Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Waga zdjęć
Autor Wiadomość
szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Wysłany: Czw 15 Lip, 2010   

hijax_pl napisał/a:
To nie ma nic wspólnego z formatem. To po prostu kwestia odpowiedniego podejścia do tematu przeskalowania zdjęcia z lekkim podostrzeniem.

Tak robie przeskalowuję, ostrość i zapis:) Ale efekty czasami mnie nie zadawalają:/

A może kompresja ma tu coś do powiedzenia czy też nie? Ale w sumie używam dużej kompresji (znaczy takiej po której plik jest większej pojemności) ;)
Czyli dobrze prawda?;)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

szaleniec, to mam propozycję: weź jakieś zdjęcie.. obrobione. I wrzuć je gdzieś na imageshacka w całości. Później stwórz zdjęcie w docelowej rozdzielczości tak jak to robisz zwykle. I zaprezentuj tu w wątku link do pełnej rozdzielczości i przygotowane zdjęcie do publikacji na stronie.

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Dobra dam dwa linki na photobucket!
Jedno będzie z dużą rozdzielczością a drugie z 800x600 obrobione ( w niewielkim stopniu tak samo, nawet wyostrzanie)!

To linki do zdjęć:
1. 4272x2848
http://i231.photobucket.c...034-up-full.jpg

2. 800x600
http://i231.photobucket.c...IMG_0034-up.jpg

Czy to normalna reakcja na zmniejszanie zdjęć czy coś robię źle jak tak to mówić mi tu szybko;)
Najlepiej widać na odcinku od łebka do skrzydeł!

A swoją drogą zdjęcie chciałem dodać do ptaszków nadaje się w ogóle?;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

szaleniec napisał/a:
1. 4272x2848
http://i231.photobucket.c...034-up-full.jpg
Z całą pewnością nie jest to plik w tej rozdzielczości... :razz: Zresztą znając Photobucket dziwnym byłoby, gdyby był...
szaleniec napisał/a:
2. 800x600
http://i231.photobucket.c...IMG_0034-up.jpg
Zdecydowanie skopałeś wyostrzanie...

[ Dodano: Czw 15 Lip, 2010 21:58 ]
A co do kwestii zamiany JPG-a na 16-bitowy TIFF, to stracisz trochę mniej, przy obróbce i nie będzie spadku jakości przy wielokrotnym zapisie, ale raz utraconej przy pierwotnej kompresji JPG informacji już nie odzyskasz...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

szaleniec, PB rekompresuje sam, a co gorsza bez pytania... Dlatego proponowałem imageshacka ;)

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

jaad75 napisał/a:
Zdecydowanie skopałeś wyostrzanie...

Czyli o wiele za dużo? Tak myślałem że troszke za dużo pojechałem ale w skali od 0 - 500 było 200 :) Czyli chodzi o wyostrzanie?

jaad75 napisał/a:
Zresztą znając Photobucket dziwnym byłoby, gdyby był...

Wiem że jesteś cięty na Photobucket :P

[ Dodano: Czw 15 Lip, 2010 22:11 ]
hijax_pl, To mówicie że to portal.... no nie wiem bo na kompie mam taki sam efekt:/ pewno w jakimś stopniu PB pogorsza ale pamiętam jak jaad75, dawał przykład z samolotem to dopiero jak wskazał gdzie jest kiszka to dostrzegłem te różnice!;)

hijax_pl napisał/a:
Dlatego proponowałem imageshacka
nie mam tam konta i nie wiem czy będę zakładał:)a może założę z ciekawości;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 16 Lip, 2010   

hijax_pl napisał/a:
Dlatego proponowałem imageshacka ;)
A to jest dopiero syf...
szaleniec napisał/a:
Czyli o wiele za dużo? Tak myślałem że troszke za dużo pojechałem ale w skali od 0 - 500 było 200 :) Czyli chodzi o wyostrzanie?
Jakią metodą? Z jakim promieniem? Zresztą 200, to bardzo dużo, dla każdego promienia. Ja przy małych obrazkach sieciowych używam zazwyczaj promienia 0.7px i wartości rzędu 30-45%...
szaleniec napisał/a:
Wiem że jesteś cięty na Photobucket :P
Absolutnie nie jestem cięty na Photobucket, ale wiem, że zbyt duże obrazki są tam automatycznie skalowane. To że kompresują obrazki, to niestety fakt, ale nie każdemu to przeszkadza.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
A to jest dopiero syf...

