głownego. Ale to też nie jest jakiś tam duży procent całej objętości obrazka.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dr11 napisał/a:
Nie chcę palnąć głupstwa,

No i nie palnąłeś - większość JPGów posiada wbudowane miniaturki ;)

komor 
Moderator

B o g d a n napisał/a:
Dodatkowo zauważyłem przy wyższych ISO, że aparat (np. 50D) robiąc JPEG dokonuje redukcji szumu, co daje w sumie mniej szczegółów, a więc mniejszy plik.
I to chyba głównie powód takiej różnicy.

Na pewno ma duży wpływ, co łatwo sprawdzić wyłączając funkcję redukcji w menu.

skasowany
[Usunięty]

komor napisał/a:
Na pewno ma duży wpływ, co łatwo sprawdzić wyłączając funkcję redukcji w menu.

:lol: :wink:

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Witam!
To ja może dołączę się do tematu i zapytam coś o pikach podobnych czyli TIFF :)

Bo hijax_pl, podał na poprzedniej stronie link i z niego wynika że lepiej pracować na TIFFach niż na JPG bo można je bez stratnie kopiować i prowadzić różne akcje ;)
Jako że mój aparat nie ma opcji zapisu plików w formacie TIFF to zapisuję w JPG a dopiero w programie wcześniej wspomnianym ;) DPP skonwertowałem plik do TIFF.

I teraz na tej samej fotce jednej w formacie JPG a drugiej TIFF 16bit prowadziłem te same akcje (czyli kadrowanie, pomniejszanie i lekka obróbka - nasycenie, ostrość) no i wynik końcowy jest taki że końcowy plik TIFF zajmuje 2,44MB a JPG 456 KB więc TIFF zawiera więcej formacji (czyli jest ładniejszy?) ale ja nie widzę żeby TIFF był lepszy jakościowo!

Więc o co chodzi?

Czyżby TIFF zawierał informacje nie wpływające na jakość zdjęcia i dlatego jest większy, tylko jeżeli to prawda to po co pracować na TIFfach jak można na mniejszych JPGach :???: :???:
Niech mnie ktoś wyprostuje;) Jak będziecie chcieli to wrzucę te przykładowe pliki!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

szaleniec napisał/a:
Bo hijax_pl, podał na poprzedniej stronie link i z niego wynika że lepiej pracować na TIFFach niż na JPG bo można je bez stratnie kopiować i prowadzić różne akcje

I zgadza się :)
szaleniec napisał/a:
na tej samej fotce jednej w formacie JPG a drugiej TIFF 16bit prowadziłem te same akcje /.../ plik TIFF zajmuje 2,44MB a JPG 456 KB

Różne formaty, różny zapis (8bit w JPG, 16bit w TIFF), różne użyte kompresje... Nie można tego tak porównywać.. Nie tędy droga. Każdy format do czegoś służy, nie wszystkie są wzajemnie wymienne...

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Czyli jak robię JPGi to lepiej nie zmieniać ich na TIFFy tylko działać do końca na JPGu?
czyli TIFFy mają inne przeznaczenie np. gdzieś do grafiki czy w ogóle źle pojmuję?;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A żeby było jeszcze trudniej powiem, że nic nie stoi na przeszkodzie aby zapisać TIFF używając formatu JPG ;)

Po pierwsze to są kompresje stratne i bezstratne. JPG kompresuje stratnie, TIFF nie definiuje nic konkretnego - można używać różnych kompresji, lub jej w ogóle ni eużywać. JPG zapisuje pliki kodując kolor RGB 24bit, w TIFF można dowolnie zdefiniować ile mamy składowych i ile bitów na każdą składową...

Dzięki swojej uniwersalności format TIFF jest wykorzystywany wewnętrznie przez pliki RAW. TIFF też bez problemu zapisuje kolor w formacie CMYK - zatem idealnie pasuje do wykorzystania w poligrafii...

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Aha, no tak :mrgreen:

To może na chłopski rozum? ;)
Czy lepiej od razu z JPG konwertować na TIFF i na nim prowadzić "akcje" (czyli też zapisywać parę razy) i np. publikować w necie czy "akcje" prowadzić od początku do końca na JPG?

Chodzi mi oczywiście o uzyskanie jak najlepszej jakość zdjęć!

Bo wkurza mnie że nawet przy zmniejszaniu rozdzielczości do tych 800x600 dużo tracę na jakości a jak dodamy do tego jakieś cropowanie to już jest kaszana i nie umiem uzyskać tak dobrego poziomu jakości zdjęć jaki prezentujecie choćby w dziale Nasze zdjęcia :sad:
Tylko nie mów że wszyscy jedziecie na RAWach ;) ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

szaleniec napisał/a:
Tylko nie mów że wszyscy jedziecie na RAWach ;) ?

Nie wiem czy wszyscy - ja tak :)

szaleniec napisał/a:
Czy lepiej od razu z JPG konwertować na TIFF i na nim prowadzić "akcje" (czyli też zapisywać parę razy) i np. publikować w necie czy "akcje" prowadzić od początku do końca na JPG?

Konwersja z JPG do TIFF według mnie nie ma sensu, dla najlepszego efektu polecałbym taki workflow:

RAW -> wywołanie -> TIFF -> edycja

a później eksport do JPG w zależności od tego co chcesz zrobić:
- na stronę do internetu,
- do wywołania w labie 10x15
- do wydruku na drukarce
- whatever...

szaleniec napisał/a:
Bo wkurza mnie że nawet przy zmniejszaniu rozdzielczości do tych 800x600 dużo tracę na jakości a jak dodamy do tego jakieś cropowanie to już jest kaszana i nie umiem uzyskać tak dobrego poziomu jakości zdjęć jaki prezentujecie choćby w dziale Nasze zdjęcia

To nie ma nic wspólnego z formatem. To po prostu kwestia odpowiedniego podejścia do tematu przeskalowania zdjęcia z lekkim podostrzeniem.

Odpowiedz do tematu