Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 04 Lip, 2010 Lornetka ze średniej/wyższej półki cenowej
Witam
Szukam ponadprzeciętnej lornetki do użytku od świtu do wieczora, wyleczyłem się z ciągania do lasu lornetek typu 8x56, głównym problemem jest waga i uciążliwość takiego sprzętu, na szyi wisi jak kamień, żeby przytroczyć gdzieś do boku za duże, plecaka nie noszę.
Postawiłem sobie kilka warunków brzegowych, na razie nie ograniczając się ceną:
1. powiększenie rzędu 7 lub 8
2. obiektyw 40-45
3. waga maksymalnie do 800g
4. pole widzenia około 7 stopni
5. waterproof + fogproof
6. jak najmniejsze aberracje chromatyczne
1. Osobiście najbardziej przypadł mi do gustu stary Bushnell Elite 8x43, robiony z tego co ludzie piszą jeszcze na licencji Bausch&Lomb. Lornetka lekka, ładna, zbierająca same pozytywne komentarze, właściwie tak doskonała że zaniechano produkcji żeby nie popsuć dobrego wrażenia ... ten akurat model który mi się podoba był produkowany w latach 2004-2006 (numer 624208) i kupienie go w Polsce w rozsądnej cenie (poniżej 4000 pln) jest prawie niemożliwe, znalazłem kilka sztuk w stanach po 800$ ale co jeden sklep to większe restrykcje w wysyłaniu poza USA. Dużo łatwiej kupić nowszy model produkowany po 2006 roku (630843), w związku z tym moje pytanie brzmi czy ktoś orientuje się czy optycznie jest to ta sama lornetka? zarzekają się że wymienili tylko gripa na takiego ze świńskim moletowaniem i dwoma guzami, ale czy środek pozostał ten sam? O nowym elite e2 nie wspominam, bo to sprzęt trochę niższych lotów.
2. Nikon HG L/LX-L/Premier 8x42 - wersja 10x przypadła wam w teście bardzo do gustu, pewnie 8x nie jest gorsza, jedno mnie tylko zastanawia, czy aberracje chromatyczne są dużo mniejsze niż w Bushnellu, czy na tyle niewielkie że subiektywne spojrzenie obserwatora zaczyna odgrywać dużą rolę? Nikon jest przynajmniej o 20-30% droższy, pytanie czy na tyle lepszy żeby usprawiedliwić większy wydatek?
3. Pentax DCF ED 8x43, testów mało zarówno u nas w Polsce jak i na świecie, szkła ED które z jednej strony kasują CA z drugiej podobno są odpowiedzialne za znaczące ograniczenie pola widzenia, słyszał ktoś coś o tej lornetce? Patrzył przez nią może?
4. Zeissa dorzuciłem jako taką wykładnię jakości do ceny na jaką mogę sobie pozwolić
Z innych lornetek które wywołały moje mniejsze lub większe zainteresowanie mogę wymienić Minoxa APO HG 8,5x43, Steinera Night Hunter 8x44, Kowa Genesis 8,5x44, Vortex Razor 8x42
Porównanie Minox / Steiner / Kowa / Vortex
Stawiam je w drugim rzędzie ze względu na minusy (wąskie pole widzenia lub zniekształcenia obrazu lub wagę).
na koniec:
Czy warto polować na tego bushnella i ryzykować ewentualne cło (bez cła jest szansa kupić go za 2700 w przeliczeniu, czy kupić na spokojnie Nikona HG L 8x42 za 3700 w Polsce?
Czy są jeszcze jakieś ciekawe konstrukcje, o dobrych parametrach w stosunku do ceny, które przegapiłem?
Czy moje założenia dotyczące lornetki all day + wieczór lub ranek są słuszne? Może lepiej podzielić budżet na 2 i kupić 7 lub 8 x 30-32 i drugą lornetkę np. 7x50?
Zostały mi 4 miesiące do końca stażu myśliwskiego, do tej pory zamiennie używałem w lesie Steinera Rangera 8x56 (stara wersja Porro) lub Nikona Monarcha 10x56, ze względu na mojego prowadzącego sporo przebywam w lesie w godzinach dziennych + chciałbym mieć coś na wyjazdy wakacyjne, nad przyrządem optycznym zastanawiam się od dłuższego czasu, przejrzałem monokulary, lornetki turystyczne typu 10x25 dochodząc do wniosku że lornetka musi mieć minimum 8x32, daje to swobodę pracy do zachodu słońca (używam też ruską podróbkę Zeissa 8x30, póki na widnokręgu jest słońce jest ok) 8x42+ dawałby mam nadzieję możliwość pracy dłuższą o te 30-40 najciekawszych minut po zachodzie słońca.
