Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak jak napisałem koniecznie musi być bez statywu.
Mam w domu jakąs starą rosyjska lornetkę i nie wiem czemu ale obraz mi sie przez nią rozdwaja, ciekawe co może być? Dlatego też myśle jeszcze o jakiejś małej lunecie i nie wiem już co wybrać.
Tak jak napisałem koniecznie musi być bez statywu.
to sobie kup lornetke i lunetą głowy nie zawracaj. Za twoja kasę porządnej lunety przystosowanej do obserwacji z ręki nie kupisz, szczególnie w naszej pięknej Republice. A o odczytywaniu rejestracji z kilku kilometrów zapomnij.
Mam w domu jakąs starą rosyjska lornetkę i nie wiem czemu ale obraz mi sie przez nią rozdwaja, ciekawe co może być?
Lornetka ma schizofrenie. Można ją skolimować. Poszukaj w googlach kolimacja lornetki.
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Pon 26 Lip, 2010
Chłopie napisz czy Twój proces myślowy jakoś drgnął bo nie widać tego. Propozycji było kilka już do których powinieneś się odnieść, a Ty tylko sprawdzasz czy czasem to co się piszę nie omija Twoich kryteriów. Co Ty nauczyciel jesteś i słuchasz wierszyka? To jest forum i jakiś dialog i rozważania powinny się w Twojej głowie już narodzić!!! Jeszcze raz moje typy dla Ciebie Yukon 30x50 do reki oraz Nikon 16x50 do rąk. Pozdro
Chłopie a nie przyszło Ci do głowy że skoro nie piszę to nie ma mnie w domu?
Dopiero teraz przeczytałem wszystkie posty i stwierdzam że najbardziej bym się chyba skłanial na Nikona Action EX 12x50 lub 16x50. Chciałbym zobaczyć je na żywo i porównać, ale niestety w Białymstoku to raczej nie będzie możliwe i pozostaje trudna decyzja.
A co do lunety to czy faktycznie nic dobrego bez statywu w tej cenie nie dostanę?
Jutro postaram się pojechać w kilka miejsc i zobaczyć czy gdzieś mi się uda porównać te lornetki, choć jak napisałem pewnie mało prawdopodobne.
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Wto 27 Lip, 2010
Jak nie chcesz yukona to jest jeszcze: Bushnell Sportview 20-60x60mm Spotting Scope,
Luneta turystyczna ZT 15-60x66, Luneta turystyczna ZENICA 8-24x40. Innych wygodnych w obsłudze z ręki nie widzę choć też mnie się takie lunety podobają. Tylko że w tych lunetach przy zoomie obraz robi się mdły i niejasny bo mała średnica . Yukon jest bardzo chwalony też ten bushnell to nie wiem. Jest też podobna do bushnela luneta ale jej nie zauważyłem na szybko.
Stawiam na Nikon Action EX 12x50 lub Pentax PCF WP II 12x50.
http://fotozakupy.pl/lorn...-ii-12x50,9470s http://fotozakupy.pl/lorn...-ex-12x50,4561s
Zależy co wolisz. Jeżeli nie przeszkadza ci węższe(ale ostre prawie po brzeg) pole widzenia to polecam pentaxa.
Znajomy pracujacy w Enerdze szukal w teren na usterki lornetki i porownywał je. Wybrał pentaxa bo obraz wydawał sie minimalnie jasniejszy i ostrzejszy. Nikon ma dłuższą gwarancję i jest troche tańszy. Tu masz coś w temacie
http://www.cloudynights.c...5/o/all/fpart/1
ja,to moja subiektywna opinia....................ja sądzę,że lornetki z zoomem,
nadają się do tego samego,do czego,nadają się CZOPKI,czyli do .........................
ale ktoś niedawno pozytywnie wypowiadał się o nikonie Action 10-22x50 CF Zoom.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10