Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie w załączeniu poniżej informacja od Canon Polska w sprawie instrukcji do L-ki
„dziękujemy za wybranie produktu firmy Canon. Z przykrością informujemy, że instrukcja obsługi do wspomnianego modelu obiektywu nie jest niestety dostępna w języku polskim. Dokładniejszych informacji na ten temat zasięgnąć można w centrali Canon Polska, pod numerem telefonu (22) 430 60 00.”
Na forum załączam to jako ciekawostkę. Do Canona już odpisałem. Dalszy tok sprawy (ewentualnie skierowanie do UOKIK) postaram się użytkownikom relacjonować.
Dla potomnych.
A może Canon szybko wyskrobie coś na kartce A4 i prześle Hubertowi?
Tak, czy inaczej instrukcja powinna być po polsku.
moronica napisał/a:
niech zdjecia idzie robic, chyba uda mu sie zamontowac szklo bez instrukcji
Upraszczasz sprawę. Są obiektywy, które nie maja zupełnie trywialnej obsługi i bez przeczytania instrukcji cieżko samemu dojść, co i jak. Wystarczy wziąć takiego Canona 100-400L, któremu nieświadomie można nadmiernie poluzować opór przesuwania, że ludziom zaczyna łapać śmieci. Nie wspomnę o jeszcze bardziej skomplikowanych konstrukcjach Canona, typu odchyl i przesuń
nie sadze by ktos sobie kupil t&s nie majac pojecia z czym to sie je, no ale ok. wyjatek potwierdza regule mimo tego nie rozumiem jak mozna nie byc w stanie niczego nie wyniesc z instrukcji po angielsku, i taki mial byc glowny przekaz moich postow
mimo tego nie rozumiem jak mozna nie byc w stanie niczego nie wyniesc z instrukcji po angielsku
Można. Co w tym dziwnego? Ja w szkole miałem rosyjski i niemiecki. Jest gdzieś przymus znajomości angielskiego? Do tego skoro prawodawca nakłada taki obowiązek to Canon łaski nie robi.
angielski, niemiecki, francuski, rosyjski, w ktorymkolwiek z nich nie powinno byc najmniejszego problemu z dostaniem instrukcji. skoro produkt nie spelnia norm to mozna go zwrocic. jesli chodzi o poczynania firmy to sprawa jest prosta. zalozyciela tematu po prostu nie rozumiem i tyle
zreszta nawet nie wiemy o jakim obiektywie mowa, moze to jakas nowosc i instrukcje wypuszcza juz niedlugo, wiele halasu o nic
z tym powodzenia to i żartowałem i ni e- przykład: spróbujcie kupić np batonik na Litwie - nawet jak etykieta oryginalna nic po litewsku nie szprecha to naklejka na niej i owszem. A u nas? prawo sobie rynek sobie a Polak potraf,i i sobie radzi.
moronica - popieram ciebie bardzo, ale wiekiem nie licytuj bo troszkę czasu minie ... i mimo wszystko wielu z nas nie dogoniat
maroos, bron boze nie licytowalam sie wiekiem, zwyczajnie chodzilo o to ze juz 20pare lat temu krazyla w Polsce obiegowa opinia ze angielski nie jest jezykiem obcym, moj wiek byl tu jedynie punktem odniesienia. ze wzgledu na pozna pore nawet nie bede podejmowac takich watkow jak globalizacja, internet i tanie loty, ktore to umozliwiaja nieporownywalnie latwiejsze obcowanie (namacalne czy wirtualne) z praktycznie kazdym zakatkiem swiata tudziez np okazyjne sprowadzanie stamtad sprzetu wraz z instrukcja w najrozniejszych jezykach, zatem nieznajomosc nawet jednego popularnego jezyka (Polski do nich nie nalezy, nic nie wskazuje by kiedykolwiek mialo sie to zmienic i z tym nalezy sie pogodzic) to to samo co nieznajomosc tabliczki mnozenia
z barierami jezykowymi to ja sie zmagalam nie tylko na Litwie ale i w Tokio dzieki bogu za menu obrazkowe, inaczej z glodu bym umarla albo bylabym skazana na jedzenie w Macu (ktory drastycznie odstaje jakosciowo i cenowo od jakiejkolwiek lokalnej hamburgerowni)
Wlasnie, przymusu znania angielskiego nie ma, a Canon ma to w d..e.
Jak kupilem lampe to instrukcja to bylo kilka kartek, odbitych chyba na powielaczu ktory uzywany byl jeszcze w stanie wojenym. Bez zadnych rysunkow, formatowania tekstu itp.
Jak obiektywu mozna uzywac bez instrukcji, tak z lampa moze byc gorzej.
Jest cala rzesza ludzi 40+, ktorzy uczyli sie tylko rosyjskiego.
Ja tez popieram HubertGro i czekam na dalsze informacje.
Także popieram- nie znając angielskiego - znam francuski, ale nie podjęłabym się tłumaczenia instrukcji jakiekolwiek sprzętu technicznego. Mogę- zgodnie z wykształceniem- tłumaczyć teksty o efekcie cieplarnianym, albo- wg zainteresowań- o jeździectwie lub nietoperzach. Mogę dostarczyć tekst, którego nawet po polsku ktoś, kto nie zna tematu, nie zrozumie. A co dopiero w obcym języku Czym innym jest rozmowa o pogodzie, a czym innym fachowe słownictwo ...
Ostatnio tłumaczyłam na francuski proces produkcji oscypka- jak ktoś zobaczyć, jakie to proste, mogę podrzucić fragment po polsku- do przetłumaczenia na dowolny znany język Może wtedy niektórzy zrozumieją, czym jest fachowe słownictwo ...
Nie rozumiem, jak można się dziwić, że ktoś chce otrzymać to, co mu się zgodnie z prawem należy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9