Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak myślałem, że McNally jedzie na programach tematycznych...
dla mnie może jechać nawet na sankach- jeżeli tylko, efekt końcowy będzie dobry.
hijax_pl napisał/a:
A ktoś przekonywał?
hijax_pl napisał/a:
No i OK, ale... dlaczego jest precyzyjniejszy? Wiesz jak działa ten tryb w Twojej puszce?
nikt mnie nie przekonywał, miałem na myśli że u mnie on słabo działa i powiem szczerze, że używając nikona czy pentaxa nie przyszło mi do głowy używać matrycowego.
Ostatnio zmieniony przez kozidron Sro 04 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz
dla mnie może jechać nawet na sankach- jeżeli tylko, efekt końcowy będzie dobry.
A już zaczynałem odnosić wrażenie, że nie liczy się efekt końcowy, a jedynie podział na tych "świadomych", którzy używają tylko spota, oraz na lamerów, którzy korzystają z matrycowego. A to co komu wyjdzie, to już mniej istotne...
najlepsze zdjęcie jeśli zostało zrobione w jpg, musi być do niczego
"Najlepsze zdjęcie", może być zrobione nawet na AUTO i rozpowszechniane w GIF-ie, tylko że niekoniecznie musi zostać zrobione przez przez najlepszego, ani najbardziej świadomego fotografa...
w volvo nie można wyłączyć niczego co pomaga w kontroli trakcji, to bardzo bezpieczne samochody
dokładnie! stępień spadł z I piętra na niego i nic mu się nie stało...
a co do bezpieczeństwa czynnego.... wolę dobre opony i amortyzatory niż najlepszy abs...
[ Dodano: Sro 04 Sie, 2010 17:37 ]
Luke_S napisał/a:
kozidron napisał/a:
A już zaczynałem odnosić wrażenie, że nie liczy się efekt końcowy, a jedynie podział na tych "świadomych", którzy używają tylko spota, oraz na lamerów, którzy korzystają z matrycowego. A to co komu wyjdzie, to już mniej istotne...
jak to fajnie odwracać kota ogonem...
czy twoja wypowiedź wnosi cokolwiek do technicznej strony "problemu" pomiaru matrycowego?
imho - jest to normalny , dokładnie taki jak inny w swoim działaniu pomiar światła, którego mozna/należy używać wiedząc co i dlaczego mierzymy...
jest mi najzupełniej obojętne czy używa go profesjonalista czy początkujący - ważne żeby wiedział co w danej chwili mierzy ... - wiedza nie boli, a głupota nie boli tylko posiadacza..
(i nie jest to absolutnie, zupełnie szczerze przytyk w twoim kierunku... )
najlepsze zdjęcie jeśli zostało zrobione w jpg, musi być do niczego
"Najlepsze zdjęcie", może być zrobione nawet na AUTO i rozpowszechniane w GIF-ie, tylko że niekoniecznie musi zostać zrobione przez przez najlepszego, ani najbardziej świadomego fotografa...
tzw. 'swiadomy' fotograf produkujacy seryjne gnioty to nie jest wcale takie rzadkie zjawisko...
Jak sobie radzicie z kiepskim pomiarem światła w trybie matrycowym? ...
W przypadku 5d2 muszę dla większości scen wprowadzać korektę, nawet o 1 i 2/3EV bo inaczej zdjęcie jest przepalone...
MC, ja jeżeli już, to mam sytuację, że muszę wprowadzać korektę in +, czyli rozjaśniać zarejestrowany obrazek. Dlatego całkiem na poważnie myślę, że być może masz coś skopane w puszce, albo Twoje złe doświadczenia wynikają z tego, co napisze dalej.
Trzeba brać pod uwagę, że w Canonach, których używamy, wartości ekspozycji są liczone głównie w polach (AF wskazywanych w wizjerze), gdzie została ustawiona ostrość. Według moich doświadczeń, pozostałe obszary kadru (ich jasności) mają niewielki wpływ na parametry ekspozycji.
Druga sprawa to to, że w trybie One-Shot AF, po nacisnieciu spustu migawki do połowy i złapaniu ostrości, następuje wutomatycznie blokada ekspozycji. Być może wtedy po np. przekadrowywaniu, gdy wchodzą Ci dużo jaśniejsze elementy w kadr (np. lampy, odbicia światła itp), uzyskujesz przepalenia. Aparat wtedy już nie zmieni ekspozycji i trach.
B o g d a n, chyba raczej o to pierwsze chodzi.
Kolega miał w swoim 5d2 i 50d syna dokładnie to samo. Przesiedli się z Sony i teraz wracają synowie marnotrawni
Będę musiał coś pokombinować. W każdym razie dzięki za odzew.
Według mnie błędnie tez nazywamy ten pomiar matrycowym.
To jest pomiar wielosegmentowy i to konkretnie i zawsze, skorelowany z punktem/ami AF.
Sprowadza się to dokładnie do tego samego - aparat porównuje uproszczone "zdjęcie" z czujnika z bazą i wybiera najbardziej podobny wariant, kopiując z niego parametry ekspozycji.
Miałem przyjemność pofocić z tymi dwoma panami panią Anię, na zlocie. Na spokojnie, tylko w czwórkę, więc można było się dogadać i pogadać. Generalnie wiedzą co czynią i na pewno ja mógłbym się czegoś od nich nauczyć a nie oni ode mnie. Ale nie da się ukryć, że na tego biednego kanona 5D to rzucali trochę k#$wami i nie zawsze potrafili sobie poradzić z jego ustawieniami od razu. Natomiast A900 posługiwali się metodą bezwzrokową.
Po prostu przyzwyczajenie drugą naturą człowieka. Ja się denerwuję jak trzymam w rękach Nikona, ale wcale to nie znaczy, że uważam go za nieergonomiczny aparat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9