Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 24 Lip, 2010 Sony A500, Nikon D5000 czy Sony NEX-3
Witam,
Nie myślałem że zakup aparatu będzie tak trudny więc proszę o poradę. Pragnę zakupić coś z 3 aparatów z tematu. Aparat będzie mi służyć do różne rodzaju zdjęć (jestem początkujący) plener, portrety, obiekty we wewnątrz budynków itp. Który aparat polecacie i z jakim obiektywem kupić czy np. Nex na początku z 18-55 później dokupić 18-200 jak wyjdzie. Do czego możne mi się przydać stało ogniskowy 16mm obiektyw ? Czy warto kupować ten aparat z dwoma obiektywami? Jeżeli chodzi o A500 to myślałem albo sigma 18-200 albo dwa obiektywy 18-55 i 55-200 sony. Nikon (wszyscy polecają) dwa obiektywy 18-55 i 55-200 czy na początek starczy 18-105VR ?Kwota wiadomo jak najniższa:) Ale do 3000max optymalnie do 2500zł.
Nie ma kolegi hijaxpl, więc nie bardzo ma kto polecić zestaw marzeń: D5k+18-105
Ja zestaw Nikona polecę z zamkniętymi oczami. Za moją namową kupiło go wielu moich znajomych. Warunek to minimum szkło 18-105 VR lub lepsze (np. 16-85 VR).
Dualkity to w każdym systemie tak naprawdę szajskity i nikomu kogo lubię czegoś takiego nie wcisnę. Zestaw S z takimi dwoma "obiektywami" jest godny co najwyżej xxx - takie oszołomy będą do siebie idealnie pasować
Drogi MM, choć zgadzam się co do tego co napisałeś, to muszę wymoderować, gdyż nie chcemy polityki na tym forum. Kropka.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 27 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
To że hijaxa nie ma nie znaczy że D5000+18-105VR nie jest już świetnym wyborem
Porównując A500 i D5000 wybrałbym Nikona, nie tylko dzięki kitowcowi, ale jak kogoś interesuje AF w LV - to jest jeden jedyny powód, który skłoniłby mnie ku Sony.
Natomiast NEX - to temat rzeka - tego trzeba dotknąć żeby zrozumieć że to nie to
Polecam sklep i podłączenie czegoś większego od naleśnika... który w wydaniu w Sony wygląda jak krokiet... NEX - tylko dla osób które od aparatu oczekują tylko posiadania spustu migawki...
NEX nie posiada mniej funkcji od A500 (ma ich więcej). Wolniej się ich używa,ale z założenia to nie jest sprzęt dla reporterów.
Fotografowanie lustrzanką jest zupełnie inne niż NEXem, chociaż samych zdjęć się nie rozróżni.
Zupełnie nie rozumiem dlaczego tyle osób jest tak krytycznie nastawionych czy wręcz uprzedzonych do aparatów marki Sony, moim zdaniem zupełnie niesłusznie. Jeśli o mnie chodzi to z mojej pięćsetki jestem naprawdę bardzo zadowolony, ma dosyć szybki i celny AF, ładnie odwzorowuje kolory, do ISO 1600 praktycznie brak szumów. Aparat ergonomiczny i wygodny - dobrze leży w ręku. Odchylany LCD bardzo przydatny szczególnie kiedy chcemy zrobić zdjęcie z nad głowy lub z perspektywy żaby, no i wreszcie "last but not least" podgląd obrazu na LCD i robienie zdjęć w trybie LV z szybkim AF gdzie obraz oglądamy z dodatkowej matrycy w oparciu o detekcje fazy czego nie ma w innyh systemach. Według mnie w podobnej klasie cenowej Sony A500 wcale nie odstaje od aparatów Canona, Pentaxa czy Nikona tak jak się to niektórym wydaje, a pod wieloma względami jest od nich nawet lepszy.
Zupełnie nie rozumiem dlaczego tyle osób jest tak krytycznie nastawionych czy wręcz uprzedzonych do aparatów marki Sony, moim zdaniem zupełnie niesłusznie.
ze względów historycznych (czy zasadnych to inna sprawa) oraz z braku pewnych segmentów rynku w ofercie tej firmy
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 26 Lip, 2010
MM napisał/a:
Ja zestaw Nikona polecę z zamkniętymi oczami. Za moją namową kupiło go wielu moich znajomych. Warunek to minimum szkło 18-105 VR lub lepsze (np. 16-85 VR).
Dualkity to w każdym systemie tak naprawdę szajskity i nikomu kogo lubię czegoś takiego nie wcisnę. Zestaw S z takimi dwoma "obiektywami" jest godny co najwyżej XXX - takie oszołomy będą do siebie idealnie pasować
hehe, a ja wziąłem ten zestaw do ręki i nigdy już więcej nie polecę - mam w nosie 'ostrość' i 'zakres',
już wolałbym 18-70/3.5-4.5 który jest
ostrzejszy,
szybszy,
mniejszy,
lżejszy
i solidniejszy.
18-105VR trzyma się tragicznie z d5k i chciałbym przeprosić wszystkich, którym polecałem ten zestaw, bo teraz musicie się męczyć z złapaniem jedną ręką czegoś, co powinno trzymać się bez problemów (z 18-70 np.).
A co do tematu... ja bym wziął NEXa, skoro szumi wg testów mniej, niż d300s a do tego zabierzesz go wszędzie
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 27 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
18-105VR trzyma się tragicznie z d5k i chciałbym przeprosić wszystkich, którym polecałem ten zestaw, bo teraz musicie się męczyć z złapaniem jedną ręką czegoś, co powinno trzymać się bez problemów (z 18-70 np.).
... zatem masz już praktykę w trzymaniu tak dziwnych konstrukcji. Przy okazji chciałbym wspomnieć, że D5000 ma w sumie gripa
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 26 Lip, 2010
NEX też ma gripa i za 1700zł masz coś, co trzymać się będzie wygodnie nawet w dwóch palcach.
Nie mówię, że d5000 nie ma gripa, tylko, że ten aparat jest bardzo niewygodny z 18-105VR, z 35G było już na prawdę wygodnie, ale 18-105 jest za ciężkie imo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12