Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A500, Nikon D5000 czy Sony NEX-3
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 27 Lip, 2010   

kozidron, mnie tylko zastanawia, czy przesiadkowicze z kompaktów na zabawki typu naleśnikowy NEX nie zaczną szybko podnosić głosu że brakuje im zuuuuuma... Ale by pozostawić kompaktowe rozmiary jedynym remedium jak na tą chwilę będzie cyfrowe powiększenie. Aby tego dokonać wkręci się do NEXa matrycę 24Mpix dzięki czemu szlag trafi jakość - no chyba że do tego czasu matryce dokonają skoku jakościowego ;)

Reklama

dr11 
Optyczny

A ja się czaje na jakiegoś minipstryka, dla wygody po prostu. NEX + 16, Panas GF1, Szajsung EX1 :P Ważne, żeby miało coś koło 24-28mm, spust migawki i już :) Ale jak się rozmyślę, to zostane z Minoltą XG1 na dłużej :D

kozidron
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
kozidron, mnie tylko zastanawia, czy przesiadkowicze z kompaktów na zabawki typu naleśnikowy NEX nie zaczną szybko podnosić głosu że brakuje im zuuuuuma

hijax_pl, może i tak będzie ale czy nas to powinno obchodzić, ważne kto na takim zestawie skorzysta, bo mój portfel nie wytrzyma ceny pewnego dalmierza z przyspawanym do niego obiektywem ....a taki bezlusterkowiec jest przystępny cenowo i ja rozgraniczam jego możliwości i zastosowania od tych gdzie zabiorę ze sobą lustro.
Tu rozumiem zastosowania o których wspomina mavierk.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Też rozumiem. Jednak to zastosowanie szczególne i według mnie nie można zakładać, że każdy pytający ma takie potrzeby... Zresztą to ma być pierwszy aparat i długo będzie funkcjonował jako jedyny. Na pewno nie jest to (NEX) aparat do nauki fotografii.

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
mnie tylko zastanawia, czy przesiadkowicze z kompaktów na zabawki typu naleśnikowy NEX nie zaczną szybko podnosić głosu że brakuje im zuuuuuma...

Dlatego oni kupią sobie NEX-a, m4/3 czy Samsunga z zumem i będą używali tego podobnie jak kompaktu czy hybrydy, trzymając trzema palcami, zombie czy jak tam się przyzwyczaili i nie są świadomi, że można wygodniej. Natomiast dla nas pozostanie możliwość zakupienia takiego bezlusterkowca z naleśnikiem. W zależności od wyznania wybierzemy markę :) potem model i obiektyw. Jeden będzie wolał z naleśnikiem 16 mm, inny 28 mm itd. To jest zaleta zaistnienia bezlusterkowców.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

a z naleśnikiem się trzyma inaczej? :razz:

komor 
Moderator

ghost, na pewno mniej przeszkadza mały i lekki słoik dokręcony do małego pudełeczka.
Na zlocie pobawiłem się Penem E-PL1 + naleśnik 17/2,8 i trzyma się to w miarę fajnie, choć próba trzymania tego jak lustra, z dolnym podchwytem szkła lewą reką – wypadła nieco śmiesznie. Ale da się. :) Próbowałem tego używać jak klasycznego lustra, czyli tryb M i ręczne ostrzenie. Przy braku przyzwyczajenia nieco niewygodne, ale po chwili już lepiej. Trzeba poznać dobrze menu, bo guzików brakuje. W sumie ten tryb M to bez lampy nie jest mi tak koniecznie potrzebny, można było zostać na AV.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

no właśnie.. trochę to miauczenie, że czegoś o połowę (jak nie bardziej) mniejszego nie da się trzymać jak lustrzanki ;-)
a interfejs... mz tryb A jest wystarczająco wygodny w takich wynalazkach. każdy ma kółko.

komor 
Moderator

ghost napisał/a:
trochę to miauczenie, że czegoś o połowę (jak nie bardziej) mniejszego nie da się trzymać jak lustrzanki

Dokładnie. Chciałem mały aparat to go dostałem… i się zdziwiłem, że nie jest tak wygodny jak lustrzanka. :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

hijax_pl napisał/a:
No tak.. Już rozumiem.. Porównujesz D5000 z 18-105VR kontra NEX+naleśnik. No to powodzenia :cool:
Masz rację, patrzę na ten sprzęt z swojej perspektywy, nie jako ktoś, kto kupiłby 18-55, mając do wyboru 16/2.8.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Z tym elektronicznym wizjerkiem (jaki by on nie był, a był raczej kiepski zwłaszcza w ciemnicy). Trzymało się toto całkiem wygodnie. Ostrzyć się też ta ręcznie, próbowałem z manualnym starym Zuiko 50/1.8 i szybko można się przyzwyczaić. Poza tym napisałem również, że taki spacerowy obiektyw Zuiko 14-150 do tych Penów jest cały czas dość mały i lekki. (jakby nie patrzeć daje kąty widzenia 300ty na pełnej klacie).

