Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 proszę o porade w wyborze lornetki????
Z racji tego, że to jest mój pierwszy post pozwolę, że się przywitam:D
Dobra początek jest już za mną heheh ale do rzeczy. Chciałbym zakupić lornetkę będzie mi służyć do podglądania gwiazd, samolotów na wysokościach przelotowych, dobra w dzień i żeby w nocy też można było jeśli się da coś oblukać.
Wybór padł na Celestron Sky Master 15x70Soligar Black Line 12x50Delta Opticon Entry 10x50 i Bresser 20x60 Specjal Saturn.
Odnosnie DO Entry wyczytałem wiele pozytywnych opinii na jej temat ale czy ona spełniała by wyżej wymienione oczekiwania. Chyba że macie inne propozycje to chętnie wysłucham, a i jeszcze czy da rade z ręki oglądać. Z góry thx za wszystkie info
Cześć. Bież Entry jest ładna, a optyka przyzwoita ponoć. Co do pozostałych lornetek to bez statywu i to takiego za kilkaset złotych lub własnego pomysłu nic nie zobaczysz. Są to w dodatku ciężkie lornetki, a Entry ma wagę idealną. Ja też szukam czegoś podobnego ale po moich doświadczeniach z dużym powiększeniem to wiem że statyw to obowiązek, wysoki i stabilny i ciężki, najlepiej metalowy lub ten wynalazek żuraw. Pozdro.
DO Entry to zwykły tani szajs,a do tych zadań które postawiono celestron15x70 będzie idealny.
statyw owszem,przyda się,przy długich obserwacjach np.gwiazdek
a samolocik,jak wiadomo zapitala i myślę że w ciągu 3minut zniknie Ci z pola widzenia.
a tyle czasu utrzymuję BPC 26x70 "z ręki" i wcale nie jest tak żle
Jeśli DO, to coś z serii srebrnej albo platynowej.
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Nie 18 Lip, 2010
Z postu pierwszego można domyślać się że że wilk 27 jeszcze nie wie czy bardziej będzie przydatna mu lornetka w dzień czy w nocy. To zależy zresztą jaką wybierze. No i napisał między czym się wacha i ja nie zmieniałem tematu jak większość forumowiczów pisząc kup sobie swaworskyego, pewnie cie stać:). Dlatego napisałem Entry. Sam bym coś takiego kupił żeby miało duże w miarę pole widzenia było mobilne i nadawało się do nieba i na górskie widoki. Napisał ktoś na forum żeby Wilk wybrał skymastera mnie też strasznie się podoba ta lornetka bo jak ma coś sporo ważyć to niech też coś przybliża. Tylko czy tą lornetkę można wziąć w góry na taras widokowy i podziwiać widoki bez efektu choroby morskiej???? Jeszcze zastanawiam się czy nikon Vii 12X50 nie byłby strzałem w 10??? (lub 16X50) No albo ten Soligor black line 12X50. Tylko co to za firma, może białoruska? Czy to nie jest szajs gorszy od Entry?
autor postu pierwszego,wie do czego będzie mu przydatna lornetka,
jak wynika z treści,wilk27 poszukuje lornetki do obserwacji dziennych,jak również nocnych.
na tej podstawie wnioskuje,że chodzi o sprzęt"uniwersalny".
NIESTETY,lornetka takowa nie istnieje,ale celestron 15x70 najbliższy jest oczekiwaniom wilk27.
nie ma mowy w Jego poście o mobilności,górach itp.
może najdłuższą trasę jaką pokona z tą lornetką to 50m,dom-ogród-dom,
lub 150m,dom-łąka-dom.
nie wiem Brudny skąd Twoje wnioski
16x50 to trochę kontrowersyjna propozycja
12x50 uważam że lepsza od 10x,ale to już zależy od osobistych upodobań
najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie kilku lornetek o różnych parametrach,
wówczas zawsze coś dobierzesz do swojego oka i pory dnia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9