Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 100/2.8L a współpraca z TC
Autor Wiadomość
Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Sro 28 Lip, 2010   Canon 100/2.8L a współpraca z TC

Zastanawiam się nad kupnem C 100/2.8L Macro IS USM, ale mam pytanie w związku z tym, bo czytałem, że ten C nie obsługuje TC Canona..

Miał ktoś z Was natomiast do czynienia z Kenko 1,4x (lub 2.0x) Teleplus Pro300 DGX (Canon) i może potwierdzić ich bezproblemowe działanie z wyżej wymienionym obiektywem? A jeśli działa, to czy są jakieś dodatkowe komplikacje, jaka jest jakość takiego zestawu no i czy ma jakieś zdjęcia z takiego zestawu, którymi się może pochwalić..

Reklama

Kocur 
Maniak

Wysłany: Sro 28 Lip, 2010   

To, czy nie obsługuje, to kwestia kreatywnego myślenia. :P Bo można nawet tak, tylko po co... :)

Stabilizacja działa, przysłona się domyka, do makro w sam raz. :D Trochę gorzej z jakością obrazu, bo jest mówiąc delikatnie mocno średnia... No i AF nie działa, chociaż usiłuje szukać ostrości, ale a przyczyn czysto fizycznych, zadziałać nie ma prawa.

A tak poważnie... extendera Canona nie zapniesz do 100L, bo tylna soczewka jest za płytko osadzona, brakuje dosłownie 1mm, żeby się extender zmieścił. No i obiektyw nie ma dodatkowych styków, więc nawet jak zapniesz Kenko (nie wiem czy zapniesz, bo nie wiem ile wystaje w nim przednia część w porównaniu do Canona), to mogą się pojawić problemy z AF, bo aparat nie przeliczy sobie odpowiednio ogniskowej i przysłony. Poza tym degradacja jakości może być spora, chociaż przy tak ostrym szkle docelowo powinno być nieźle.

Tylko po co Ci taka kombinacja...? :roll:

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010   -

Ogólnie by uzyskać duże powiększenie z nieco większego dystansu :) ; ). A jak się wsadzi między nawet najcieńszy ET - 12 mm, to ostrzy do jakiej odległości wtedy - cały dystans makro jeszcze wtedy obsłuży?

Bo myślę o wykorzystaniu także tego obiektywu ze statywu, a tutaj się nieraz przydaje uzyskać to samo powiększenie z większej odległości (TC), tyle że jak rozumiem dodanie ET sprawi, że IS będzie normalnie/dobrze działać (poza tym, że taki zestaw (z TC Canona) w ogóle "ruszy"..), a z ET czy bez (oczywiście mówię teoretycznie, bo wiem, że TC Canona się nie podpina bez "przejścia") to to samo powiększenie uzyska się z tej samej odległości, nie? Pierścień po prostu pozwala zbliżyć się bardziej i uzyskać większe powiększenie dzięki temu, zgadza się?

A jak Kocur oceniasz jakość takich zestawów?:

1. C 100L + ET12 (lub z ET20) + TC 1.4

2. C 100L + ET12 (lub z ET20) + TC 2.0 - ma to sens?

Z tym ET światło o ile mi jeszcze dodatkowo "spadnie"?

P.S. Ale jeśli idzie o ET to chyba warto kupić ten tani/dobry zestaw Kenko (12,20, 36 mm),co?

Kocur 
Maniak

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010   

Introverder napisał/a:
A jak się wsadzi między nawet najcieńszy ET - 12 mm, to ostrzy do jakiej odległości wtedy - cały dystans makro jeszcze wtedy obsłuży?

Nie bardzo rozumiem, co rozumiesz przez "cały dystans makro". Napewno nie będzie ostrzyć zbyt daleko. Za instrukcją obsługi szkła: :P
Powiększenie z pierścieniem EF12 II - 1,17-0,12
Powiększenie z pierścieniem EF25 II - 1,37-0,27

Co do extenderów - z definicji extender nie zmieni Ci odległości ostrzenia, zmieni tylko ogniskową, a co za tym idzie skalę odwzorowania. Bardzo z grubsza licząc o czynnik odpowiednio 1,4 lub 2 razy. Tyle, że należy pamiętać, że wraz ze wzrostem ogniskowej zysk na skali odwzorowania wynikający z użycia pierścieni jest mniejszy.