PS. tak żartem trochę powiem że zabójczym pomysłem z PEN-a (w tym wypadku EP-L1). jest konstrukcja lampki błyskowej. Jak ktoś powalczy to palcem można regulować kąt położenia palnika ;)

PS.2. Ja za to zdziwiłem się w drugą stronę. Miałem bardziej podejście, że fotografowanie tym będzie trudne i się nawet pozytywnie zaskoczyłem.

Szabla 
Rozmowny

kozidron napisał/a:
wszystko się zmienia i nie koniecznie w kierunku takim jaki byśmy sobie życzyli ..... :wink:

Ale zmiany są konieczne, inaczej dalej robilibyśmy zdjęcia Zenitami z Heliosami. :cool:
Żeby nie było - sam robiłem. :grin:

bluebird 
Bywalec
ani Alfa ani Omega

MM napisał/a:
Jak rozumiem masz ogromne doświadczenie z innymi modelami innych systemów, zrobiłeś nimi setki zdjęć w różnych sytuacjach i różną optyką a także samemu posiadasz duże doswiadczenie foto. Sorki, ale dla mnie to co piszesz jest bełkotem fanów tej marki, bełkotem bo mają już np. telewizor lub DVD Sony i od dziecka są wychowani na reklamach tego molocha.
Dobry fotograf zrobi dobre zdjęcie każdym aparatem, ale dla wielu początkujących Sony może mieć tyle samo zalet co ograniczeń. Robienie zdjęć TYLKO przez wyświetlacz zostawiam foto matołkom i nie chcę mieć z nimi nic wspólnego (wolno mi) i niech sobie kupują soniaki, ludziom ambitnym polecę inne systemy bo są lepsze "fotograficznie" i podchodzą do tej tematyki bardziej konserwatywnie (to też mi wolno).

1. Kolega jakiś znerwicowany ostatnio, proponuję trochę więcej luzu i dystansu do świata ;-)
2. Widzę że wpisujesz się dokladnie w nurt osób, które nie mogą znieść tego, że na rynku oprócz tradycyjnych uznanych marek pojawiły się również udane aparaty Sony.
3. Napisałem o swoich odczuciach dotyczących użytkowania aparatu A500 i jego zaletach, nic nie ujmując innym systemom. Jeśli uważasz za bełkot czyjeś subiektywne zdanie, które różni się od Twojego - to serdecznie współczuję i nawet nie chce mi się tego komentować.

Szabla 
Rozmowny

Zerknij na stopkę MM. Nie ma co liczyć na wyważoną opinię. Niestety. :neutral:
No, ale prawica na forum optyczne.pl też musi być. Tak jak PIS w polityce. :cool:

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 28 Lip, 2010   

Szabla napisał/a:
Zerknij na stopkę MM. Nie ma co liczyć na wyważoną opinię. Niestety. :neutral:
No, ale prawica na forum optyczne.pl też musi być. Tak jak PIS w polityce. :cool:

Szabla - a mi kto inny przypomina moherka :twisted: .

bluebird,
..... uważam, że ambitny amator z przeciętnym portfelem, który ma specyficzne ale wcale niewyszukane potrzeby robi sobie kuku ładując się w pomarańczowy system....co innego pół profi z większym portfelem ten nie będzie się zastanawiał ile kosztuje 85-tka systemowa.

Pewnie też nie będzie szukał systemowego 70-200/4 bo go nie ma, bez szczypanki zakupi od razu wersję 2.8, nie będzie się też oglądał na 70-300 systemowe - bo to trochę nie jego liga, chociaż u konkurencji prawie o połowę taniej(nie ważne, ze soniacz solidniejszy ale dla amtora prawie 2x droższy od odpowiednika nikkora czy canona).
Ambitny amator będzie teraz szukał A700 na aledrogo albo drapał się w dyńkę czy stukać do A850, bo różnica miedzy A900 nie jest warta dopłacenia.

bluebird, domyślam się, że "ta cała fotografia Ci robi" - tylko czekać jak będziesz chciał tego tamrona ze stopki wymienić na 70-300G a koledzy z "systemu dla wieśniaków" śmigają sobie za prawie pół ceny(albo podepną 70-200/4) a ci od nikona podobnie ze swoim 70-300VR.

bluebird, język jakim posługuje się MM to jedna sprawa ale druga jak zaczniesz dodawać ułamki, bo ja braków w sony nie widzę ale dla pół profi z szerszym portfelem ........no i co innego amator z szerszym portfelem -ten też da radę :razz:

Odpowiedz do tematu