Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 12 Sie, 2010 C1000D+S150-500 problem z ff/bf
Witam:) Zrobilem dzis test na ff/bf i wynika z niego ze mam ff ale jak widac na zalaczonych zdjeciach zjawisko to zanika wraz ze wzrostem ogniskowej co mnie troche dziwi (moze dlatego ze dla kazdej ogniskowej robilem z tej samej odleglosci, dobrze kombinuje???) Do testu uzylem statywu i wezyka spustowego, odleglosc ok 2.5m-2.8m. Moze mi ktos wyjasnic to zjawisko? Bo rozumiem ze tak czy owak bez serwisu i kalibracji sie nie obejdzie?
Z gory dzieki za wszelka pomoc
Ps.Mnie to sie wydaje ze na 500mm przechodzi nawet w lekki b/f...licze na Wasze opinie i pomoc
Jak dla mnie to zamiast siać panikę zacznij robić zdjęcia. To nie jest profi korpus ani profi obiektyw i nie licz na powtarzalność AF-u cały czas w tym samym punkcie. Po drugie obiektyw jest ciemny i ma sporą głębię ostrości. Po trzecie weź zestaw w plener i tam porób zdjęcia. Na mój gust będzie zadowalająco. Po czwarte ten "test" karteczkowy nie jest idealny a nawet sporo do ideału mu brakuje i będzie zawsze brakować. Po piąte jak dalej będziesz się tym martwił to odeślij zestaw do Sigmy i tam szkło skalibrują do korpusu. Na koniec zaś patrząc na te zdjęcia i to czym były robione oraz w jaki sposób to wielkiej traumy nie widzę, nie jest to jakieś masakryczne mijanie się z celem.
henryhill, według mnie nie ma powodów do niepokoju. Nie zawsze punkt, w który ostrzysz jest po środku głębi. Rzekłbym nawet, że zdarza się to rzadko. To, co pokazałeś w tym wątku jest w normie. IMHO nie ma po co robić takich testów, chyba że na normalnych zdjęciach zauważysz, że coś jest regularnie nie tak.
[b] chyba że na normalnych zdjęciach zauważysz, że coś jest regularnie nie tak.
No dzieki Wam za szybkie odpowiedzi...Troche mnie to uspokoilo Test zrobilem wlasnie dlatego bo caly czas mam problem z ostroscia, wczesniej robilem tylko z reki i myslalem ze statyw duzo pomoze, a IMHO wielkiej roznicy nie widze...naprawde ostre zdjecia udaje mi sie zrobic ze zblokowanym lustrem ale do ptakow to jak wiecie nie za dobra technika...MM wiem ze to nie jest sprzet profi ani nawet lepsza amatorka ale od czegos trzeba zaczac Niemniej dzieki Ci za pomoc i uspokojenie nerwow
Ps. A jeszcze takie pytanko...czy jak foce ze statywu do stabilizacje powinienem wylaczyc???
Pozdro
Ps. A jeszcze takie pytanko...czy jak foce ze statywu do stabilizacje powinienem wylaczyc???
Tak
henryhill napisał/a:
Test zrobilem wlasnie dlatego bo caly czas mam problem z ostroscia, wczesniej robilem tylko z reki i myslalem ze statyw duzo pomoze, a IMHO wielkiej roznicy nie widze..
Te fotki robiłeś przy czasie 1/5s, nic dziwnego, że drgania się uwidaczniają. Do tego w kiepskim świetle, z wysokim ISO i obiektywem, który zdecydowanie nie powala ostrością.
Stabilizacji na statywie nie używamy. Drogie szkła Canona same statyw "wyczuwają" i IS wyłączają. Te tańsze lub starszej generacji wymagają ręcznego wyłączenia. Każdy zamiennik do Canona mający stabilizację też musi mieć wyłączoną stabilizację na statywie. Czas robienia zdjęcia przy zestawie nałożonym na statyw w tym przypadku nie ma znaczenia. Znaczenie ma za to (w przypadku testu ma AF) OŚWIETLENIE pomieszczenia. Im gorsze tym gorzej działa układ AF-u w aparacie.
Mogę tylko napisać to co już pisałem od początku o tej Sigmie. To jest moim zdaniem słaby obiektyw (najsłabszy z trójcy Sigmy 120-400, 150-500, 50-500) i na długim końcu nie spodziewajmy się ostrych zdjęć. Wyłącz stabilizację, wykorzystaj świetne letnie oświetlenie, domknij do minimum f/8 - f/11, czas minimum 1/1000 i wtedy sprawdź jak to wychodzi. Jeżeli dalej będzie słabo to nic nie poradzisz - lepiej nie będzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9