Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
że robie kilka zdjęć na kolejnych nastawach i wybieram to co najcelniejsze (punkt AF), chyba po kłopotach C z frontem to dali, bo inaczej pełno osób do serwisów chodzi po kalibrację
revolta, mikro kalibracja się przydaje kiedy obiektyw ma stały i powtarzalny błąd. Jak sama nazwa wskazuje jest ona "mikro".
To czy musisz zaaplikować korektę najprościej sprawdzić na korelacji LV i AF, tzn ustawisz ostrość na bardzo kontrastowym elemencie (np wydrukowana szachownica) w trybie LV, ręcznie ustawiając ostrość na maksymalnym powiększeniu. Wyłączasz LV i wciskasz do połowy spust migawki, aby aktywować pomiar AF. Przy idealnie zestrojonym AF - soczewki w obiektywie nie powinny się poruszyć.
Stąd moje zdziwienie, że przy obecnym sprzęcie Canon 7D oraz eLka 300mm może być coś nie tak :-/
Witam, załączam 23 przykładowe fotki, powiedzcie proszę, co jest nie tak w tych zdjęciach, drgania dłoni, bf / ff i potrzebna kalibracja czy może fotograf do d... i złe ustawienia ???
Dodam że, dodatkowo założony jest filtr UV Canona.
Hm przy przeglądaniu zdjęć w picasie po prawej stronie jest możliwość podejrzenia tych danych. Niestety nie wiem czemu po zapisaniu zdjęcia na dysk dane znikają :-/
Hm przy przeglądaniu zdjęć w picasie po prawej stronie jest możliwość podejrzenia tych danych. Niestety nie wiem czemu po zapisaniu zdjęcia na dysk dane znikają :-/
Z picasy ściąga się zdjęcia za pomocą opcji Download nad zdjęciem, wtedy powinien ściągnąć się oryginał.
Spróbujcie czy zadziała.
No dobrze to ja wam opowiem o swoim problemie .
Posiadam kilka stałek canon 50f1,4 85f1,8, 100f,2 oraz wiele innych szkieł i zauważyłem właśnie takową zależność :
jak któryś z kolegów napisał, że podczas fotografowania z bliskiej odległości aparat ostrzy poprawnie w punkt bez uzycia korekty obiektywu(mikrokalibracji)ale już jak ostrzę na daleką odległość i mam tutaj na myśli odległość powyżej 1 kilometra przy otwartej przesłonie muszę dać mikrokalibrację na +15 do +20 aby ostrość była idealnie .
Przy słabym oświetleniu na przykład w pokoju 80watt żarówka również muszę korygować bo ustawia mi źle i również o +15 do +20 .
Opisuję tutaj działanie korpusu Canon 7d ale mam jeszcze 5d i 5d mkII dalej nie zagłebiałem się w temat bo popsuje mi on chęć robienia zdjęć .
Może kiedyś się odważę i wyślę to wszystko na żytnią .
Lub poprostu kupię dobry aparat kompaktowy który ma już wszystko ustawione raz a dobrze .
Bardzo ważną sprawą jest również to ze przy zoomach jest tak że na mniejszej ogniskowej jest inaczej i na większej jest inaczej np.24-105 USM L na 24 nie ostro na 105 żyleta (gdzie wszyscy piszą że na 105 jest mydło) podbnie jest z 70-200 USM IS II .
Panowie chyba szkoda czasu czas próbować robić zdjęcia a nie kłopotać się głupotami.
Mam tylko nadzieję że canon oraz inne firmy jak sigma czy tamron (celowo napisałem z małej litery)zadbają o to aby takich lub innych wątków nie było.........
Pozdrawiam miłego dnia
djivo, nie wiem jaki masz cel w robieniu otwartym obiektywem zdjęć na odległość kilometra, ale tak na chłopski rozum to im dalej tym precyzja ostrzenia mniejsza, to raz. Dwa, przy takich odległościach trudno o super obraz, bo pojawia się wpływ powietrza, kurzu, gorąca itd. Chyba że zrobione w tym samym czasie zdjęcie jakimś dłuższym tele daje znacznie lepszy obraz.
Skoro masz taki sprzęt o jakim piszesz to nie muszę Ci chyba przypominać, że obiektywy klasy 85/1,8 czy 100/2 są raczej optymalizowane do pracy portretowej, a nie jako teleobiektywy do dalekich obserwacji. To też może mieć wpływ.
Mam Canon EF 28-105 f/3.5-4.5 II USM i odkryłem, że on mi właśnie nie doostrza. Nie jest to jakaś jednorazowa pomyłka w ostrzeniu. Ani nie jest to wina body bo z innym obiektywem jest wszystko ok. Da się coś z tym zrobić?
:sad:
Mam Canon EF 28-105 f/3.5-4.5 II USM i odkryłem, że on mi właśnie nie doostrza. Nie jest to jakaś jednorazowa pomyłka w ostrzeniu. Ani nie jest to wina body bo z innym obiektywem jest wszystko ok. Da się coś z tym zrobić?
Co się wyłącza, co to konkretnie oznacza ? Wiem, że wyłączenie tego powoduje brak dostępu mikroregulacji dla wszystkich, podpinanych obiektywow. Ale co to oznacza technicznie ?
Pytam, bo chyba uległem -jak wielu- jakiejś gorączce mikro- regulacji
Otóż wyłączyłem tę funkcję i jest o niebo lepiej I pomysleć że wcześniej po wielu próbach doszedłem do korekty +5, która jak się okazało nie była do końca dla mnie zadawalająca (zwłaszcza na krótszych ogniskowych jak 17mm (EF-S 17-55). A myślalem już o regulacji obiektywu - przy okazji pobytu w W-wie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9