Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zwracam się do was dzisiaj z prośbą o poradę. Miałem się pytać na CyberFoto.pl ale cokolwiek się zapytam czy napiszę to ludzie odpowiadają tam albo złośliwie albo żartobliwie. Sami tam starzy wyjadacze robiący sobie jaja. A cokolwiek się tutaj zapytam to odpowiadają poważni ludzie.
Jednak postanawiam się pozbyć Canona450D. Jak na pierwszą lustrzankę to nie przypadł mi on do gustu. Kolega posiada Sony A300 i bardzo mi się ten aparat podoba. Myślę nad Sony A380. Jedyny dylemat to budżet. Mam do wydania 2,5zł. Kupić A380 + tam jakiś lepszy obiektyw albo z większą ogniskową? Czy jest może jakiś inny jeszcze aparat w tym budżecie, który spełniałby moje wymagania, czyli stabilizacja w korpusie, tryb szybkiego life view, odchylany ekran, no po prostu te co ma A380. A na obiektyw bym dozbierał i kupił za jakiś czas.
IMHO zamienił stryjek siekierkę na kijek... Nie widać w tym żadnego progresu, co najwyżej pociąg do kilku bajerów, ale jak to się mówi każdemu wedle potrzeb.
Osobiście spoglądałbym w stronę jakiegoś lepszego oszklenia, ewentualnie zakup np. 50D + jakieś lepsze szkło, ale to nie ten budżet...
Tak BTW, LV i odchylany ekran to do kadrowania "na zombi" czy tkwią w tym jakieś inne przesłanki?
Mam dość tendencji do prześwietlania zdjęć w tym Canonie.
A w czym jest gorszy A380 od 450D jeżeli mówisz o mnie stryjek?
Jedyne o czym wiem to to, że może bardziej szumieć na wysokich czułościach.
Mam dość tendencji do prześwietlania zdjęć w tym Canonie.
Może czas w sposób świadomy zapanować nad ekspozycją? Obawiam się, że zakup Alphy może tu nie pomóc.
toba94 napisał/a:
A w czym jest gorszy A380 od 450D jeżeli mówisz o mnie stryjek?
Summa summarum to podobna półka, choć może bliżej mu do 1000D w Canonie, dlatego taka zmiana IMHO nie ma większego sensu. Miałeś chociaż jakąś styczność z A380? To jednak nieco inny korpus niż A300 kolegi...
Nie miałem innego wyjścia jak zapanować ale było to męczące. W większości zdjęć musiałem ustawiać na -2/3 ekspozycji. Kolega z A300 nie miał takich problemów. Nie mówię, że światłomierz był idealny ale znacznie lepiej się sprawował niż w Canonie. O tendencji do prześwietla to nie jest tylko moja opinia. Jest często spotykana u użytkowników tego aparatu.
Z obserwacji wynika, że Sony nie są dość lubiane. Tylko dlaczego??
Oferują dużo przydatnych bajerów za przyzwoitą cenę próbując zwrócić swoją uwagę z pośród tłumów Nikonów i Canonów.
Sony A380 kosztuje 1698zł a swój budżet szacuję na 2,5k. W ostateczności mogę podnieść do 2,8k ale nie więcej. Jeżeli jest jakiś aparat lepszy od tego sony to chętnie przejrzę jego ofertę. Ale wcześniej powiedzcie co jest złego w Sony?
Pewnymi Canona...żadnymi specjalnymi czy dobrymi. Ale i tak nie chce już Canona. Zraziłem się tą marką. Lub po prostu nie przypadła mi do gustu. Na początku wystarczy mi KIT.
Chyba, że źle zrozumiałem pytanie i nie odnosi się ono do zakupu aparatu tylko do ekspozycji... to posiadam Kitowca 18-55, 55-250 i 28-105.
Ostatnio zmieniony przez toba94 Pon 19 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Oferują dużo przydatnych bajerów za przyzwoitą cenę
A jakie to przydatne bajery? Musisz wiedzieć, że im więcej będziesz wiedział o fotografii i im sprawniej będziesz obsługiwać aparat tym szybciej będziesz zapominał o owych bajerach a z czasem będziesz doceniał ich brak..
Sony jest lepsze od Canona, samo robi fotki
A wczoraj kolega pisał , że 450d i A300 kolegi robią zdjęcia podobnej jakości
I nagle dzisiaj olśnienie, Canon to shit
Niech zgadnę: 18-55IS albo i starszy II. Tu się nie ma czego wstydzić przecież. I najpierw pomyślałbym o lepszym szkle, na sam lepszy korpus trochę szkoda wydawać cały ten budżet, a podmianki na Sony A3xx to kręcenie się w kółko jak nie zawracanie...
toba94 napisał/a:
Ale i tak nie chce już Canona. Zraziłem się tą marką. Lub po prostu nie przypadła mi do gustu. Na początku wystarczy mi KIT.
Kupuj Soniacza, albo cokolwiek innego. Za jakiś czas "problem" może się powtórzyć, ale na pewno będą nowsze zestawy puszka EL + podstawowy obiektyw. Tu kwestia bardzie leży w tym co widziałeś u kolegi i co póki co robi na Tobie wrażenie (LV, odchylany wyświetlacz) niż w rzeczywistych potrzebach...
toba94, moim zdaniem szkoda Twoich pieniędzy i czasu na taką zamianę i użeranie się z soniaczem. Trawa po drugiej stronie płotu zawsze wydaje się bardziej zielona.
Z drugiej strony, jak chcesz się w ten sposób uszczęśliwić to nie mamy tu nic do powiedzenia. Możesz wziąć soniacza i liczyć na efekt placebo.
toba94 napisał/a:
Ale wcześniej powiedzcie co jest złego w Sony?
To złe pytanie. Lepszym byłoby: "Czego dobrego nie ma w Sony?"
Prawda jest taka, że jak ktoś by się chciał poważniej wgryźć w temat, to okazałoby się że nie ma tam za wiele poza wspominanymi bajerami. Oczywiście nie każdemu te braki będą doskwierać. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że Tobie będą one całkowicie obojętne.
Jeśli z kolei odniesiemy takie pytanie do modelu A380 to mnie się narzuca słowo "uchwyt". Nie pamiętam, żebym miał kiedyś w ręku gorzej wyprofilowane urządzenie elektroniczne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10