Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
luneta dla amatora
Autor Wiadomość
sagres 
Nowy

Wysłany: Sro 14 Lip, 2010   luneta dla amatora

Witam,
temat jakich wiele, ale myślę,że sprecyzowany, dotyczy zakupu lunety.
Moje doświadczenia z zestawami do przybliżania to:
Miałem możliwość przetestowania 2 lornetek Nikon -jedna za ok.280zł, druga za ponad 500zł ( nie pamietam już jakie modele to były tego producenta, w kazdym bądź razie 10x50). Obraz w tej droższej był wyraźnie ostrzejszy, zauważalnie lepszy. Delta Optical Entry też miałem w rękach i mimo zachwalania jego jakości na forum(w stosunku do ceny naturalnie) to dla mnie obraz był taki sobie porównywalny z tańszym Nikonem i raczej bym go nie kupił (porównując do tego Nikona za ponad 500zł).
Testowałem tez lornetki z regulowanym zoomem do 400zł ( nie pamietam firm) i jakośc obrazu...była gorsza od Optical i Nikona.
Budżet mam mały, bo dopiero rozpoczynam przygodę z lunetami i nie chcę pakować pieniędzy w dziedzinę, która jest mi obca. Moje oczekiwania są więc czysto amatorskie i spodziewam sie obrazu przypominającego obraz z tej tańszej lornetki Nikon, czy tez Optical Entry.Tak więc, raczej wiem, czego za tą cenę mogę oczekiwać.
Mam do szanownych użytkowników forum ( proszę o wypowiedzi praktyków, nie teoretyków) następujace pytania:
1. Czym różnią się lunety Falcon 15-45x60 od Samyang 15-45x60 ? ( prócz naturalnie nazwy i ceny )?
2. Co jest lepszą opcją w jakości obrazu( nie liczy się statyw i walizka , ale jakość obrazu) : Yukon Sibir 20-50x50 WA czy Celestron 15-45x50 ?
3. Czy róznica w jakości obrazu ( przy zoomowaniu i zachmurzonej pogodzie) jest bardzo duża między : Celestron 20-60x60 mm i Celestron 15-45x50?
4. Jaki lepszy obraz : w Yukon 20-50x50 , czy w Yukon 20x50 WA? ( przy wartości przybliżenia 20x).
Na forum wyczytałem ,że w tanich lunetach z płynnym zoomem obraz nie jest za ciekawy ( w lornetkach potwierdziło sie to). Nie mam mozliwości sprawdzenia tego, dlatego też proszę o odpowiedź jak ma sie to do wymienionych przeze mnie lunet.
5.Jaka z wyżej wymienionych lunet najlepiej nadaje sie do oglądania samolotów , przyrody , ma dobry kąt widzenia ? (pomijając kwestie statywu).
6. Co lepsze : Yukon 20x50 czy Yukon 30x50 ( chodzi o jakośc obrazu, pomińmy rolę statywu).?
6.Która z wyżej wymienionych lunet ma najlepszą wartość cena-jakosć? (oglądanie amatorskie).
7. Którą z w/w lunet znawca optyki poleciłby dla amatora (chodzi o to,żeby nie przepłacać).
Nie chcę żadnej lornetki, a Celestron Ultima 65 jest dla mnie za drogi, jak na lunetę startową.
Pozdrawiam

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 14 Lip, 2010   

Falcon to mniej więcej to samo co Samyang. Mogą być lekkie różnice w jakości powłok. Dlatego:
http://fotozakupy.pl/lune...-x-60-mm,10146s
wydaje się być rozsądnym zakupem. Wolałbym to niż 50tkę Celestrona.

