Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 03 Sie, 2010 Drukowanie fotek w domu z poziomu PS.
Witam.
Mam problem kupiłem sobie drukarkę HP Officejet 6500 wiem że to nie żaden lab, ale dla siebie chciałem parę fotek wydrukować.
jednak pojawiły się problemy: Chce koniecznie wydrukować fotke z poziomu Photoshopa bez zapisywania pliku do jpeg.
Normalnie wchodzę w Menu obraz > rozmiar obrazu.
tam zmieniam na 300dpi/cal i rozmiar fotki np 10x15cm.
potem daj drukuj i wyskakuje menu, gdzie mogę skalować fotk itd. tam zostawiam na 100% czyli tak jak było 10x15cm, ustawiam drukarkę i papier na A4 i daje drukuj, fotka za każdym razem wychodzi mniejsza niż w ustawieniach a mianowicie w rozmiarze 6,6x9,9cm.
Kurcze nie mogę rozgryźć tematu tych zmian jakie się dokonują.
W drukarce nie mam zaznaczone żadnych zmian o skalowaniu obrazu czy coś w tym stylu.
Mogę na was liczyć??
teodor2424, według mnie sprawa nie jest związana z PS, a jedynie z obsługą papieru w samej drukarce. Zdjęcie pewnie masz w formacie poziomym, a papier jest w drukarce zadeklarowany w ... pionie. I wtedy wychodzi taki ambaras.
Zmień w panelu drukarki układ papieru z pionowego na poziomy i wtedy sprawdź.
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Sro 04 Sie, 2010
Niestety nic to nei dało, próbowałem różnych wariantów z ustawieniami stroni i w Ps-ie i w panelu drukarki, lipa.
Teraz próbowałem wydrukować fotkę 9x13cm i wyszła mi z drukarki taka ok 6x9cm.
kurcze nie wiem co zrobić żeby drukowały się w dobrych wymiarach zaraz z PS-a??
Mam takie ustawienia w PS i drukarce:
Po pierwsze, pozwól Photoshopowi zarządzać kolorem (wybierz profil drukarki i wyłącz zarządzanie w sterowniku drukarki), a po drugie, wyłącz Auto w rubryce Jakość (sterownik drukarki) i sprawdź ustawienia dla rozdzielczości w Zaawansowane.
a widzę, że rozdzielczość wydruku jest 600dpi. Może to krzaczy rozmiar?
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Sro 04 Sie, 2010
Jaad nie wiem jak mam PS-owi pozwolić zarządzać kolorem, jak wyłaczyć z tego procesu drukarkę ??? Auto w rubryce jakoś nie ma nic do rzeczy drukujących się pomniejszonych fotek, a w ustawieniach zaawansowane nie ma żadnych ciekawych opcji w tej drukarce, nic praktycznie nei da się zmienić.
dr11 próbowałem już zmieniać rozdzielczość druku z 300 na 600 i spowrotem ale to nic nie daje.
Oto co tam mam:
A tak wychodzi fotka na A4 zamiast 10x15cm jest ok7x10 cm.
A jakbyś wydrukował fotko z oprogramowania drukarki?
Ja mam Canon MP600, używam oprogramowania drukarki i drukuję a tekim rozmiarze jakim chcę. A ajk używam papieru Canona to wogóle jest bajka bo tak jak w przypadku formatek Avery... wybieram typ (numer) papieru z opuszczanego menu i drukarka sama dopasowuje rozmiar.
W HP powinno byc podobnie.
Jaad nie wiem jak mam PS-owi pozwolić zarządzać kolorem
Już to zrobiłeś, tylko ustawiłeś jakiś kuriozalny profil drukarki
teodor2424 napisał/a:
jak wyłaczyć z tego procesu drukarkę ???
Powinieneś mieć taką opcję w sterowniku drukarki.
BTW, masz źle zarządzany system i nieskalibrowany monitor, jak widać z tego, co pokazałeś na zrzutach...
teodor2424 napisał/a:
a w ustawieniach zaawansowane nie ma żadnych ciekawych opcji w tej drukarce, nic praktycznie nei da się zmienić.
Gdzieś musisz mieć opcję zmiany jakości/rozdzielczości wydruku - zdjęcie jest prawdopodobnie drukowane w większej rozdzielczości niż 300dpi. Spróbuj upskalować w PS do np. 600dpi i takiego samego rozmiaru fizycznego i zobacz, co z tego wyjdzie...
