Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sam się nie dawno zastanawiałem nad Viperem 8.5x50 ale parametry te zostały "objechane" przez znawców tematu z racji małego pola widzenia (choć mam odmienne zdanie na temat pola widzenia). Potraktowałem te opinie wtedy jako niechęć wypowiadających się do tego parametru. A w rzeczywistości dalej nie wiem czy to są złe parametry czy nie.
Na noc lepsze są z większym obiektywem (to ta druga liczba po x). Ja sam bym kupił coś 10x40 np nikona za 300 no ale wtedy to taka tylko na dzień lornetka, ale dość mobilna.
O to się rozchodzi że to ma być lornetka nocna.
Więc najlepiej fi 45 i więcej.
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Wto 27 Lip, 2010
Tak ale musi być dobrane powiększenie gdyż im większe przy określonym obiektywie to tym ciemniejszy obraz. Dla 45 mm powiększeni max na noc to 8,5, przy 50, 10x jeżeli jest to świetna optyka, a najlepiej coś w rodzaju 9-10x 56mm. Źrenica nocą musi być >/=5mm z naciskiem na trochę większa jak jest ktoś młody.
Tak jak na początku postu wspomnieliśmy jest to dla starszego myśliwego jt.j. 56 latka.
Dziwi nas czemu nikt nie wypowiada się na temat 8.5x50?
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Wto 27 Lip, 2010
Jest coś takiego? Jaki model? Dane wskazują że może to być dla starszego Pana lornetka ze zbyt dużą źrenicą lub właśnie idealną, ale jeżeli ma mu służyć jeszcze z 10 lat to lepsze będzie dla niego chyba 10x50??
56latek mógłby się obrazić, że jest "starszym człowiekiem". Jest już "nie taki bardzo młody"
Źrenicę warto zmierzyć i to bez walenia fleszem po oczach. Wystarczy w półmroku zrobić zdjęcie z linijką milimetrową obok oka. Aparat na statywie, nastawić na makro, głowę oprzeć na dłoniach. Czas ekspozycji 2-3 sek i... wyszło mi 7mm. A wg tabel po 40ce to powinienem mieć 5-5,5mm.
Nie trzeba siedzieć w ciemnościach 15 min, bo źrenica rozszerza się przez 1-2 sek na maksa. Potem do widzenia w ciemności dostosowuje się siatkówka oka ale to inna bajka.
Czy Twój tato jest ubezwłasnowolniony i nie może sam zdecydować o wyborze i kupnie lornetki
Bo coś mi się tu kupy nie trzyma w tym wybieraniu lornetki dla ojca.
Jeśli człowiek od kilkudziesięciu lat poluje, to wie czego potrzebuje w lesie. Oglądał niejedną lornetkę kolegów, miał zapewne swoją, może kilka, zna możliwości swego wzroku, ma książki o łowiectwie w tym o optyce.
Normalnie to by pojechał do sklepu myśliwskiego, obejrzał kilka zeissów, swarovskich i leica'ów, poradził sie kolegów z Koła, poczytał w fachowej literaturze, podyskutował na mysliwskich forach i coś wybrał.
Sztucer i lunetę też kupisz ojcu
Jeśli chcesz odpowiedzi na tym forum to wpisz "myśliwy" w "Szukaj" i znajdziesz:
http://forum.optyczne.pl/...light=my%B6liwyLornetka dla starszego myśliwego
albo konkretną radę Kolegi Redaktora w innym temacie
Arek napisał/a:
myśliwy: na dzienne polowania 10x42, na nocne (dla młodych) 7x50, 8x56 lub 9x63, dla starszych
10x50, 11x56, 10x60
Widzisz Gulli...
"Nie jest ubezwłasnowolniony jest n i e w i d o m y."
Zamiast pisać bzdury wystarczy pomyśleć, że jeżeli ktoś szuka dla kogoś musi mieć w tym powody. Rozumiemy że nigdy nie zostałeś niczym obdarowany i nie czujesz tematu prezentu, lub prezenty sam sobie kupujesz.
Ad postu..
Zostaje rozwiązanie 10x50 lub 8.5x50, chyba nic odpowiedniejszego się nie znajdzie.
Bzdurą jest kupowanie myśliwemu lornetki za 2 tys zł w prezencie bez uzgodnienia, dopasowania, obejrzenia przez przyszłego użytkownika.
To tak jakbyś kupił komuś okulary korekcyjne na prezent niespodziankę. Albo sztuczną szczękę na urodziny.
Dobrze dopasowana lornetka to dla myśliwego nierzadko sprawa życia i śmierci, nie tylko zwierząt.
Dirty napisał/a:
Jeżeli będzie miał lornetkę za 2 tys. to sam z myśliwego może się stać zwierzyną.
Tu masz rację. Dersu Uzała lornetki nie miał ale zginął z powodu sztucera- prezentu od kapitana Arsienjewa.
Jeśli chcesz odpowiedzi na tym forum to wpisz "myśliwy" w "Szukaj" i znajdziesz:
http://forum.optyczne.pl/...light=my%B6liwyLornetka dla starszego myśliwego
albo konkretną radę Kolegi Redaktora w innym temacie
Arek napisał/a:
myśliwy: na dzienne polowania 10x42, na nocne (dla młodych) 7x50, 8x56 lub 9x63, dla starszych
10x50, 11x56, 10x60
pominąłem ciekawy wywód Guliwera ale w gruncie rzeczy ma rację, środowisko myśliwych jest dość hermetyczne jeśli chodzi o nowości, ugruntowana pozycja wielkiej trójki powoduje że sprzęt może być optycznie genialny a i tak wszyscy będą się na to patrzeć jak na tandetę, co do lornetki którą wybrałem po tym poście powyżej to mój teść jest wmiarę zadowolony, ale ja jej nie lubię używać, za ciężka, za duże powiększenie, zbyt duża aberracja chromatyczna, lepiej więc porozmawiać z zainteresowanym
co do powiększeń to myśliwy zwykle ma ze sobą broń, a na broni wisi powiększenie maksymalne zwykle od 12 do nawet 22, dla mnie ideałem na który mnie nie stać jest 7x42 od skwarka albo nowe EDG nikona
Rozumiem, ze kupiłeś mu Nikona Monarcha 10x56. Słowa kluczowe, to "w miarę" Drogi prezent wypada używać. Choć Monarchy potaniały ostatnio dość mocno.
Lornetka do profesjonalnego wykorzystania na prezent-niespodziankę to ryzyko. Może być "w miarę" dobra albo zła. Bo np. rozstaw okularów nie pasuje albo gumki nie leżą dobrze, albo mostek na nos ciśnie, albo za mały odstęp źrenicy wyjściowej a myśliwy okularnik.
Ja bym kupił myśliwemu Nikona ACTION VII 10x50 CF za niecałe 300zł plus dobry myśliwski nóż o stałym ostrzu za ok. 1000zł. Tu ryzyko wpadki niewielkie.
Tanią lornetkę może zawsze "zgubić"
środowisko myśliwych jest dość hermetyczne jeśli chodzi o nowości, ugruntowana pozycja wielkiej trójki powoduje że sprzęt może być optycznie genialny a i tak wszyscy będą się na to patrzeć jak na tandetę,
Ten cytat może podsumować cały wątek. Dla "prawdziwych" myśliwych dużo więcej wart jest 20-sto letni Zeiss niż też jakiś "wynalazek".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10