Zdaję sobie sprawę że lornetka 42mm zbiera ponad 40% mniej światła niż 56, tyle że przypadków kiedy będę używał lornetki w całkowitych ciemnościach będzie niezmiernie mało, z z doświadczenia przez ostatnie pół roku wiem że po dwóch godzinach podnoszenia do oczu i trzymania lornetki o wadze 1,2 kg (powiększenie 10) obraz zaczyna mi drżeć i pływać. Miałem w rękach na wiosnę Steinera Commandera XP 7x50, zastanawiałem się nawet nad zakupem ale nigdzie nie mogłem znaleźć porównania do serii Night Hunter, dziwiło mnie trochę że w porównaniu do Night Huntera 7x50 ta jest o 1/3 krótsza i nie za bardzo wiem z czego to wynika, lornetka mimo że ważyła kilogram (bez kompasu) to super leżała w dłoni, nawet ten niebieskawy kolor nie był taki zły
Wiem gdzie zmniejszyłem swoje wymagania i zdaję sobie sprawę czym to skutkuje, dlatego nie szukam taniej lornetki, z drugiej strony na wielką trójkę mnie nie stać, seria Victory, skwarki, Leica czy Nikon EDG są tak o połowę za drogie na moją kieszeń, fajnie byłoby mieć możliwość wyboru większej ilości nietypowych zestawień jak np 7x42 albo 8x45 ale standardem są jak widać 8-10x42 i trzeba z tym żyć.
Mam nadzieję że wyklarowałem trochę swoje podejście.
Ja bym wybierał między Steinerem, Kową i Nikonem. A Zeiss Conquest to żaden tutaj wyznacznik czegokolwiek. Podejrzewam, że jest optycznie trochę gorszy od całej trójki, którą wyżej wymieniłem. Lepszy będzie Victory, ale on kosztuje...
Minoxa i Pentaxa był nie brał, ze względu na bardzo małe pole widzenia jak na powiększenie klasy 8x.
Bushnell Elite to zagadka. Bushnell ostatnio namieszał z tymi Elitkami i teraz już nie wiadomo, co jest czym.
Rozważyłbym jeszcze Nikona Monarch X 8.5x45. To nowy model, wprowadzony w zeszłym roku, o którym ludzie dobrze się wypowiadają. Nazwą Monarch bym się
nie sugerował, bo on jest lepszy mechanicznie i optycznie od zwykłej serii Monarch.
Poza tym jest robiony w Japonii a nie w Chinach.
Żadnej z tych lornetek nie będzie mi dane obejrzeć przed zakupem, optycznie skłaniałbym się w kierunku Nikona, martwią mnie ciut małe wymiary, mam 190 cm wzrostu i adekwatne do tego wymiaru dłonie, Steiner przy tej samej wadze ma podwójny mostek, może być więc bardziej komfortowy?
Kowa odpada, wracamy z nią na terytoria kilogramowych lornetek
Obie lornetki to świetny wybór, aberracja chromatyczna na podobnym poziomie, optycznie mały plusik dla Nikona, jednak w ręku lepiej leżał mi Steiner. Jeśli zdecydujesz się na Nikona warto poszukać zagranicą, kilka razy widziałem na ebayu w USA i UK za ok.2000zł, ja swojego Steinera Nighthuntera 8x44 sprzedałem (4 miesiące temu) w stanie sklepowym za ok.2200zł.
Ad.Arek
Pole widzenia nowego Minoxa Hg 8x43 nie jest takie małe ok.126m/100m.
''Bushnell Elite to zagadka. Bushnell ostatnio namieszał z tymi Elitkami i teraz już nie wiadomo, co jest czym.''
Na początku był Elite E2 z obiektywem 42mm i Elite z otwartym mostkiem i obiektywem 43mm. Następnie w Elite z obiektywem 43mm zmieniono okładzinę obudowy na chropowatą i poprawiającą uchwyt lornetki (dla mnie nie zbyt wygodny). Natomiast pod względem optycznym były to te same lornetki.
Najnowszy Elite to nowa wersja E2 z obiektywem 42mm ze szkłem HD.
Według mnie Elite z otwartym mostkiem (43mm) także doczeka się szkła ED
[ Dodano: Nie 04 Lip, 2010 23:45 ]
Ollie, zapomniałem dodać, że Bushnella Elite 8x43, którego szukałeś sprzedałem w tamtym roku za 1200zł, po roku użytkowania odkleiła się guma obudowy i gumowe muszle oczne, pokrętło od regulacji ostrości po roku użytkowania miało lekki luz, w sumie musiałem się nieźle nagimnastykować, żeby lornetkę sprzedać. Co prawda gumę da się poprzyklejać, ale niesmak pozostaje. Cena tej lornetki w Polsce była kosmiczna i nie do zaakceptowania, ja swoją kupiłem w USA na wysprzedaży za ok.400$ ($ był po 3zł).