Gdzieś musisz mieć opcję zmiany jakości/rozdzielczości wydruku
Według mnie zmiana jakości, czy rozdzielczości wydruku w samym sterowniku drukarki nie ma i więcej, nie może mieć, żadnego wpływu na wielkość wydrukowanego obrazka. Kręcąc tymi parametrami, zmienić się może jedynie jego wizualna jakość.
teodor2424, a nie szybciej i pewniej będzie jednak dokonać konwersji na JPEG i normalnie wydrukować poprzez dołączone do takiego druku, oprogramowanie Canona?
Według moich doświadczeń (mam PIXMA iP5200R), wychodzi to najlepiej. W sofcie możesz wybrać odpowiedni typ papieru, marginesy itp. Fatman też o tym pisał.
Jeszcze jedno.
Na ekranie z 2 Twego postu ustawiona jest jednak skala na 49,98%, aby wymiary były 8,99 x 13,54 cm. Być może ta skala coś mąci w wydruku?
Proponuję abyś tak dopasował w PS liczbę wyjściową ppi (pewnie mniej niż ustawione przez Ciebie 300 ppi), aby wyszły Ci oczekiwane wymiary zdjęcia bez tego skalowania.
Według mnie zmiana jakości, czy rozdzielczości wydruku w samym sterowniku drukarki nie ma i więcej, nie może mieć, żadnego wpływu na wielkość wydrukowanego obrazka. Kręcąc tymi parametrami, zmienić się może jedynie jego wizualna jakość.
Wizualna jakość obrazka wynika bezpośrednio z tego jaka jest gęstość punktów na cal, czyli z DPI - korelacja jest chyba oczywista?...
B o g d a n napisał/a:
a nie szybciej i pewniej będzie jednak dokonać konwersji na JPEG i normalnie wydrukować poprzez dołączone do takiego druku, oprogramowanie Canona?
Szybciej, w tym momencie - może, na pewno nie lepiej. To ma się dobrze drukować bezporednio z PS-a, a nie przy użyciu jakiś śmiesznych programów Canona.
Cytat:
Proponuję abyś tak dopasował w PS liczbę wyjściową ppi (pewnie mniej niż ustawione przez Ciebie 300 ppi), aby wyszły Ci oczekiwane wymiary zdjęcia bez tego skalowania.
Zastanowiłeś się co napisałeś? Jeśli przy założonym 300dpi, wydrukowany obrazek jest mniejszy, to oznacza, że drukarka drukuje go z większą rozdzielczością, nie reagując na parametry podawane przez PS-a, powinien więc interpolować obrazek do rozdzielczości wydruku lub dopasować rozdzielczość wydruku.
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010
Jak pisałem wcześniej nie chcę konwertować do jpeg (tak robiłem i wychodziło ok) ale chce drukować prosto z PS z formatu RAW. A tutaj już zagadkowe pomniejszanie się zdjęć na wydruku.
Skala co miałem ustawione na te 49% nic nie ma do rzeczy sprawdzałem to przeskalowując zdjęcie do rozmiarów w PS 10x15cm i wtedy w opcjach wydruku jest 100% i dalej to samo( pomniejszany wydruk)
Co do profilu "kuriozalnego" to jest to mój profil z kalibracji monitora, poprostu sprawdzałem czy coś się zmieni, wcześniej miałem typowy sRGB i też nic nie dało.
Jaad możesz mi podpowioedzieć dlaczego mam źle zarządzany system i nieskalibrowany monitor?? Po czym poznałeś?? A swoją droga monitor mam skalibrowany jednak nie wiem czy ta kalibracja przenosi się wymiernie na PS-a.
Słuchajcie moim zdaniem ustawiając w PS rozmiar zdjęcia obojętnie jakiego na wymiar 10x15cm obojętnie w jakiej rozdzielczości dpi na drukarce powinno sie otrzymać niezależnie od jakość zdjęcia właśnie takie wymiary 10x15cm i tak mi się wydaje żę to drukarka coś mąci i zmienia skalowanie druku.
Tle tylko ze żadnych takich ustawień w sterowniku drukarki i w jej panelu nie widzę.
Chyba musze zadzwonić do HP ciekawe co oni na to powiedzą
B o g d a n napisał/a:
Wizualna jakość obrazka wynika bezpośrednio z tego jaka jest gęstość punktów na cal, czyli z DPI - korelacja jest chyba oczywista?...
