Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 04 Sie, 2010
Jaki program do przeglądania zdjęć (Windows)
Autor Wiadomość
toba94 
Początkujący

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010   Jaki program do przeglądania zdjęć (Windows)

Hej
Szukam wygodnego w obsłudze i schludnie wyglądającego programu do przeglądania zdjęć, który nie zatraca jakości tak jak windowsowska przeglądarka, w której zdjęcia wyglądają nieostro. Co moglibyście polecić? Jakich programów używacie?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 04 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

dr11 
Optyczny

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010   

Irfanview lub ACDSee. ACDSee ma lepsze zarządzanie barwą ale Irfan jest free.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

dr11 napisał/a:
ale Irfan jest free
biorąc pod uwagę, że nie ma prawidłowego zarządzania kolorami polecanie go jest bez sensu (a w kwestii wygody zdecydowanie przebija go Faststone). Polecam Fast Picture Viewer - pełne zarządzanie i na tyle szybki, by używać go jako domyślnego programu do przeglądania (kolory renderowane podobnie jak w przypadku ACDSee, czyli dość średnio), lub ExifPro - pełne zarządzanie i świetna jakość renderingu, ale niestety wolniejszy.

dr11 
Optyczny

O właśnie, raczej o Faststone mi chodziło. Dzięki za przypomnienie. Na czym polega średnie renderowanie kolorów w ACDSee? ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

dr11 napisał/a:
Na czym polega średnie renderowanie kolorów w ACDSee?
Przyjrzyj się na dobrym monitorze jaką kaszanę ACDSee robi w głębokich cieniach w porownaniu z tym, co widać w Photoshopie, czy Lightroomie... ExifPro nie ma takich problemów.

dr11 
Optyczny

OK, się zgodzę. I przejścia tonalne też potrafi lekko sposteryzować. Ale do szybkiego przeglądu ujdzie wg mnie :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

dr11 napisał/a:
Ale do szybkiego przeglądu ujdzie wg mnie :)
Ujdzie, ale osobiście wolę Fast Picture Viewer - szybszy i w podstawowej wersji za darmo.

toba94 
Początkujący

Dzięki!
Zainstalowałem wszystkie programy jakie wymieniliście, ale wszystkie pokazywały zdjęcia w kiepskiej jakości. Cały zdesperowany zainstalowałem ostatni... ExifPro i to on dopiero pokazał zdjęcia takie, jakie chciałem. :smile:
Jeszcze raz dzięki za pomoc!

dr11 
Optyczny

Ja również dziękuję :) Sprawdzę sobie programy zaproponowane przez jaad75a.

toba94 
Początkujący

Jeszcze się przy okazji zapytam się o jedną rzecz. Nie wiecie dlaczego w photoshopie albo ostatnio zainstalowanym programie z płytki Nikona - Nikon View zdjęcia mają żółtą karnacje? Kolory są takie zżółciałe, a biel zamiast być biała jest żółta. Przy innych programach mam wszystko dobrze. Przy Canonowskiej przeglądarce ZoomBrowser także miałem wszystko dobrze. Dziwne kolory mam jedynie w tych dwóch programach. Ktoś może wie dlaczego? Czy to wina programów czy w jakichś plikach w komputerze?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Zapewne kwestia wybranego profilu monitora... Photoshop używa domyślnie profilu ustawionego w systemie - sprawdź, co tam masz. Zresztą pozostałe programy powinny używać tego samego profilu domyślnie, chyba, że w ogóle nie włączyłeś w nich CMS-a.

toba94 
Początkujący

Nie za bardzo rozumiem :wink:

jaad75 
Klub Pierdzieli

toba94 napisał/a:
Nie za bardzo rozumiem :wink:
Czego nie rozumiesz?

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 03 Sie, 2010   

jaad75 napisał/a:
(IrfanView) biorąc pod uwagę, że nie ma prawidłowego zarządzania kolorami polecanie go jest bez sensu

Wszyscy uparli się, że IrfanView nie obsługuje profili kolorów - to nieprawda. Załączam zrzut ekranu.

iv.png
Ustawienia koloru w Irfan View.
Plik ściągnięto 8894 raz(y) 20,09 KB

dr11 
Optyczny

Wysłany: Wto 03 Sie, 2010   

dragossani, ok, ale Irfan konwertuje do profilu sRGB. Nie ma możliwości konwersji do przestrzeni monitora. Przynajmniej tak było pół roku temu. Jeśli masz idealny monitor sRGB to ok. Ale raczej takich nie znajdziesz. Pamiętam, że przy testach przeglądarki ze swoim profilem monitora dostawałem porządną kupkę.

Odpowiedz do tematu