sagres 
Nowy

Wysłany: Sro 14 Lip, 2010   

Miało być konkretnie, ale nie jest.
Dzwoniłem do sklepu z linka Arka odnośnie falcona za 320zł i całej wymienionej przeze mnie reszty lunet. Na dzien dobry sprzedawca odradzał yukona , polecal samyang, co do dostępności falcona to miał poinformowac mnie mailem, ale nie poinformował...
Arek, czy opłaca się brać w/w falcona za ok.390zł ( w innych sklepach), ewentualnie samyang za ok.500zł, a może falcon 20-60x80 za ok.560zł , czy jednak celestron ultima 65 prosty?
Drażni mnie brak odpowiedzi ze sklepu, więc szukam najlepszej alternatywy.
Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 15 Lip, 2010 20:01 ]
Moje przemyślenia :
1.sklep fotozakupy.pl olewa klienta (pewnie nie tych, co kupują za kilka tysięcy, ale mnie olali,bo chciałem kupic lunetę tylko za 320zł...)
2.jeśli mam coś kupić bardzo tanio i tanio, to wybieram to pierwsze, skoro prawdziwa róznica w jakości zaczyna sie od iluś tam...
Zdecydowałem się na yukon 20x50 lub 30x50.
Po zakupie napiszę wam, jak oczami amatora wygląda świat obrazu z yukona.
Pozdrawiam

puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Pią 16 Lip, 2010   

Oglądałem w sklepie fotozakupy.pl lunety Samyang. To jest ta sama marka do Falcon a Falcon jest tańszy. Sprzedawca twierdził że te same szkła, te same parametry dokładnie ten sam wygląd ale inny dystrybutor dlatego niższa cena. Szkła rzeczywiście bardzo dobre, falcon był wystawiony jak ja oglądałem za 320 PLN (15-45x60). Kupiłbym go pewno za jakiś czas tak jak doradził Arek. Nie kupiłem Samyanga/Flacona ponieważ niespodziewanie trafiłem na okazyje i kupiłem Celestrona Optimę 20-60x80 za 400 PLN roczną w idealnym stanie wartą ok. 700 PLN. Nowa albo za cenę > 500 PLN napewno bym nie kupił.

Kupiłem i wymieniałem lornetki w fotozakupy.pl (zaczynałem od Delta Optical Entry potem Nikon VII a skonczyłem na Nikonie EX). Kupiłem wysyłkowo a wymieniałem osobiście. Dodatkowo jeden Nikon EX był uszkodzony, reklamowałem. Dbają o klienta i są naprawdę w porządku, wszystko można załatwić. Problem jest w tym że nie odpisują na żadne mejle (system informatyczny skopany?) oprócz mejli zamówieniowych - odpisuje automat.

Zapamiętajcie sobie złotą zasadę: do sklepów internetowych jakichkolwiek dzwoni się! nie pisze mejle!!! Odpowiadać na 300 mejli dziennie to porażka od klientów którzy coś chcą ale nie bardzo wiedzą, nie ma z nich kasy, nie ma czasu na głupoty trzeba pakować przesyłki, wystawić faktury, testować nowy sprzęt, obsługiwać zamówienia i jeszcze prezentować sprzęt na miejscu. Wg. moich obserwacji (inna branża) klient mejlowy jest zazwyczaj biedny, nie kupi ostatniecznie w razie czego lub kupi najtańszy. Klient dzwoniący lub odbierajacy osobiście bierze lepszy towar, droższy i zależy mu na sprzęcie. dobrej jakości Poświeć złotówkę na 10 minut rozmowy z dowolnym sklepem internetowym i wypytaj specjalistę o szkła i towar.

Przykładowo w fotozakupy.pl rozmawiałem kilka razy z 3 osobami o optyce. 2 osoby z nich notorycznie zaglądają w każdą lunetę i lornetką jak przychodzi model bo muszą wiedzieć co sprzedają, czasem więc lepiej wiedzą niż w sklepie rm zeczywistym gdzie mają tylko 3 lunetyw danej cenie i 3 typy lornetek z danej klasy na stanie.