Trzeba też brać pod uwagę światło, bo spada naprawdę szybko... Samo przekręcenie ostrości w 100L na minimum to spadek jasności do f/5,6, extender zabiera 1-2działki (zależy który), pierścienie też robią swoje, też pewnie 2 minimum, co powoduje że taki układ szybko dochodzi do f/16, albo i dalej. Co wiąże się z mrokiem w wizjerze i często niemożnością ustawienia ostrości bez pomocy latarki, szczególnie w lesie, no i bez statywu raczej nie ma co.

Ale tak podsumowując te kombinacje... Jeśli chcesz robić 1:1 z większej odległości, to zamiast 100L + extender, to może 180/3,5L macro, albo Sigmę 180/3,5 macro?

arietiss 
Optyczny
arietiss

Mam C100/2,8 Macro i mam Kenko TCx1,4. Podpinałem a jakże! Działa, ale:
1.problemy z potwierdzeniem ostrości z minimalnej odległości ostrzenia
2.niewielki zysk powiększenia
3.strata jakości (ostrości) jak dla mnie za duża
Dużo lepiej zatosować pierścienie pośrednie.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Używanie TC do macro? Różne głupoty widziałem, ale ta dostaje skrzydeł. Pierścienie pośrednie to maks czego potrzeba. Jak skala będzie jeszcze za mała to proponuję zakup mikroskopu...

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010   -

Dla tych, którzy uważają używanie TC w makro za głupotę polecam tą galerię :) :P;):

http://www.juzaphoto.com/...aly.htm#005687.

W tym kilka zdjęć robionych obiektywem Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo :mrgreen: :smile: :P ;) :cool: . Jak widać obeszło się bez mikroskopu :) :P; ).

P.S. Oczywiście jak rozumiem TC, TC nierówny i jak mówił bodajże arietiss ten od Kenko furory nie robi :) :P; ).

Kocur chyba pójdę póki co w kierunku rozbudowy zestawu Sigma 150 Macro o TC 1.4, by mieć możliwość:

a) uzyskania większego powiększenia,

b) większego rozmycia tła przy f/8 (większa ogniskowa niż "goła" Sigma czy Canon 100/2.8L..) i więcej (efektywnie FL 210mm, ew. TC x2.0 Sigmy, oczywiście wtedy FL to 300 mm, ale i tak przy korzystaniu z większego numeru f różnica w spadku jasności byłaby drugorzędna)

c) możliwości uzyskania tej samej skali z większej odległości, co może mieć znaczenie przy fotografii motyli lub ważek :) ; ).

Ew. kupię jeszcze zestaw pierścieni Kenko, jeśli jakość mnie nie będzie satysfakcjonowała, by w ten sposób zwiększyć skalę. A tutaj mam czyjeś wyliczenia w tym temacie.. :

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=93998 ..

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

MM napisał/a:
Używanie TC do macro? Różne głupoty widziałem, ale ta dostaje skrzydeł.

nie zapominasz o tym, ze TC pozwoli zachowac skale odwzorowania zwiekszajac jednoczesnie odleglosc od obiektu? zadne pierscienie ci tego nie zapewnia

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 30 Lip, 2010   

Introverder napisał/a:
pójdę póki co w kierunku rozbudowy zestawu (…) o TC 1.4, by mieć możliwość (…) większego rozmycia tła przy f/8 (większa ogniskowa (…))

TC nie zmieni Ci rozmycia tła, bo to jest taki mechanizm, który powiększa Ci po prostu środek kadru, nie zmieniając pozostałych aspektów optycznych, poza spadkiem światła (który wprost wynika z powiększenia środka kadru), czyli odległość ogniskowania się nie zmienia, zawartość tła i GO też się nie zmieni.
Co do stosowania TC z obiektywem makro, to czemu nie, jest jakość z której można spokojnie coś degradować. Podczas naszego ostatniego pleneru wrocławskiego fociłem biedronkę z TC i nie narzekam. Muszę to jeszcze dokładniej przetestować kiedyś.

Odpowiedz do tematu