Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomiar matrycowy w Canonie 5D mkII
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 05 Sie, 2010   

komor napisał/a:
Ja się denerwuję jak trzymam w rękach Nikona,

Mam nadzieję, że nie parzy? ;)

Reklama

sigmiarz 
Optyczny

MC napisał/a:
sigmiarz, pokaż swoje zdjęcia, bo jestem ciekawe czy dorastają im choćby do pięt.
Trochę pokory zanim zaczniesz się o kimś wypowiadać.

Jakiej pokory :!: :?:
Jak można zmieniać system z powodu pomiaru światła ? We wszystkich puszkach jest na porównywalnym poziomie, fotografowałem Nikonem, Sony, Canonem i Pentaxem,
żaden nie wyróżnia się ani na plus ani na minus. W każdym przypadku nie można w pełni polegać na elektronice (trzeba myśleć) i pamiętać o kilku zasadach, np. że każdy kolor z inną siłą odbija światło.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Jest wiele powodów zmiany systemu.
Akurat kolega z synem zmienili nie tylko z powodu pomiaru światła (było tego jeszcze trochę), ale i mi się on średnio widzi, więc o tym napisałem.
A Ty widocznie fotografowałeś zbyt mało innymi systemami.

RB 

sigmiarz napisał/a:
żaden nie wyróżnia się ani na plus ani na minus. W każdym przypadku nie można w pełni polegać na elektronice (trzeba myśleć)

Spota bez myslenia tez sie uzywac z dobrym efektem chyba nie da... nieprawdaz?

Luke_S 
Maniak

Jeśli ktoś ma problem z myśleniem, to lepiej niech pozostanie przy matrycowym, bo na spocie daleko nie pojedzie. A jeśli komuś myślenie przychodzi z łatwością, to bez problemu poradzi sobie z jednym i drugim trybem pomiaru.

sigmiarz 
Optyczny

RB napisał/a:
Spota bez myslenia tez sie uzywac z dobrym efektem chyba nie da... nieprawdaz?
mniej więcej to napisałem, może trochę za bardzo między wierszami.

[ Dodano: Czw 05 Sie, 2010 21:26 ]
Dodam że najlepiej mierzyła światło minolta x300... wskazówka z boku matówki (albo diody juz nie pamietam) zawsze trafiała bezbłędnie. :razz:

krisv740
[Usunięty]

Luke_S napisał/a:
Jeśli ktoś ma problem z myśleniem, to lepiej niech pozostanie przy matrycowym, bo na spocie daleko nie pojedzie. A jeśli komuś myślenie przychodzi z łatwością, to bez problemu poradzi sobie z jednym i drugim trybem pomiaru.

dokładnie! :cool:
choć i matrycowy może dać do wiwatu... :wink:

AM 
Maniak

Wysłany: Pią 06 Sie, 2010   

sigmiarz napisał/a:
We wszystkich puszkach jest na porównywalnym poziomie, fotografowałem Nikonem, Sony, Canonem i Pentaxem,
żaden nie wyróżnia się ani na plus ani na minus.

Jest roznica.
Jesli ktos uprawia wakacyjna fotografie zwana potocznie sztuka to faktycznie, spot sie niczym nie rozni.

Swoja droga, spot w fotografi prasowej to tez taki bezmyslny czesto pomiar swiatla. Problem sie zaczyna jak bohaterem jest czlowiek o zdecydowanie ciemniejszej karnacji.

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Pią 06 Sie, 2010   

nie zaczyna sie problem ;) zależy gdzie mierzysz a jak na karnację ;) to trochę krócej,
zyczę miłego wakacyjnego reporterowania :mrgreen:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Sob 07 Sie, 2010   

MC napisał/a:
Będę musiał coś pokombinować. W każdym razie dzięki za odzew.

MC, musisz to na spokojnie potestować.

Ja dzisiaj pstryknąłem kilka fotek dla zobrazowania tego, co pisałem wcześniej, o naświetlaniu w trybie wielosegmentowym, czyli:
"wartości ekspozycji są liczone głównie w polach (AF wskazywanych w wizjerze), gdzie została ustawiona ostrość. Według moich doświadczeń, pozostałe obszary kadru (ich jasności) mają niewielki wpływ na parametry ekspozycji."

