Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
luneta czy lornetka
Autor Wiadomość
madrax 
Bywalec

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   

e tam,ja do dalekich obserwacji używam tvn24 lub tvpinfo

Reklama

mazi0987 
Nowy

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010   

Tak jak napisałem koniecznie musi być bez statywu.
Mam w domu jakąs starą rosyjska lornetkę i nie wiem czemu ale obraz mi sie przez nią rozdwaja, ciekawe co może być? Dlatego też myśle jeszcze o jakiejś małej lunecie i nie wiem już co wybrać.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

mazi0987 napisał/a:
Tak jak napisałem koniecznie musi być bez statywu.

to sobie kup lornetke i lunetą głowy nie zawracaj. Za twoja kasę porządnej lunety przystosowanej do obserwacji z ręki nie kupisz, szczególnie w naszej pięknej Republice. A o odczytywaniu rejestracji z kilku kilometrów zapomnij.

Guliwer 
Maniak

mazi0987 napisał/a:
Mam w domu jakąs starą rosyjska lornetkę i nie wiem czemu ale obraz mi sie przez nią rozdwaja, ciekawe co może być?

Lornetka ma schizofrenie. Można ją skolimować. Poszukaj w googlach kolimacja lornetki.

Dirty
[Usunięty]

Chłopie napisz czy Twój proces myślowy jakoś drgnął bo nie widać tego. Propozycji było kilka już do których powinieneś się odnieść, a Ty tylko sprawdzasz czy czasem to co się piszę nie omija Twoich kryteriów. Co Ty nauczyciel jesteś i słuchasz wierszyka? To jest forum i jakiś dialog i rozważania powinny się w Twojej głowie już narodzić!!! Jeszcze raz moje typy dla Ciebie Yukon 30x50 do reki oraz Nikon 16x50 do rąk. Pozdro

mazi0987 
Nowy

Chłopie a nie przyszło Ci do głowy że skoro nie piszę to nie ma mnie w domu?
Dopiero teraz przeczytałem wszystkie posty i stwierdzam że najbardziej bym się chyba skłanial na Nikona Action EX 12x50 lub 16x50. Chciałbym zobaczyć je na żywo i porównać, ale niestety w Białymstoku to raczej nie będzie możliwe i pozostaje trudna decyzja.
A co do lunety to czy faktycznie nic dobrego bez statywu w tej cenie nie dostanę?
Jutro postaram się pojechać w kilka miejsc i zobaczyć czy gdzieś mi się uda porównać te lornetki, choć jak napisałem pewnie mało prawdopodobne.

Dirty
[Usunięty]

Wysłany: Wto 27 Lip, 2010   

Jak nie chcesz yukona to jest jeszcze: Bushnell Sportview 20-60x60mm Spotting Scope,
Luneta turystyczna ZT 15-60x66, Luneta turystyczna ZENICA 8-24x40. Innych wygodnych w obsłudze z ręki nie widzę choć też mnie się takie lunety podobają. Tylko że w tych lunetach przy zoomie obraz robi się mdły i niejasny bo mała średnica . Yukon jest bardzo chwalony też ten bushnell to nie wiem. Jest też podobna do bushnela luneta ale jej nie zauważyłem na szybko.

madrax 
Bywalec

Wysłany: Sro 28 Lip, 2010   

yukon owszem,ale jak do ręki to 20x.

mam 30x i jest trochę nerwowo........................................

a najlepiej to lornetka 10x50,lub 12x50

podpowiem że nikon ex będzie cool,sprzęt trwały

także inwestycja na lata

mazi0987 
Nowy

Wysłany: Sro 28 Lip, 2010   

Miałem pojechać pooglądać jakieś lornetki, ale troche spraw mi się zwaliło i moż jutro uda mi się to zrobić i napisac jakies opinie laika :)

Dudi 
Bywalec

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010   

Stawiam na Nikon Action EX 12x50 lub Pentax PCF WP II 12x50.
http://fotozakupy.pl/lorn...-ii-12x50,9470s
http://fotozakupy.pl/lorn...-ex-12x50,4561s
Zależy co wolisz. Jeżeli nie przeszkadza ci węższe(ale ostre prawie po brzeg) pole widzenia to polecam pentaxa.
Znajomy pracujacy w Enerdze szukal w teren na usterki lornetki i porownywał je. Wybrał pentaxa bo obraz wydawał sie minimalnie jasniejszy i ostrzejszy. Nikon ma dłuższą gwarancję i jest troche tańszy. Tu masz coś w temacie
http://www.cloudynights.c...5/o/all/fpart/1

mazi0987 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Lip, 2010   

A co sądzicie o lornetkach z zoom'em?

madrax 
Bywalec

Wysłany: Nie 01 Sie, 2010   

ja,to moja subiektywna opinia....................ja sądzę,że lornetki z zoomem,
nadają się do tego samego,do czego,nadają się CZOPKI,czyli do .........................

ale ktoś niedawno pozytywnie wypowiadał się o nikonie Action 10-22x50 CF Zoom.

poszukaj to było niedawno

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Nie 01 Sie, 2010   

Albo Olympus
http://fotozakupy.pl/lorn...oom-dps-i,3424s

Moja Zenica 3T 8-24x40 jest całkiem znośna do powiększenia 16, max 20x. Na kontrastowych widokach jest fioletowa obwódka.

Odpowiedz do tematu