Obie lornetki to świetny wybór, aberracja chromatyczna na podobnym poziomie, optycznie mały plusik dla Nikona, jednak w ręku lepiej leżał mi Steiner. Jeśli zdecydujesz się na Nikona warto poszukać zagranicą, kilka razy widziałem na ebayu w USA i UK za ok.2000zł, ja swojego Steinera Nighthuntera 8x44 sprzedałem (4 miesiące temu) w stanie sklepowym za ok.2200zł.
Piękne czasy na kupowanie sprzętu za granicą minęły chyba bezpowrotnie ($ po 2 złote wtedy i po 3,30 teraz ... ale akurat cena tego sprzętu powinna być poniżej 4 tysięcy w Polsce więc mieści się w budżecie, czas rozejrzeć się po półkach u dystrybutorów
Wysłany: Pon 05 Lip, 2010
Atrakcynie cenowo wychodzą Vortexy. Duże pole widzenia i wieczysta gwarancja. Aktualnie używam Fury i jest bardzo dobrze - bardzo wygodne muszle oczne. Razor cz Viper to jeszcze wyższa półka.
I już po zakupie, wybrałem Steinera, trochę minęło zanim dozbierałem kasę ale w końcu się udało. Muszę powiedzieć że zaskoczeniem była dla mnie cena tej lornetki w Polsce. szukając Nighthuntera 8x44 XP (lub Peregrine XP w USA) ceny na jakie najczęściej trafiałem to 1050 euro albo 1400 dolarów albo 880 funtów, jak nie liczyć z przesyłką powyżej 4500 tysiąca złotych. A w Artemixie w wawie na półeczce stoją po 3550 pln.
Pierwsze wrażenie super pozytywne, jakość wykonania nieporównywalna do Nikona Monarcha, żadnych odstających nitek od formy wtryskowej gumy, super przyjemna w trzymaniu, choć zaczynam się zastanawiać jak te 30 lat na które jest gwarancja wytrzymają te żelowe miękkie miejsca na kciuki, podobnie z zapinkami paska które w porównaniu do pancernego wykonania lornetki są jakieś takie malutkie.
Pole widzenia duże. Może inaczej - DUŻE. patrząc przez Monarcha 10x56 czy Rangera 8x56 ma się wrażenie patrzenia w tunel. Następne co się "rzuca" w oczy po patrzeniu zamiennie raz przez Nikona drugi przez Nighthuntera to wypłaszczanie obrazu w Nikonie, do tej pory myślałem że dachówki po prostu tak mają, teraz twierdzę że zależy to od firmy która lornetkę robi, co prawda Ranger jest jeszcze lepszy ale to już porro szerzej rozstawionymi obiektywami.
Ogólny stopień zadowolenia wysoki Field test w weekend, pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Gratuluję wyboru, na pewno będziesz zadowolony. Ceny Steinerów 8x44 i 10x44 NH poszły w dół i całe szczęście, że w Polsce to też dostrzegli. Super jakość wykonania, chociaż ja w swoim modelu dostrzegłem mały pyłek na pryzmacie. W deszczowe dni zauważysz jak pomocne są powłoki hydrofobowe na zewnętrznych soczewkach. Według mnie mały nie dosyt budzi wyposażenie lornetki w osłony okularów i obiektywów, mam na myśli neoprenową osłonę okularów i nie przymocowane na stałe zatyczki obiektywów, które można łatwo zgubić.
...zaczynam się zastanawiać jak te 30 lat na które jest gwarancja wytrzymają te żelowe miękkie miejsca na kciuki, podobnie z zapinkami paska które w porównaniu do pancernego wykonania lornetki są jakieś takie malutkie.
Problemy z gwarancją,rzeczoznawca stwierdził uszkodzenie mechaniczne i nie uwzglednia reklamacji... Co jest bzdurą (na niej sie nie wieszałem ! ) Za tą cene spodziewałem sie lepszego towaru.
Sposób montowania paska w Steinerze NH nie jest taki zły jak by się mogło wydawać.
''........podobnie z zapinkami paska które w porównaniu do pancernego wykonania lornetki są jakieś takie malutkie''
O to bym się nie martwił, modele NH 7x50 i 8x56 są jeszcze cięższe i większe a mają mniejsze zapinki, użytkowałem takie przez kilka lat i nigdy nie miałem z nimi problemu.
''Problemy z gwarancją,rzeczoznawca stwierdził uszkodzenie mechaniczne i nie uwzglednia reklamacji... Co jest bzdurą (na niej sie nie wieszałem ! ) Za tą cene spodziewałem sie lepszego towaru.''
Przypadek opisany powyżej według mnie można uniknąć, sprawdzając przed używaniem lornetki, czy zapinki są na swoim miejscu (przez przypadek można je odrobinę wysunąć z zatrzasku.
Moje pytanie, dlaczego myśliwi wybierają coraz częściej dachówki?
Za kilkakrotnie mniejsze pieniądze można kupić lornetkę Porro, lżejszą, o większym polu widzenia np. http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2900
Ostatnio zmieniony przez Arek Wto 03 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10