Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji dotyczącej tego co w digital photo professional odgrywa większa role przy obróbce zdjęcie procesor czy karta graficzna.
Stoję przed dylematem Dell Vostro 17.3" z procesorem i7-720 i karte gt330 czy moze toshiba 18,4" z procesorem i5-430 ale za to grafika gts360.
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji dotyczącej tego co w digital photo professional odgrywa większa role przy obróbce zdjęcie procesor czy karta graficzna.
Jakość monitora...
A poza tym, istotny jest procesor i ilość ramu, jak również szybkość HD...
Ja mam PS CS3 i Macbooka Pro sprzed 4 lat i się świetnie sprawdza, matryca oczywiście glossy. O zakupie zaważyła podświetlana klawiatura i obudowa alu.
A czemu oczywiście glossy? Uważasz, że jest lepsza niż matowa? Jak ja kupowałem mojego w 2007 roku to wziąłem matową. Choć i tak nie jestem zadowolony z samej matrycy, która na 99% ma przetworniki 6-bitowe według mnie.
P.S. A podświetlana klawiatura jest świetna, ale do pisania w łóżku, przy śpiącej osobie, przy obróbce foto raczej nie ma znaczenia.
Choć i tak nie jestem zadowolony z samej matrycy, która na 99% ma przetworniki 6-bitowe według mnie.
To akurat przypadłość wszystkich laptopów na rynku zdaje się...
komor napisał/a:
A podświetlana klawiatura jest świetna, ale do pisania w łóżku, przy śpiącej osobie, przy obróbce foto raczej nie ma znaczenia.
Mnie wystarczy oświetlenie z ekranu... A w małym XPS Studio z ekranem glossy (innych nie było), mam tę funkcję najczęściej wyłączoną, bo w nocy strasznie mnie denerwuje, że podświetlenie odbija się na powierzchni ekranu.
Choć i tak nie jestem zadowolony z samej matrycy, która na 99% ma przetworniki 6-bitowe według mnie.
To akurat przypadłość wszystkich laptopów na rynku zdaje się...
Jak pamiętam w moim poprzednim laptopie (Powebooku G4) matryca była lepsza, choć świetlówki nie były tak jasne. Przynajmniej do pracy nad plikami do druku offsetowego było przyjemniej, bo fotografią wtedy się jeszcze nie interesowałem i być może nie mam przez to odpowiedniego porównania.
W sumie to właśnie niedawno dokonałem ekshumacji PB G4 więc będę mógł sobie porównać, jak znajdę chwilę na uaktualnienie LR na nim i być może jeszcze jakąś kosmetykę. No chyba że dzieci wcześniej zdołają rozwalić staruszka…
Wykres wewnętrzny - sRGB, zewnętrzny - bieżący profil.
Kalibracja spektrofotometrem. Jak widzisz ta matryca IPS to porządny sRGB (w ciemnych tonach się wykresy wyrównują)
Używam iMaka 27", głównie korzystam z LR i troszkę z PS, więc nie dociążam go zbytnio. Ale dzięki temu jest cichy. Choć ponoć przy ciężkich pracach (pewnie jakichś renderingach) potrafi być niesforny.
Co prawda nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "obróbka" - ale moim zdaniem sprawdza się wyśmienicie w mojej pracy nad zdjęciami.
Dzieki, o to mi chodzilo. Uzywam na codzien LR, EIZO SX2461W, XRITE EyeOne Display 2.
Ale mam juz powoli dosyc Windows, roznych problemow z kompatybilnoscia sprzetu, sterownikow i in.
A propo ciezkiej pracy - co rozumiesz przez niesforny? Mam 4 rdzeniowy procesor i przy generacji podgladu 100% szeregu plikow w LR - obciazenie procesora mam na maksimum.
Tu mialem ostatnio wlasnie problemy ze sprzetem i chlodzeniem, kilka wizyt w serwisie.
Zastanawiam sie jeszcze nad jednym - zewn. monitor moze przezyc ze dwie, czy trzy generacje PC'ta. A w przypadku iMaca?
Amerykanie pewnie i tak zakladaja maksymalny czas uzywania 3 lata...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10