Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No właśnie. "RAW czyli CR2" zabrzmialo jakby tylko Canon istniał na świeciwe. Rozszerzeń plików RAW jest bardzo wiele, gdzie CR2 jest tylko jednym z nich.
Jednak zwrócenie na to uwagi raczej nie wnioslo nic nowego i było bardziej czepianiem się. Z drugiej strony łatwiej jest do czegoś się przyczepić niż samemu zabłysnąć wiedzą i inetektem
Ok, dzięki! Nie będę zakładał jeszcze jednego tematu, więc zapytam tu. Zrobiłem kilka zdjęć i kiedy chce je skopiować z karty/aparatu na komputer, to się nie da (nic się nie pokazuje). Wie ktoś co robię źle?
Ale jaka jest różnica i czym tak się dzieje, bo wcześniej tego nie miałem.
Wcześniej pewnie miałeś inny aparat i po podłączeniu poprzez USB do PC, karta była widziana jako dysk wymienny?
W Canonie poprawne są dwie metody:
1. Instalujesz na PC oprogramowanie EOS Utility, podłączasz aparat poprzez USB, włączasz aparat i aparat pyta co ma zrobić. Na PC uruchamia się EOS Utility i kopiujesz zdjęcia.
2. Wyjmujesz kartę CF z aparatu, wkładasz do czytnika kart, podłączonego lub wbudowanego w PC i kopiujesz pliki poprzez exploratora Windows.
Tak, miałem inny aparat i tak robiłem. Teraz też jak podpinam 50d pod usb, to wyświetla się dysk wymienny, jednak jak zaznaczam plik ze zdjęciem i chce go przenieść na pulpit, to się nie da (wcześniej się dało normalnie przenieść), a teraz nie wiem czemu, po zaznaczeniu zdjęcia i przeniesieniu go na pulpit, zdjęcie się nie zapisuje (na pulpicie).
jednak jak zaznaczam plik ze zdjęciem i chce go przenieść na pulpit, to się nie da (wcześniej się dało normalnie przenieść), a teraz nie wiem czemu, po zaznaczeniu zdjęcia i przeniesieniu go na pulpit, zdjęcie się nie zapisuje (na pulpicie).
masz podany ze strony PC'ta jakiś komunikat/przyczynę czemu sie nie da?
k3m0t, najlepiej będzie jeśli zastosujesz którąś z podanych metod B o g d a n'a, ja osobiście polecam opcje nr 1 czyli zgrywanie zdjęć przez program EOS Utility.
Nie, nic się nie pokazuje. Próbuję przenieść plik ze zdjęciem z aparatu na pulpit (zdjęcie da się zaznaczyć), jednak po przeniesieniu myszką na pulpit, zdjęcie się nie zapisuje. Może coś przestawiłem w aparacie?
PHOTOfunSTUDIO
Z kupionym aparatem otrzymałem w.w. program do ściągania i obróbki zdjęć i filmów z aparatu. Po zainstalowaniu program nie działa! Wyświetla się okno o debugowaniu lecz tego debugera nie można znaleźć. Wgrałem jeszcze raz, potem ściągnąłem aktualizację i nadal zawiesza się po 5 sekundach.
Czy ktoś ma pomysł jak sobie z tym poradzić?
Można machnąć łapką na ten program i pobierać zdjęcia bezpośrednio z aparatu, a obróbkę robić w jednym z wielu innych programów.
Jesli koniecznie chcesz uruchomić dołączony program, to przyczyn problemu poszukaj najpierw na swoim komputerze. To może być wirus, błędne wpisy w rejestrach, zbyt nowy, lub zbyt stary system operacyjny. Mozesz poszukać w sieci instalki tego programu. Mozesz zobaczyć, czy instaluje się na innym komputerze.. Nie powiedziałeś jaki to aparat, jaki system operacyjny, ani jaki program. Myslę jednak, ze to nieważne. Rokowania są złe. Bez dłubania, grzebania, a być moze nawet inwestycji operacja się nie uda.
W sprawie PHOTOfunSTUDIO
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
Podaję szczegóły, o które pytasz.
Aparat, który kupiłem to Panasonic TZ10, system operacyjny Windows Vista, komp. Jest dobrze zabezpieczony więc wirus aczkolwiek możliwy to mało prawdopodobny.
W programie w zakładce właściwości (próbując go uruchomić) zaznaczyłem „uruchom w trybie zgodności z Windows XP” i „uruchom jako administrator”, znalazłem w sieci świeżą aktualizację (pomad 300Mb) i cały czas nic.
Generalnie tak strasznie na tym programie mi nie zależy jednak producent zastrzega, że pliki filmów HD zapisane w aparacie nie mogą być kopiowane do kompa za pomocą np. Internet eksplorera bo nie będą nadawały się do odtworzenia, trzeba je ściągać i konwertować za pomocą załączonego programu PHOTOfunSTUDIO. Przypuszczam, że Photoshop poradziłby sobie również ale niechęcę piractwa a na oryginał mnie nie stać.
Może jest inny program i któryś z użytkowników sprawdził, że działa poprawnie przy ściąganiu filmu z aparatu?
Generalnie tak strasznie na tym programie mi nie zależy jednak producent zastrzega, że pliki filmów HD zapisane w aparacie nie mogą być kopiowane do kompa za pomocą np. Internet eksplorera
A po cóż używać IE, do kopiowania czegokolwiek?... Photoshop nie służy do zasadniczo do obróbki filmów (choć obrabiene są w nim ciągi klatek, w przypadku zaawansowanej edycji), to raz, a dwa, problematycznym może być jedynie to, jak skompresowane są pliki AVCHD Lite z Panasonica, a nie to jak zostaną przesłane do komputera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10