Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Makro - odwrotne mocowanie kita 18-55
Autor Wiadomość
przemek51p 
Uczestnik

Wysłany: Wto 27 Lip, 2010   Makro - odwrotne mocowanie kita 18-55

Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze jeśli nie to prosze o przeniesienie.
Chciałbym takim kosztem uzyskać lepsze makro. Słyszałem o adapterze odwrotnego mocowania. Mam teraz do tego kilka pytań.
1. Gdy obiektyw jest odwrócony to nie dotyka styków czyli elektronika nie działa, to da rady jakoś regulować przesłoną??
2. Jeśli sie nie da, to w jakim punkcie jest przesłona ustawiona jeśli obiektyw jest odłączony?? (chodzi mi czy bliżej małej wartości czy dużej)
3. Jak to fotografowanie odwróconym ma sie w praktyce plusy i minusy?
Może ktoś ma zdjęcia tak wykonane to prosze o wrzutkę.
Z góry dzięki.

Reklama

JK 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Lip, 2010   Re: Makro - odwrotne mocowanie kita 18-55

przemek51p napisał/a:
Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze jeśli nie to prosze o
Może ktoś ma zdjęcia tak wykonane to prosze o wrzutkę.
Z góry dzięki.

Tu jest tutorial

JK

przemek51p 
Uczestnik

Wysłany: Wto 27 Lip, 2010   

tak tak widziałem ten tutek ale to jest spora ingerencja w obiektyw (już normalnie sie go nie użyje), a mi chodzi to takie najzwyklejsze podłączenie tyłem na przód. Prosze o dalsze podpowiedzi.

Kocur 
Maniak

przemek51p napisał/a:
a mi chodzi to takie najzwyklejsze podłączenie tyłem na przód. Prosze o dalsze podpowiedzi.

Przyłożyć do bagnetu i trzymać. Jak to mówią, just like that. ;)

przemek51p napisał/a:
w jakim punkcie jest przesłona ustawiona jeśli obiektyw jest odłączony?? (chodzi mi czy bliżej małej wartości czy dużej)

Będzie w pełni otwarta.

przemek51p napisał/a:
Gdy obiektyw jest odwrócony to nie dotyka styków czyli elektronika nie działa, to da rady jakoś regulować przesłoną??

Da radę. Tylko przy każdej zmianie przesłony trzeba zapiąć obiektyw do body. Wybierasz tryb M lub Av, ustawiasz wartość przysłony, która Cię interesuje, a potem trzymając wciśnięty przycisk podglądu głębi ostrości odpinasz obiektyw. Przysłona pozostanie przymknięta. :)

przemek51p 
Uczestnik

całkiem just like that nie, bo na alledrogo widziałem adaptery odwrotnego mocowania,

Kocur 
Maniak

Można i z adapterem, ale nie jest on niezbędny.

przemek51p 
Uczestnik

Wysłany: Sro 28 Lip, 2010   

może faktycznie spróbuje najpierw bez adaptera, a jeśli efekt bedzie zadowalający to kupie adapter hehe a co by było gdybym połączył 2 obiektywy pierścieniem odwrotnego mocowania bo mam jeszcze do dyspozycji 28-135 ale to chyba bym za dużą winiete mial, nie??

MasterB 
Maniak

Moim zdaniem lepsze efekty uzyskasz zaopatrując się w pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki albo soczewkę typu raynox dcr-250.
Odwrotne mocowanie owszem, ale ma większy sens kiedy masz manualny obiektyw (wspomniane problemy z przysłoną).

Możesz też zainwestować w Heliosa 44M z pierścieniami, koszt raczej nie przekroczy 100zł :)

Kocur 
Maniak

przemek51p napisał/a:
a co by było gdybym połączył 2 obiektywy pierścieniem odwrotnego mocowania bo mam jeszcze do dyspozycji 28-135 ale to chyba bym za dużą winiete mial, nie??

Winietę niekoniecznie. Często przykładam odwrócone 50/1,4 do 100/2,8 macro i winiety nie mam, a przynajmniej nie takiej, która by była uciążliwa. Są drobne problemy z trafieniem w obiekt (odległość ostrzenia w okolicach 1cm od przedniej soczewki), oraz z doświetleniem, bo rzeczywista jasność jest pewnie 5-6 działek niższa niż pokazuje aparat, no ale coś za coś... jak jeszcze dołożyć do setki pierścienie to można z tego układu wycisnąć odwzorowanie w okolicach 8:1 :P

przemek51p 
Uczestnik

Co do Heliosa to sie rozglądałem ale adapter 100zł, pierścienie + Helios też 100zł a AF nie ma hehe.
to co lepsze pierścienie pośrednie czy soczewka raynox dcr-250?? Co miało by lepszą jakość??

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Kocur, czy my czasami nie sprawdzaliśmy odwróconego obiektywu i zaraz po tym raynoxa i nie okazało się że wyszło to samo? nie mógłbyś sampli wrzucić ?

Kocur 
Maniak

edmun, sprawdzaliśmy jak dla mnie z odwróconego obiektywu można dostać lepszą skalę odwzorowania, ale światło spada bardzo drastycznie. Zaraz coś strzelę i wstawię.

[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 14:19 ]
No to lecimy...

17-55 @ 55mm

17-55 @ 55mm + pierścień 12mm - odległość ostrzenia od przedniej soczewki ok. 1,5cm

50/1,4 + pierścienie 37mm - odległość ostrzenia jakieś 4cm

100 macro @ 1:1

100 macro @ 1:1 + pierścienie 37mm

100 macro @ 1:1 + przyłożone odwrotnie 50/1,4

100 macro @ 1:1 + pierścienie 37mm + 50/1,4 przyłożone odwrotnie

50/1,4 przyłożone odwrotnie do bagnetu

pierścienie 37mm + 50/1,4 przyłożone odwrotnie

Matryca ma 22,3mm szerokości, więc skalę odwzorowania można oszacować. Pierwszy wniosek jest taki, że nie należy wierzyć w to co piszą, tylko sprawdzić doświadczalnie. Takie 100macro z przyłożonym 50/1,4 według tego co czytałem (w kilku miejscach, żeby było śmieszniej) powinno dawać skalę 5:1... a jak jest? W kadrze mieści się ok. 8,5mm, matryca ma 22,3mm, co daje skalę w okolicach 2,5:1. Zastosowanie pierścieni podbija skalę do ok. 3,3:1, a nie 8:1 o czym mowa w sieci.

[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 14:21 ]
lul... zapomniałem o tagach img... a scaliło mi posta i twierdzi, że minęło 60 minut i nie daje mi poprawić. :P Niech to jakiś mod zataguje, żeby normalnie wyświetlało... :zalamany:
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 28 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Kocur napisał/a:
Niech to jakiś mod zataguje

A magiczne słowo? :)

Kocur 
Maniak

Cytat:
A magiczne słowo? :)

Dziękuję :D stawiam piwo na następnym zlocie :P

mystrawberry
[Usunięty]

Wysłany: Pon 27 Wrz, 2010   makro z 18-105

Witam wszystkich,
Przeczytałam Wasze posty nt. 18-55 i tam mówiliście o odwróceniu.. Na moim to chyba nie działa, bo nic nie widziałam, tzn otwór w obiektywie sie zamykał i pewnie dlatego.. może zrobiłam to niepoprawnie, ale nie znam się za bardzo na takiej magii. A może po prostu mój obiektyw jest za bardzo zautomatyzowany i takie coś nie działa. Może jakiś pierścień łączący czy coś?

Odpowiedz do tematu