Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetki cyfrowe
Autor Wiadomość
Guliwer 
Maniak

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   Lornetki cyfrowe

Za kilka lat cyfrowe lornetki zaczną wypierać te obecne, pryzmatyczne.
Zamiast obiektywu będzie sensor, jak w wideoendoskopach.
Pryzmaty, zmora obecnych lornetek nie bedą potrzebne. Drogie szkło, powłoki pójdą do lamusa.
Obraz będzie stabilizowany jak w obecnych aparatach fotograficznych.
Ostrość, jasność, kontrast, powiększenie ustawiane automatycznie lub ręcznie. Likwidacja dotychczasowych wad optycznych nie będzie żadnym problemem. Pole widzenia będzie szerokie i regulowane.
Lornetki będą leciutkie jak obecne cyfraki. Mogą być całkiem niewielkie.
Problemem może być monitor lub elektroniczny wizjer ale postęp jest tu tak szybki, że nie będzie raczej większych przeszkód.
Kto zechce, zrobi przez taką lornetkę zdjęcie lub nakręci film.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   Re: Lornetki cyfrowe

Guliwer napisał/a:
Za kilka lat cyfrowe lornetki zaczną wypierać te obecne, pryzmatyczne.
Zamiast obiektywu będzie sensor, jak w wideoendoskopach.
Pryzmaty, zmora obecnych lornetek nie bedą potrzebne. Drogie szkło, powłoki pójdą do lamusa......

I beda zasilane minireaktorkiem jądrowym.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   

Wizjoner czy wróżka?

Guliwer 
Maniak

Arek napisał/a:
Wizjoner czy wróżka?

Realista :idea:

W ostatnich miesiącach kupiłem lornetkę Fujinon 10x50 FMTR-SX za 2400zł i aparat Nikon Coolpix P100 za 1200zł.
Pobawiłem się, przyjrzałem zabaweczkom, ponosiłem, postawiłem na półce i doszedłem do wniosków jak we wstępniaku.
Porządna lornetka jest droga, wielka, ciężka, a i tak ma liczne wady optyczne. Te jeszcze droższe Z/S/L mają też wady i idą na jeszcze bardziej zgniłe kompromisy niż F.

Z drugiej strony cyfrak P100 o powiększeniu ponad 13x, który ma obraz lepszy niż tania lornetka. Do tego robi zdjęcia i filmy. I ma stabilizację, autofocusa i inne bajery.

Ja wiem, że będą konserwatyści i miłośnicy płyt winylowych, którzy twierdzili, że magnetofony szpulowe się nie przyjmą. :razz:

madrax 
Bywalec

matko z ojcem,

za 3600pln to ja motocykl kupiłem :mrgreen:

życzę sobie i nam wszystkim żeby wizja Guliwera jak najszybciej się spełniła

Arek 
Redaktor

Tiaaa... Coolpix za to nie ma żadnych wad... Optycznych w szczególności...

madrax 
Bywalec

w szczególności L11 :mrgreen:

Guliwer 
Maniak

Arku, czytasz ale niedokładnie, co już inni Ci zarzucali.
Lornetka cyfrowa, to nie będzie udoskonalony P100 ani cyfrakopodobny produkt ale z idei zawartych w obecnych aparatach fotograficznych i videoendoskopach (sensor optyczny) powstanie nowoczesna lornetka. Bez pryzmatów, może nawet bez soczewek.
To już jest możliwe, choć na początku będzie nieco kulało, jak każdy nowy produkt.
Za kilkanaście lat obecne lornetki pryzmatyczne znikną jak dziś te Galileusza.

madrax 
Bywalec

guliwer ma rację,należę do Popierających

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 23:29 ]
dobrze owszem,ale w muzeach

Arek 
Redaktor

Guliwer, przeczytałem dokładnie. Jestem pewien, że za kilkanaście lat obecne lornetki będą miały się bardzo dobrze.

RB 

Guliwer napisał/a:

Za kilkanaście lat obecne lornetki pryzmatyczne znikną jak dziś te Galileusza.

ileż lat temu juz mielismy jeździc helekstrycznymi autami? Albo nawet kazdy miał mieć taka hybrydę auto-samolot

madrax 
Bywalec

RB,a czy wiessz co to lobby naftowe?

RB 

madrax napisał/a:
RB,a czy wiessz co to lobby naftowe?

pitu pitu...

za 10 lat będzie lobby pryzmatowe

madrax 
Bywalec

10 lat to zbyt mało czasu na wyprzedanie całej chińskiej produkcji

ale 20-50lat,to jest możliwe

RB 

50 lat to dla mnie na szczęscie już perspektywa nieweryfikowalna, więc niech Ci będzie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 23:54 ]
Guliwer napisał/a:
powstanie nowoczesna lornetka. Bez pryzmatów, może nawet bez soczewek.
To już jest możliwe, choć na początku będzie nieco kulało, jak każdy nowy produkt.

aaa, too...
to juz dział, tyle że o ile mi wiadomo zamiast nazwy lornetka nosi nazwę internet.

Odpowiedz do tematu