Jak dla mnie lepszy od PB ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Jak dla mnie lepszy od PB ;)
Bo może nie wiesz, jak masakrycznie tragicznie chodzi na wolniejszych łączach... Zwłaszcza serie zdjęć - jeśli są na IS, to praktycznie nigdy nie ładują się w całości... Z innymi hostami (nawet z Fotosikiem) nie ma takich problemów...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
Bo może nie wiesz, jak masakrycznie tragicznie chodzi na wolniejszych łączach...

Wiem, wiem..

Ale fakt, że sam nie tworzę albumów tylko wrzucam sporadycznie pojedyncze fotki...

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

jaad75 napisał/a:
Jakią metodą? Z jakim promieniem? Zresztą 200, to bardzo dużo, dla każdego promienia. Ja przy małych obrazkach sieciowych używam zazwyczaj promienia 0.7px i wartości rzędu 30-45%...

Metodą chyba najzwyczajniejszą;) bo w DPP znam tylko jedną czyli suwak o nazwie Sharpness o wartościach od 0 - 500 i to wszystko!Nie mam promienia! Wyostrza mi samoczynnie w miejscu gdzie miałem ustawioną ostrość!
Mówisz że 200 to dużo ale to wychodzi mniej więcej tyle co Twoje 40% :razz:

jaad75 napisał/a:
To że kompresują obrazki, to niestety fakt, ale nie każdemu to przeszkadza.

Mnie raczej nie przeszkadza bo te różnice dla mnie są prawie nie zauważalne!;)

A wracając do tematu to raczej ta ostrość jest powodem tych niedoskonałości?

jaad75 
Klub Pierdzieli

szaleniec napisał/a:
Metodą chyba najzwyczajniejszą;) bo w DPP znam tylko jedną czyli suwak o nazwie Sharpness o wartościach od 0 - 500 i to wszystko!Nie mam promienia! Wyostrza mi samoczynnie w miejscu gdzie miałem ustawioną ostrość!
To jeszcze jeden powód, żeby nie używać tego "dzieła" Canona... :razz:
szaleniec napisał/a:
Mówisz że 200 to dużo ale to wychodzi mniej więcej tyle co Twoje 40% :razz:
Nie bardzo... Nie pamietam w tej chwili, a PS-a nie mam pod ręką, gdzie kończy się jego skala, ale zdaje się na 250... Osobiście nigdy nie używam przy wyostrzeniu wiecej niż 150, ale promień ustawiam wtedy np. na 0.3px...
szaleniec napisał/a:
A wracając do tematu to raczej ta ostrość jest powodem tych niedoskonałości?
Są ewidentnie źle wyostrzone...

dr11 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
Nie pamietam w tej chwili, a PS-a nie mam pod ręką, gdzie kończy się jego skala, ale zdaje się na 250... Osobiście nigdy nie używam przy wyostrzeniu wiecej niż 150, ale promień ustawiam wtedy np. na 0.3px...
PS ma Unsharp Mask do 500. I nawet 500 używam sporadycznie, częściej ok. 400, tyle, że promień wtedy 0,2. Wyciągamy wtedy dużo szczegółów ale nie zawsze można to zastosować. Jeśli promień 0,3 to siła mniejsza od 200. 100, max 150 w praktyce. Oczywiście piszę o jakiś swoich sposobach, ktoś inny może mieć odmienny workflow...

kozidron
[Usunięty]

szaleniec, tragedii nie było ale zastanów się nad czymś innym nie mówie od razu o ps-ie ale moze chociaż LR.

jaad75 napisał/a:
To jeszcze jeden powód, żeby nie używać tego "dzieła" Canona... :razz:

się nie nabija :wink:

Mnie w tym bublu odrzuca sam pulpit i funkcjonalność, cieszę się że już dawno zapomniałem jak to działa, może i darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda ale tu canon wypada słabo.

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Wysłany: Sro 04 Sie, 2010   

A jest może jakaś darmowa wersja LR?
Czy trzeba kupić oryginał względnie jakaś "latana" po necie?;)
Kiedyś szukałem i nie umiałem nic znaleźć, nie wiecie jak to teraz wygląda!

Odpowiedz do tematu