Jeśli Cie dobrze zrozumiałem, w co zaczynam wątpić, to napisałeś to samo co ja. Nie rozumiem tylko znaku zapytania i emoikony.
jaad75 napisał/a:
Cytat:
Zastanowiłeś się co napisałeś?
No właśnie zastanówmy się co napisałem.
Jeżeli mamy obrazek w komputerze w rozdzielczości 1800 x 1200 pixel na cal (ppi), zdeklarujemy rozdzielczość wyjściową 300 ppi to uzyskamy obrazek w wymiarach 6 x 4 cale (ok. 15 x 10 cm).
Jeżeli chcemy uzyskać obrazek większy to co robimy?
Deklarujemy mniejszą gęstość pix na cal, np 200. Wtedy uzyskamy obrazek wynikowy dokładnie 9 x 6 cali. (1800:200 x 1200:200)
Korelacja jest chyba oczywista?
[ Dodano: Czw 05 Sie, 2010 18:45 ] Korekta
jest: "Jeżeli mamy obrazek w komputerze w rozdzielczości 1800 x 1200 pixel na cal"
ma być: "Jeżeli mamy obrazek w komputerze w rozdzielczości 1800 x 1200 pixeli"
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010
Bogdan mam wątpliwość czy napisałeś rację.
Moim zdaniem Wymiary zdjęcia w pikselach np. szerokość 1800 wysokość 1200 jest to rozdzielczość zdjęcia wyrażona w piks/cal i tylko te dane są od siebie zależne, a rozmiar fotki w cm to osobny parametr.
Istnieje tylko zależność teoretyczna piks/cal dla uzyskania dobrej jakości fotek na poszczególnych maszynach drukujących dla różnych formatów zdjęć.
Nawet drukując fotkę o wymiarze 10x15cm z rozdzielczością 20piks/cal zawsze powinna to być fotografia której zadruk obejmował by pole 10x15cm.
Takie są moje przemyślenia, jeżeli nie mam racji proszę poprawcie mnie.
Jednak dalej nie wiem co zrobić aby drukować fotki w takim rozmiarze w jakim mam ustawione w PS :/
Co do profilu "kuriozalnego" to jest to mój profil z kalibracji monitora, poprostu sprawdzałem czy coś się zmieni, wcześniej miałem typowy sRGB i też nic nie dało.
Powinieneś mieć tam profil drukarki, nie monitora.
teodor2424 napisał/a:
Jaad możesz mi podpowioedzieć dlaczego mam źle zarządzany system i nieskalibrowany monitor?? Po czym poznałeś??
Profil urządzeń w zakładce Zaawansowane powinien raczej wskazywać profil monitora, a nie sRGB.
teodor2424 napisał/a:
A swoją droga monitor mam skalibrowany jednak nie wiem czy ta kalibracja przenosi się wymiernie na PS-a.
PS korzysta domyślnie z ogólnych ustawień systemu.
teodor2424 napisał/a:
Słuchajcie moim zdaniem ustawiając w PS rozmiar zdjęcia obojętnie jakiego na wymiar 10x15cm obojętnie w jakiej rozdzielczości dpi na drukarce powinno sie otrzymać niezależnie od jakość zdjęcia właśnie takie wymiary 10x15cm i tak mi się wydaje żę to drukarka coś mąci i zmienia skalowanie druku.
Tak właśnie powinno być i również podejrzewam sterownik drukarki, dlatego proponuję lekko go oszukać i zobaczyć co z tego wyjdzie...
B o g d a n napisał/a:
No właśnie zastanówmy się co napisałem.
Jeżeli mamy obrazek w komputerze w rozdzielczości 1800 x 1200 pixel na cal (ppi), zdeklarujemy rozdzielczość wyjściową 300 ppi to uzyskamy obrazek w wymiarach 6 x 4 cale (ok. 15 x 10 cm).
Jeżeli chcemy uzyskać obrazek większy to co robimy?
Deklarujemy mniejszą gęstość pix na cal, np 200. Wtedy uzyskamy obrazek wynikowy dokładnie 9 x 6 cali. (1800:200 x 1200:200)
Korelacja jest chyba oczywista?
Problem w tym, że jeżeli deklarujemy 300dpi i otrzymujemy obrazek mniejszy od zamierzonego, to oznacza to, że drukarka wydrukowała go w większej rozdzielczości, źle interpretując/ignorując parametry podawane przez PS-a.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10