Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 09 Sie, 2010 Sigma 24-70 f/2.8 IF EX DG HSM do body Nikon D60
Witam serdecznie,
W najblizszym czasie planuje zakup obiektywu do body Nikona D60. Zalezy mi na uniwersalnym szkle dobrej jakosci. Zastanawiam się nad wyborem obiektywu Sigma 24-70 f/2.8 IF EX DG HSM (niestety 6tys za orginalne szklo Nikona jest poza moimi mozliwosciami finansowymi).
Co sadzicie o tym zestawie? Czy ktos kiedys go probowal? Jesli nie ten obiektyw to jaki?
Jesli chodzi o ogniskowe to taki przedzial mi odpowiada. Bardziej zastanawia mnie sama jakosc obiektywu sigmy (czy bardzo odbiega od Nikona - mam swiadomosc ze napewno jest gorsza) oraz czy dobrze wspolpracuje z nikonem d60 - Sigma zapewnia ze jest ok ale wolale posluchac rad fachowcow.
Macie jakies sprawdzone zrodla do zakupu uzywanych obiektywow (nie mam nic przeciwko)?
nie zakladaj z gory, ze jakosc bedzie "na pewno" gorsza od obiektywu systemowego. jest kilka uniwersalnych zoomow o swietle 2.8 godnych rozwazenia. ze dany obiektyw nazywa sie nikkor to akurat niczego nie gwarantuje (ani go skresla, oczywiscie). zastanow sie na czym najbardziej ci zalezy (rozdzielczosc, szybkosc AF, solidnosc obudowy, niskie aberracje czy winietowanie) i porownaj testy na optycznych. radzilabym ci jednak cos zaczynajacego sie od 18mm lub nizej, bardzo mozliwe ze szybko zabraknie ci szerokiego kata a do D60 nie potrzeba ci obiektywu dedykowanego pod pelna klatke
moronica dzieki za rade - moglbys mi polecic jakis obiektyw? szukam jasnego szkla, zalezy mi bardziej na jakosci samych zdjec (zminimalizowane aberacje, ect), szybkosc obiektywu i obudowa to dla mnie sprawa drugorzedna.
a mozecie mi prosze napisac jakie sa przeciwskazania dla obiektywu 24–70 uzytego do body z mala matryca? W niedalekiej przyszlosci mysle o zakupie body pelnoklatkowego i chcialabym do niego wykorzystac obiektyw ktory teraz kupie.
Wydaje mi sie ze Sigma 10-20/3.5 HSM jest troche za ciemnym szklem - nie sadzicie?
Zalezy mi na uniwersalnym szkle dobrej jakosci. Zastanawiam się nad wyborem obiektywu Sigma 24-70 f/2.8 IF EX DG HSM (niestety 6tys za orginalne szklo Nikona jest poza moimi mozliwosciami finansowymi).
Ostatnio na zlocie miałem możliwość przez kilka dni potestować ten obiektyw i powiem szczerze, że wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie.
Nie kupiłbym go do Canona bo w cenie 4500 zł. można mieć C24-70/2.8L USM ale jeżeli Nikkor jest taki drogi to w tym wypadku warto dać 3500 zł.
aftkam napisał/a:
a mozecie mi prosze napisac jakie sa przeciwskazania dla obiektywu 24–70 uzytego do body z mala matryca?
No właśnie - dobre pytanie.
Nie ma żadnych przeciwskazań.
Nie każdy potrzebuje zooma razpoczynającego się od szerokiego kąta i powtarzanie jak mantry, że powinno się kupić coś od 17mm, według mnie nie jest potrzebne.
Przez pewien czas używałem tylko zestawu 50D + 24-105mm i nie przeszkadzało mi to w robieniu nawet rozległych widoków w górach.
Dzis polecono mi Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM
Jest zdecydowanie tanszy od Sigma 24-70 f/2.8 IF EX DG HSM i ma wiekszy zakres ogniskowych. Probowaliscie go moze? Jak sprawdza sie przy duzym otwarciu oka?
aftkam, 17-70 jest tańsza ponieważ:
a) jest to szkło dla aparatów niepełnoklatkowych
b) nie ma stałego światła
c) jest alternatywnym kitowcem (ponieważ jest kilka kitowych systemowych szkieł, które są do.. kitu)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11