Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 28 Lip, 2010 Gdzie znajdę metalowy mostek w lornetce?
Witam. Mam pytanie jaka jest najtańsza nowa lornetka/tki z metalowym mostkiem. Chodzi mi o lornetki 10x50 ewentualnie 8x40.
Czy ta lornetka http://www.optyczne.pl/in...ie=0&srednica=0 ma metalowy mostek i czy to jest dobra lornetka? Można ją porównać do nikonów EX czy nie bardzo?
Nie ma znaczenia, czy mostek jest metalowy, czy plastikowy. Ważne, żeby się nie przekrzywiał pod naciskiem cały układ i nie rozregulowywał nastawionej ostrości.
To nie plastikowe ramię mostka się uginają a luzy na śrubie CF są przyczyną tej wady. Plastiki nawet tanich lornetek są dostatecznie sztywne. Radziecka lornetka BPC 7x35 z metalowym mostkiem ma takie same luzy jak Bresser Hunter 7x50 z mostkiem plastikowym. Przy ucisku na okular widać, że ramiona mostków są sztywne ale chwieje się całość na śrubie.
Wady tej nie mają lornetki z indywidualnym ostrzeniem każdego okularu i większość lornetek dachowych.
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Czw 29 Lip, 2010
Cześć Guliwer. To właśnie chyba najbardziej na Twoich postach polegam i zrozumiałem z nich że np. Nikon VII ma lipny plastikowy mostek. No i właśnie to mnie rzeczywiście też odstraszyło skutecznie bo wydać 300 zł na sprzęt który jest delikatny bo z plastiku mostek to trochę niepokojące. Nie mam i nie będę miał więcej na lornetkę więcej niż te 300 zł czy Nikon VII to dobra wytrzymała propozycja na kilka lat? Czy ten Ecotone WP 2 10x50 co dałem link do niego będzie lepszym sprzętem niż Nikon VII, a może coś takiego http://fotozakupy.pl/lorn...x50-zcf,11324s?
Jeżeli ktoś ma opinie co z tych za 300 lub coś innego to proszę napisać.
[ Dodano: Czw 29 Lip, 2010 10:22 ]
Guliwer (lub ktoś) czy taki mostek w nowej lornetce można usztywnić samodzielnie dokręcając śrubę, czy też nie polecasz takich działań?
Z lornetkami do 300 zł musisz się liczyć z pewnymi ograniczeniami. Najlepiej obejrzeć je w sklepie albo u kogoś kto ma takowe. W tej półce nie masz testów z wiadomych powodów- spory rozrzut między poszczególnymi egzemplarzami.
Znam trochę Nikony bo się nimi bawię w marketach jak żona robi inne zakupy.
Są w Media Markcie, w FotoJokerze a nawet w Carrefourze.
O innych lornetkach, które wymieniasz nie napiszę, bo nie znam.
Mostek trzeba ponaciskać i zobaczyć, czy się mocno chwieje. W sumie to niestety wada centralnego ogniskowania. Jakiś luz musi być, bo albo główny potencjometr będzie chodził gładko przy luzach albo będzie się zacinał i kaprysił (pisał o tym kol. Puni).
Jak dla mnie to Nikon VII 7x35 jest bardzo fajny, choć o klasę niżej niż 2x droższa dachówka Foton 7x35 (chyba już niedostępny).
PS. Dokręcanie i usztywnianie mostków nie ma sensu.
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Sob 31 Lip, 2010
Skoro piszesz że Nikony to są fajne zabawki to spoko. Będę kupował któregoś z nich. Szczerze to lubię czasem popatrzyć w gwiazdy miałem nawet mały refraktorek ale sprzedałem bo zbytnio drżał obraz choć ten był w miarę dobrej jakości. Nawet bardzo dobrej porównywałem ze zdjęciami z astropolis (księżyc). Dlatego z tego względu chciałbym 10x50 action VII(chyba nic lepszego za 300 max nie kupie?) tylko mnie ten plastik o którym właśnie ty wspomniałeś załamał trochę. Ta lornetka co Ty masz na pewno jest świetna ale czy 8x40 lub 10x40 action VII nie byłyby fajniejsze zwłaszcza ta pierwsza jako wszechstronny sprzęt na wędrówkę? Ale jak będę miał 10x50 to już raczej kupie sobie kiedyś 7x35 jak Ty bo świetna cena i waga. Pozdro
Dirty, nie patrz na mnie, bo ja amator jestem. Mam niewiele danych. Subiektywne oceny. Poczytaj opinie Darka i innych ekspertów od lornetek. Są dobre i obiektywne.
Z mojej strony, to jednak Nikony są najlepsze w tej półce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9