Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do zdjęć macro i krajobrazu.
Autor Wiadomość
tomek970 
Nowy

Wysłany: Sro 04 Sie, 2010   Lustrzanka do zdjęć macro i krajobrazu.

Witam,
Poszukuję jakiejś lustrzanki do zdjęć krajobrazowych i macro (zdecydowanie więcej macro)
Budżet to ok. 2800zł na aparat + obiektyw (najlepiej chyba kit)
W przyszłości zamierzam dokupywać nowe obiektywy, na sam początek jednak tego tematu nie poruszam. Jestem kompletnym laikiem (dopiero zaczynam przygodę z fotografią), któremu do oka wpadły:
-Canon 550D + 18-55mm (kit)
-Canon 1000D + 18-55mm (kit)
-Sony NEX-5 + 16mm + 18-55mm (kit) [Do czego mogłaby się przydać stałka 16mm?]
Nie ograniczajmy się do tych trzech. Podawajcie inne modele w w/w przedziale cenowym do macro i krajobrazów.
Pozdrawiam,
tomek970

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 04 Sie, 2010   

Lustrzanka "do krajobrazów" to taka która da oraz o dużej ilości szczegółów z wysoką dynamiką. Takiej "do macro" to raczej nie ma, no chyba, że rozpatrujemy zmniejszenie matrycy pozwalające uzyskać większe powiększenia przy tej samej skali odwzorowania ;)

Do macro i krajobrazów to są obiektywy. I kitowce 18-55 nie zapewnią dobrego krajobrazu ani tym bardziej macro.

Podsumowując - do krajobrazów i macro w sumie nada się każdy z przedstawionych przez Ciebie aparatów, jednak na pewno nie z proponowanymi obiektywami, z tym, że na początek (do nauki) ten kitowiec będzie wystarczający.

tomek970 
Nowy

Tyle że pozostało jeszcze jedno pytanie - który wybrać? Ja osobiście skłaniam się ku NEX-5, bo jest mały i poręczny. 1000D już odrzuciłem, więc zostaje NEX-5 vs. 550D.

Monastor 
Optyczny

tomek970, NEX-5 prawdopodobnie przestanie być poręczny jak dokupisz do niego porządne obiektywy ;)

tomek970 
Nowy

Wysłany: Czw 05 Sie, 2010   

Hehe, w tym tylko jeden problem: do NEX'a narazie są w sumie tylko 3 obiektywy! A w sumie... Jak dokupię do niego ob. 18-200mm to będzie nawet mniej poręczny niż EOS 550D. A do czego mógł by mi sie przydać ob. 16mm do NEX'a?

komor 
Moderator

tomek970, do robienia prawie wszystkich zdjęć, jak już się nauczyć panować nad kadrem, aparatem itd. Na początku pewnie do niczego, chyba, że od razu Ci się spodoba.

tomek970 
Nowy

Chyba jednak wybiorę NEX'a, jak zakładałem z początku. Mały, poręczny, akurat na rozpoczęcie przygody z fotografią i na mój wiek. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
tomek970

[ Dodano: Pią 06 Sie, 2010 14:33 ]
Odświeżam temat. Znowu się nie mogę zdecydować. Ale chyba 550d odpada, bo z lepszym obiektywem mi na niego nie starczy. Jaki byłaby dla mnie dobra lustrzanka cyfrowa (nie koniecznie Canon, mogą być inne) do 3000zł (w tym torba i karta 16/32GB) z obiektywem dobrym do macro?

[ Dodano: Pią 06 Sie, 2010 21:49 ]
Hehe. Znowu zmieniłem zdanie! Zdecydowałem sukcesywnie odkładać na Canon'a EOS 550D i na początek z obiektywem kitowym. Byłem w MediaMarkt, obmacałem sobie NEX'a 550D i 1000D. W 100D jak dla mnie za mały ekran. A NEX w ogóle za mały! Za to 550D dobrze się trzyma, dobry wizjer, super jakość zdjęć. Cudo!

Odpowiedz do tematu