Ostatnie dwie fotki wykonane dla trybu wielosegmentowego przy stałej przysłonie f/4.
Obrazek ten sam, a naświetlenie zupełnie różne. Tak to działa w Canonie i trzeba sobie z tego zdawać sprawę.

[ Dodano: Sob 07 Sie, 2010 21:24 ]
Pierwsze dwie fotki wykonane dla trybu centralnie ważonego przy stałej przysłonie f/4.
Ekspozycja oczywiście taka sama.

IMG_4749_Test_07082010.JPG
Punkt ostrości (prawy skrajny) wybrany na deku [1/250s]:
Plik ściągnięto 5324 raz(y) 107,04 KB

IMG_4748_Test_07082010.JPG
Punkt ostrości (lewy skrajny) wybrany na kosówce [1/250s]:
Plik ściągnięto 5316 raz(y) 126,38 KB

IMG_4747_Test_07082010.JPG
Punkt ostrości (prawy skrajny) wybrany na deku [1/320s]:
Plik ściągnięto 5319 raz(y) 95,58 KB

IMG_4746_Test_07082010.JPG
Punkt ostrości (lewy skrajny) wybrany na kosówce [1/100s]:
Plik ściągnięto 5314 raz(y) 139,56 KB

MC 

Wysłany: Nie 08 Sie, 2010   

B o g d a n, chyba właśnie w tym leży problem. Działa to jak widzę zupełnie inaczej niż w Sony do czego byłem i jestem przyzwyczajony.

Dzięki, że Ci się chciało :smile:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

ale przecież sony dokładnie tak samo waży głównie na ustawiony punkt AF

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

MC napisał/a:
Dzięki, że Ci się chciało
Już kiedyś na własny użytek robiłem taki test, ale nie nadawał się do "publikacji". :grin:

Jeszcze jedno.
Kiedyś ktoś się zastanawiał jaki obszar wokół punktu AF obejmuje pomiar w trybie wielosegmentowym. Według mnie porównywalny z trybem centralnie ważonym, który działa głownie dla środkowej części kadru, tyle, że w innym miejscu.

Poniższa, wczorajsza fotka została wykonana w trybie centralnie ważonym, gdzie środek kadru odpowiada miejscu, gdzie w poprzednich zdjęciach był wycelowany lewy punkt AF.
Zauważcie, że parametry naświetlania są identyczne, jak poprzednio w trybie wielosegmentowym, (1/100s).

Powiem szczerze, dla mnie takie działanie trybu wielosegmentowego (będę to słowo podkreslał) jest bardzo przydatne i dlatego używam go najczęściej. :smile:

IMG_4750_Test_07082010.JPG
Punkt ostrości (środkowy) wybrany na kosówce [1/100s]:
Plik ściągnięto 5310 raz(y) 164,33 KB

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

No brawo, Bogdan, pracowity jesteś, chce Ci się, :grin:
Ja na pomiar w swoim Canonie nie narzekam, choć to inny model, ale wypuszczony w podobnym czasie powinien zachowywać się podobnie. Z Sony mam tak mało do czynienia że nie wiem jak się zachowuje mierząc światło, powiem tylko tyle, że mając kiedyś Dynaxa 7D nie byłem zadowolony z jej wyników pomiaru i naświetlania klatki, to była loteria, niby 14 polowy plaster miodu, zaaawansowane algorytmy, ale wyniki słabe, natomiast jeszcze starszy analogowy Dynax7 naświetla idealnie, dlatego dziwię się tej zmianie na gorsze w cyfrze. Oczywiście cały czas mówię o pomiarze matrycowym w aparatach. :smile:

bacruk 
Entuzjasta

Z C kupcie sobie 1000D, w matrycowym radzi sobie lepiej niż 5 i 50D.
Pewnie C zrobił ukłon w stronę amatorów a w "s-profi" pozostawił tryb niedopracowanym myśląc, że tacy wyjadacze nie zniżą się do używania lotomatu tylko dadzą z siebie nieco więcej.. :wink:

Odpowiedz do tematu