Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
juz prawie byłem zdecydowany na zakup 50D pościągałem różnych zdjęc z różnymi obiektywami Zdecydowałem sie na 50D + Tamron 17-50 F2,8 Zdjęcia ściągnięte są rewelacyjne na tamronie Ale?
Sporządziłem sobie zestaw w/g oceny posiadaczy lustrzanek Ze strony www.dpreview i co sie okazuje? Jakośc zdjęć ludzie oceniają na 4,22 dotyczy canona 50D , dla przykładu dodam że z K-7 jakośc zdjęć oceniana jest na 4,46
Wyżej jest oceniany pentax k-x co zresztą mnie śmieszy , poneważ zdjęcia sa mało ostre a to pewnie za sprawą włączonej redukcji szumów
Teraz mnie wszystko skołowało! K-7 szumi jak drzewa w lesie i ma prawie najwyższe oceny co do jakości zdjęć 50D z taomronem robi rewelacyjne zdjęcia a oceniają go na niskim poziomie Prosze o pomoc użytkowników 50D oraz innych
Zamiast sugerować się tego typu ocenami, które niestety często niewiele mają wspólnego z rzeczywistością, idź do sklepu, weź w rękę i oceń. Jako posiadacz 50D mogę powiedzieć, że nie jest to sprzęt bez wad, ale jeśli się je dobrze pozna, można z niego wycisnąć naprawdę dużo.
50D to świetny sprzęt, na pewno bardziej uniwersalny i opłacalny niż pentax.
Bardziej uniwersalny niż Pentax K-7? To zależy... Jest większy, ma gorszy wizjer, brak uszczelnień, brak trybu video, stabilizacji... Te rzeczy, jak również specyfika systemu (np. małe, świetne optycznie i mechanicznie stałki) mogą dla kogoś być wyznacznikiem uniwersalności sprzętu...
@jaad75, raczej chodzi mi o to, że jego popularność wśród fotografujących jest porównywalna do odkurzacza rainbow. Wystarczy spojrzeć na allegro, żeby zauważyć, że coś tu jest nie tak, 4 sztuki k-7, 97 sztuk 50D. Do canona mamy tonę akcesoriów i świetnych obiektywów obiektywów w rozsądnych cenach. Ze sprzedażą canona też nie będzie problemu, 2 dni temu sprzedałem swojego półrocznego 50D 300zł poniżej ceny rynkowej nowego. Kupno pentaxa to po prostu samobójstwo ze strony ekonomicznej, jest droższy o 700zł od canona, obiektywy są drogie i ciężko to będzie później odsprzedać, o takim k-7 za 5 lat będzie mało kto pamiętał.
Jako były użytkownik między innymi takiego modelu aparatu, nie powiem złego słowa o nim.
Jest bardzo ergonomiczny, daje bardzo dobre obrazki w swojej klasie.
Na Twoim miejscu nie czytałbym rankingów tego typu, co opisujesz. One nic Ci nie dadzą, a tylko namieszają w głowie. Przed podjęciem decyzji o zakupie bezwzględnie radzę, podobnie jak:
Mylisz się, dobre obiektywy Pentaksa sprzedają się natychmiastowo.
Pojawia się ich mało i natychmiastowo są łykane. To dobrze o nich świadczy, ale skutecznie utrudnia ich zdobycie.
piotrox, myślę, że z każdego z tych aparatów byłbyś zadowolony. Nie przejmuj się rankingami bo one kompletnie o niczym nie świadczą. Zrób tak jak pisał kocur, idź do sklepu, wymacaj, zobacz czy dobrze w dłoni leży.
Deeppy napisał/a:
upno pentaxa to po prostu samobójstwo ze strony ekonomicznej, jest droższy o 700zł od canona, obiektywy są drogie i ciężko to będzie później odsprzedać, o takim k-7 za 5 lat będzie mało kto pamiętał.
Po takim czasie trudno o chętnych na jakikolwiek aparat. No, chyba że mowa o Canonie 5D
50D pewnie będzie funkcjonował na podobnej zasadzie, jak teraz 20D, czy 30D. Fajne kiedyś były, ale...
Oczywiście mowa tu o rozmaitych usprawnieniach dodawanych w kolejnych modelach i o samej kwestii odsprzedaży. IMHO, w kwestii obrazowania samego w sobie, przez ostatnie 5 lat wcale nie zmieniło się tak wiele. Te aparaty nadal dają radę. Nie wiem czemu z Pentaxem miałoby być inaczej.
Czyli mimo iż wspaniały ludzie chętniej się chcę go pozbyć niż kupić.
Deeppy napisał/a:
obiektywy są drogie i ciężko to będzie później odsprzedać
Dobrych używek pentaxa brakuje. Rzadko się udaje kupić tanio bo na allegro dobre szkła osiągają wysokie ceny.
(pomijam kundle)
Deeppy napisał/a:
o takim k-7 za 5 lat będzie mało kto pamiętał
No dobra - przekonałeś mnie. To jest argument.
Cytat:
Po takim czasie trudno o chętnych na jakikolwiek aparat. No, chyba że mowa o Canonie 5D
Tak, ale nowy kosztował na początku przy niskim kursie dolara blisko 11 000 PLN (chyba się mocno nie mylę) a dziś przy wysokim kursie chodzi po 3500 PLN z trudem. Czyli bardziej zadowoleni są kupujący niż sprzedający.
Czyli mimo iż wspaniały ludzie chętniej się chcę go pozbyć niż kupić.
Deeppy napisał/a:
obiektywy są drogie i ciężko to będzie później odsprzedać
Dobrych używek pentaxa brakuje. Rzadko się udaje kupić tanio bo na allegro dobre szkła osiągają wysokie ceny.
(pomijam kundle)
Te 4 sztuki na allegro to pewnie leżą dłuższy czas. Od 2 miesięcy albo więcej na allegro nie sprzedał się żaden k-7. Jakiś desperat próbuje sprzedać zestaw po barbarzyńsko niskiej cenie, ciekawe czy mu się uda. Mój 50D po 2 dniach miał 10 obserwujących i kilka ofert kupna poza allegro. Sprzedałem, bo kupuję starego, zapomnianego i nic nie wartego 1ds II Co do obiektywów, po co sobie życie utrudniać, jak można mieć świetne obiektywy canona nowe lub używane bez konieczności polowania na nie ?
Btw. widzę, że bojówka pentaxa na optycznych nie śpi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11