Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Do tej pory miałem dostęp zarówno do oryginałów 800px (takie zwykle uploaduję), jak i zdjęć w pełnej rozdzielczości. Dopiero kilka dni temu zauważyłem, że dostępne są tylko miniaturki i to również w przypadku zdjęć uploadowanych jako 800px, co już jest grubą przesadą...
No ja np. wrzucałem praktycznie tylko 800px, a dostępne mam teraz tylko wersje 640px, w dodatku z tym idiotycznym flickrowym wyostrzeniem... Stare linki na forum prowadzą do wersji 800px (przed chwilą sprawdzałem), ale ze swojego konta nie mam teraz dostępu do oryginalnych wersji, chyba, że wykupię upgrade do "pro"...
w momencie gdy max rozmiar zdjęcia na flickr wynowsi 640 kb serwer ten wydaje mi się mało użyteczny ,a w zasadzie bezużyteczny...
640px, nie KB, a tym bardziej kb... Większe zdjęcia skalowane są jeszcze dodatkowo do 1024px... Z PB jest niestety problem rekompresji, który potrafi bardzo popsuć zdjęcie, zwłaszcza w głębokich cieniach. Obrazki z IS-a ładują się niemiłosiernie wolno... Fotosików i innych polskich wynalazków nie trawie... Chyba odkurzę swoje konto na Zenfolio...
mimo wszystko PB jest najwygodniejszy a kompresji dużej i jakoś bardzo uprzykrzającej zycie przyznam szczerze , nie dostrzegam. choc ze jest to wiem. ( z wątku na forum ze zdjęciami samolotów które zamieściłeś ) . O ładowaniu zdjęć z IS nawet nie wspominam bo juz sam wspomniałeś wiec póki co najrozsądniejszy jak dla mnie jest PB a o Zenfolio jeszcze nie słyszałem...
Przyjrzyj się szczegółom w głębokich cieniach - posteryzacja spowodowana rekompresją zabija tam wszystko
jaad,mówisz o tych konkretnych przykładach z forum? jeśli tak , to poszukam i obejrzę.
tak sie jeszcze zastanawiam, być może PB kompresuje od pewnej wielkości pliki? czy robi to z każdej wielkości zamieszczanym JPGiem ? tłumaczyłoby to czemu na niektórych widać posteryzacje a na niektórych nie. ja wrzucam 800 px i byc może dlatego jest u mnie (chyba) ok
jaad,mówisz o tych konkretnych przykładach z forum? jeśli tak , to poszukam i obejrzę.
No widzisz, musiałbym Ci znowu zalinkować z Flickra i PB, ale w obecnej sytuacji się nie da, a na tym kompie nie mam zdjęć.
kufel napisał/a:
tak sie jeszcze zastanawiam, być może PB kompresuje od pewnej wielkości pliku? czy robi to z każdej wielkości zamieszczanym plikiem ?
Wg. moich obserwacji, rekompresuje każdy plik - kompresując staram się trzymać max 244KB zgodnie z wymogami np. Cyberfoto, a PB tnie to mniej więcej przez pół.
w takim razie jak znajdę chwile czasu to wrzucę jakieś zdjęcia na PB, zgram z powrotem na dysk , porównam z oryginałem i obejrzę efekt, ewentualnie podzielę się spostrzeżeniami
yep. free as a bird. klikasz lupkę (view large on black) pojawia się fullscreenowy podgląd i tam jest view all sizes w PG rogu. na razie można też fall backnąć do starego layoutu i tam jest jak było.
na pewno skomplikowali linkowanie na fora, ale z tłumaczami z htmla na bbcode da się żyć.
prosie:
Ostatnio zmieniony przez ghost Czw 29 Lip, 2010, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9