Lunety Yukon 20-50x50 nie kupuj, oglądałem, nie polecam. Kiepska w obrazie, kiepska w wykonaniu, wtedy lepiej już kupić lepszą lornetkę 10x50 da ładniejszy obraz. W sklepie internetowym możesz oddać towar do 10 dni bez podania przyczyny lub wymienić na inny np. lepszy. Kosztuje Cię to kilkanaście złotych (pokrywasz koszty przesyłki). No ale dla każdego coś dobrego i czasem nie warto się bawić w wymianę czy odsyłanie.

sagres 
Nowy

Treści obraźliwe wymoderowano.

puni,
czytaj wyraźnie co napisałem . Nie zamierzam kupować yukona 20-50x50 .
[…]
Do sklepu fotozakupy.pl wysłałem maila z zapytaniem dotyczącym zakupu, nie otrzymałem odpowiedzi.
Wobec tego w dniu następnym zadzwoniłem, jakaś kobieta połączyła mnie z jakimś facetem, który zaproponował mi samyanga (435zł) , ktory jest o 115zł droższy od falcona (320zł). Na temat dostępności falcona facet zaczął kręcić.
Miał skonsultować się z koleżanką na temat sprowadzenie falcona. Wyraźnie nie oczekiwał rozmów telefonicznych! Spytałem go, czy mam zadzwonić, czy też on oddzwoni? Odpowiedział, że wyśle maila i tak się to zakończyło. Żadnego maila nie otrzymałem. Falcon cały czas jest na ich stronie za 320zł, ale pewnie tylko dla reklamy strony - tania , jadnak niedostepna oferta i tyle.
Na stronie są jeszcze inne super okazje np. Sky-Watcher (Synta) SK804AZ3 ,, jest u nich'' za 529 zł, podczas, gdy w innych sklepach internetowych (teleskopy, astro itd..) za ok599zł...
Dla mnie ten sklep kręci, stosując tanie chwyty marketingowe oferując możliwość zakupu dobrego i taniego towaru (w porównaniu do innych sklepów astro), którego i tak nie można kupić...
Gdyby nie post puni ( fotozakupy.pl mniemam) , to nie byłoby teraz mojego postu . Jest wielu sprzedawców na tym forum, bo to przecież ich biznes,więc muszą tu być. Forum tego formatu w wielu przypadkach decyduje o zakupie konkretnego sprzetu. Ja to wiem.
Jeśli ktoś chce coś dodać do mojego tematu, to proszę o rady i opisy sprzętu, a nie obronę, czy tez reklamę sklepu.
Wracajac do tematu mojego posta.
Co sądzicie o Travel Scope 70 Portable Telescope. Link: http://www.celestron.com/...D=77&ProdID=546 ?
Czy będzie lepszy ( przy 20x i 40x) od : Celestron 20-60x60 mm i Celestron 15-45x50 ?
Czy Sky-Watcher (Synta) SK804AZ3 nadaje się do obserwacji przede wszystkim przyrody ( w standardzie jest 16x i 40x chyba), czy szybko przebiega montaż az3 ? Ile waży tuba ze statywem? Ważna jest mobilnosć tego teleskopu, obserwacje to: przyroda, krajobrazy, samoloty.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 17 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

RB 
Temu Panu już podziękujemy

sagres napisał/a:
puni,

Gdyby nie post puni ( fotozakupy.pl mniemam) , to nie byłoby teraz mojego postu .

Pośledziłbys troche forum to bys tego postu nie wysłał. Prawdopodobieństwo, że puni ma coskolwiek wspólnego z fotozakupami wielkie nie jest.

Abstrahując od tego, moje doświadczenia z nimi sa tez w porządku.

A.... MA BYC konkretnie... cóz, zapłac komuś za porady - możesz wymagac. Na forum raczej okaż cieprpliwośc.

sagres 
Nowy

- rb - i co wniosłeś coś wartościowego swoim postem do mojego tematu?
Twoje doswiadczenia sa twoimi, a moje moimi.
Poza tym, nie o sprzecie mówisz , a o kasie... Tak myślałem.
Jak nie chcesz dzielić się za darmo swoja wiedzą, to się nie dziel i tyle na temat.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

sagres napisał/a:
- rb - i co wniosłeś coś wartościowego swoim postem do mojego tematu?

