Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomiar matrycowy w Canonie 5D mkII
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 30 Lip, 2010   

A ja mam pytanie do kolegów - użytkowników w/w aparatu.
Jak sobie radzicie z kiepskim pomiarem światła w trybie matrycowym? Przyzwyczajony do pomiaru w Alfach - praktycznie w 95% sytuacji w/w sposób pomiaru światła się sprawdzał.
W przypadku 5d2 muszę dla większości scen wprowadzać korektę, nawet o 1 i 2/3EV bo inaczej zdjęcie jest przepalone...

Reklama

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 31 Lip, 2010   

Moja rada jest taka, że fotograf mający minimum doświadczenia NIGDY nie używa trybu matrycowego w jakimkolwiek aparacie. To nie jest moja mądrość, dowiesz się tego na pierwszej lekcji w każdej szkole foto. Ponadto o tym, że modele Canona starszej generacji fatalnie naświetlają to pisałem już wieki temu a nowy 5D jest tutaj taki sam jak stary :wink: Już wiesz czemu nie chciałem kupować nowej wersji? M.in. dlatego. 7D jest tutaj o niebo lepszy.

MC 

Gdyby się tryb matrycowy sprawdzał tak samo jak w A700 czy w A900 to nie widzę jakiegokolwiek powodu dla którego miałbym tego nie robić.
Chyba że to daje +5 do lansu...

W każdym razie dzięki za odpowiedź. Trochę to komplikuje życie, ale da się wytrzymać.

Jasper 
Rozmowny

Cytat:
M.in. dlatego. 7D jest tutaj o niebo lepszy.

To z uwagi na 63 strefy? Może taki pomiar zrobią w nowej piątce?

Euzebiusz 
Rozmowny
fanatyk

MM napisał/a:
fotograf mający minimum doświadczenia NIGDY nie używa trybu matrycowego w jakimkolwiek aparacie.

A taki zupełnie prawdziwy twardziel ZAWSZE używa Leningrada. Uwielbiam to forum ;-)

Malcolm_X 
Uczestnik

MM napisał/a:
7D jest tutaj o niebo lepszy.

Bez przesady :mrgreen:

MM napisał/a:
fotograf mający minimum doświadczenia NIGDY nie używa trybu matrycowego w jakimkolwiek aparacie.

Euzebiusz napisał/a:

Uwielbiam to forum ;-)

ja też :zalamany:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Malcolm_X napisał/a:

Bez przesady :mrgreen:

Ten wykresik to "troszkę" nie w temacie.

Co do uwielbiania forum to kolega dostał zwykłą odpowiedź na zwykłe pytanie. Jeżeli nie wiecie, że pomiar matrycowy jest najgorszym z możliwych, najmniej precyzyjnym i doświadczony fotograf czegoś takiego nie używa to bardzo mi przykro. Kiedyś do tego dojdziecie. O tym, że nie należy go używać bo jest mało przewidywalny powie wam każdy wykładowca foto na łódzkiej filmówce. Polecam używać minimum centralnie ważonego lub skupionego. Jak ktoś ma czas i większe doświadczenie to najlepszym rozwiązaniem będzie spot. Najlepszy pomiar matrycowy ma Nikon, ale nawet on głupieje gdy dostajemy silne źródła światła w kadrze.
MC, pomiar matrycowy jest dobry do zwykłych wakacyjnych zdjęć w słonecznym plenerku i pod takie zdjęcia Sony mogło go przygotować. Jeżeli teraz zaczynać kombinować z kadrami i światłem to jaki byś system nie kupił musisz zmienić sposób pomiaru światła bo chcesz to robić jego najgorszą możliwą odmianą.

sigmiarz 
Optyczny

spot w tym przypadku oznacza punkt, czyli żeby dobrze naswietlić trzeba by było kierować aparat na coś szarego, najlepiej żeby wszyscy chodzili z szarymi kartami...
to co piszesz to jakieś dogmaty MM, jeśli komuś sprawdza się matrycowy to dlaczego nie,
którego profesora z łódzkiej filmówki uważasz za taki autorytet ? :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

To nie są dogmaty tylko zwykła wiedza foto. Jak tego ktoś nie rozumie to już mogę tylko polecić samokształcenie.

sigmiarz 
Optyczny

kolejny truizm, zależy od sceny, sytuacji.

d.prowadzisz
[Usunięty]

MM napisał/a:
Już wiesz czemu nie chciałem kupować nowej wersji? M.in. dlatego. 7D jest tutaj o niebo lepszy.

Potwierdzam. Nawet w 40D jest o niebo lepszy i pomiar światła niż w 5D. W tym ostatnim raczej nie da się fotografować bazując na trybach półautomatycznych i korekcie ekspozycji - zawsze wychodzi inaczej. W nowszych modelach jest to znacznie bardziej przewidywalne.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Potwierdzam - w Nikonach jest o niebo lepiej :)

d.prowadzisz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
Potwierdzam - w Nikonach jest o niebo lepiej :)

Tylko inaczej. Łatwiej o tyle, że (z moich doświadczeń) D3 naświetla matrycowym z reguły idealnie do prawej, pozwalając wyskoczyć poza histogram jedynie małym powierzchniom (światła samochodów, mocne odbicia, refleksy światła itp).

Luke_S 
Maniak

Każdy tryb pomiaru ekspozycji jest dobry, jeśli się go nauczymy i przyzwyczaimy się do niego.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Nikony na matrycowym generalnie unikają przepaleń i dlatego przy przy ciemnawym tle i mocnym punktowym świetle skierowanym na aparat zdjęcia wychodzą zbyt mocno niedoświetlone. Tutaj najlepiej używać trybu M i zmierzyć sobie naświetlenie w adekwatnym miejscu jakimś skupionym pomiarem.
5D ma pomiar światła bardzo kulawy, to drugi po AF-ie powód na moje NIE przed zmianą na nowszą wersję (bo i po diabła) a ze starym radzę sobie używaniem spotu i pełnego manuala wtedy kiedy tylko mam na to czas i sytuacja foto pozwoli mi na takie marudzenie. W innych sytuacjach używam najczęściej centralnie ważonego (szybka reporterka) lub skupionego (troszkę wolniejsza). O trybie matrycowym zapomniałem, że jest tam zaimplementowany. Innym też tak radzę.

Odpowiedz do tematu