Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co lepiej wybrac lunetę czy lornetkę?
Mieszkam na 11 pietrze i nic nie zasłania mi widoku. Chciałbym móc zobaczyć rzeczy które są widoczne daleko i abym widział sporo detali, np abym mogł odczytac tablicę rejestracyjna samochodu który stoi gdzieś w oddali kilku km. Czasami gdzieś na łące cos pooglądać, ale zawsze jeżdżę samochodem więc raczej nigdzie jej nie będę nosił. Budżet myślę że max 1000 zł.
Prosze o poradę co lepsze i jaki model jakiej firmy wybrać?
Co lepiej wybrac lunetę czy lornetkę?
Mieszkam na 11 pietrze i nic nie zasłania mi widoku. Chciałbym móc zobaczyć rzeczy które są widoczne daleko i abym widział sporo detali, np abym mogł odczytac tablicę rejestracyjna samochodu który stoi gdzieś w oddali kilku km.
Policz sobie, jakiego powiększenia do tego potrzebujesz - z jakiej odległości potrafisz gołym okiem odczytac tablicę? z 50 metrów? ze 100 metrów?
A potem zastanów się, jak czesto bedziesz miał powietrze na tyle przejrzyste i nieruchome aby to było możliwe. Kilka kilometrów powietrza zabija obraz skutecznie.
Na początku po krótkiej lekturze forum myślalem o lornetce z powiększeniem 10 krotnym, a potem zacząłem się zastanawiac nad lunetą bo tam jest większy zakres regulacji powiększenia ale chciałbym usłyszeć cos na ten temat.
Pomimo że nie będę nosił tego sprzętu zalezy ma na takim który będę mógł trzymać w ręku bez żadnych statywów.
W pewnym sensie wybór jest dość prosty. Chcesz dużych zbliżeń, potrzebujesz dużego powiększenia. Z drugiej strony chcesz obserwować z ręki więc w sprzęcie bez stabilizacji jest to możliwe dla wartości maksymalnie 12-15x, no może 16x jak masz stabilne łapki. Przy tak sporym powiększeniu obiektyw powinien być jak największy, ale jeszcze taki żeby nie powodował, że lornetka urywa szyję na wycieczkach.
Wychodzi więc że najlepszym wyborem jest coś w stylu 12x50 lub 16x50. W ostateczności coś o obiektywie 56-60 mm i powiększeniu 12-16x.
Z 50tek można polecić Nikony Action EX z większych Monarcha 12x56, ale on już przekracza budżet.
Pewnie są i inne ale ich w rękach nie miałem albo nie polecam.
Na początku po krótkiej lekturze forum myślalem o lornetce z powiększeniem 10 krotnym, a potem zacząłem się zastanawiac nad lunetą bo tam jest większy zakres regulacji powiększenia ale chciałbym usłyszeć cos na ten temat.
Pomimo że nie będę nosił tego sprzętu zalezy ma na takim który będę mógł trzymać w ręku bez żadnych statywów.
Aby zobaczyć coś daleko i ze szczegółami to potrzebny ci przede wszystkim dobry i wysoki statyw np Velbon ?(widziałem fajne do 250 zł). Będzie ci on służył do wszystkiego co tam zainstalujesz, a statyw możesz trzymać cały czas na balkonie. w związku że takie położenie masz punktu obserwacji mocno filmowe to też proponuje lunetę, chociaż statyw to 90% sukcesu. ze sprzętu niezbyt ciężkiego i very cool polecam: Celestron C90 Mak
http://deltaoptical.pl/celestron-c90-mak,d338.html
O widze że pan RB polecił ci też co ja
Ostatnio zmieniony przez Dirty Nie 25 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10