A Ty opieprzając bogu ducha winnego puniego?
Chcesz informacje z Twoim nastawieniem do odpowiadaczy? Szczęścia życzę...

A własciwie to mam coś wnosić? To już sobie popisać nie można??? Twój temat? To wywal moje posty (hint - napisz do moda - wywali)

sagres 
Nowy

Treści obraźliwe wymoderowano.
puni zna się na rzeczy - rb, tyle stwierdzam (zwracam uwagę na szczegóły)
[…]
Jak chcesz tu pisaś to pisz, ja nie jestem od tego,żeby wywalać kogokolwiek posty, żale do admina, to nie ja.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 17 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Sob 17 Lip, 2010   

Nie mam żadnego związku z żadnym sklepem internetowym tym bardziej fotozakupy.pl wyrażam tylko swoją prywatną opinię bo proszą mnie inni użytkownicy. Miałem z tym sklepiem doczynienia ponieważ w sieci w porównywarkach sklepów mają najniższe ceny i nic więcej i nabyłem u nich lornetki.

Chłopaki nie odpowiadajcie na pytania Sagresa, niech sobie sam radzi skoro uprawia pieniactwo na forum.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 17 Lip, 2010   

sagres, jesteś nowy tutaj a rozstawiasz wszystkich po kątach. Trochę więcej pokory i cierpliwości, to nie jest darmowy hotline który ma w stosunku do Ciebie jakieś obowiązki. Kto coś wie, to napisze, a im bardziej będziesz niecierpliwy lub niegrzeczny tym mniejsza szansa na udaną komunikację.
Proszę zwracać uwagę na regulamin forum, osobiste przytyki i obraźliwe sformułowania nie są tutaj tolerowane.

sagres 
Nowy

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010   

Zakupiłem lunetę Yukon 30x50WA (z allegro 120zł z przesyłką).

W zestawie solidny pokrowiec, kiepska instrukcja po polsku, zaślepki na obiektyw. Luneta jest mała-mobilna. Ma ok.26cm po złożeniu- waga ok 0,45kg.
Jestem bardzo zadowolony z zakupu ( w porównaniu do lornetek ,o których wspomniałem w moim pierwszym poście, to yukon bije je na głowę ( prócz pola widzenia).

Na szczęście nie kupiłem lornetki .....typu 10x50, bo 10x50, a 30x50 to kolosalna różnica.

Pole widzenia na krótkich dystansach ok 30-40 metrów jest raczej kiepskie
( kilka metrów i tyle) . Przy większych odległościach pole widzenia jest wyraźnie lepsze ( wegług producenta 40m), jest ok.
Obraz jest czysty i ostry, jednak bez statywu jest kiepsko -obraz lata- obserwacja z ręki jest możliwa, ale takie patrzenie męczy.
Można lunetę oprzeć na parapecie , krześle i jest w miarę ok.

W tej chwili jestem w trakcie zakupu statywu.
Testowałem polecane velbon'y, slik'i i inne , ale wybrałem coś innego -jeszcze tańszego.
Po przetestowaniu owego statywu z lunetą yukon zapewne napiszę kilka słów na forum , ale to już w innym poście.
Komor-pozdrawiam,
to,że ktoś ma ileś tam postów, nie znaczy, że jest ode mnie lepszy...i może mnie ustawiać.
Temat do zamknięcia?

Dirty
[Usunięty]

Wysłany: Pią 06 Sie, 2010   

Sangres daj se chłopie siana i sprzedaj tego yukona komuś kto ma statyw na allegro chodźby z własną stratą i kup wersje 20x50 lub lub zrt 8-24x40 będziesz o niebo bardziej zachwycony (no zadowolony). Pozdro

Odpowiedz do tematu