Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 13 Sie, 2010 Monitor Foto - ale niekoniecznie od razu EIZO
Witam,
Natchniony po zlocie postanowiłem przyjrzeć się możliwości upgradowania mojego domowego "labu" o lepszy monitor. Jednak chciałbym wydać max 2-2.5k.
I własnie namierzyłęm coś MONITOR HP 24" LCD ZR24W VM633A4.
Czy ktoś z Was na tym pracował i może podzielić się opinią ( na ceneo chwalą).
Albo moze polecić coś innego ( poniżęj 3k)
A dlaczego nie EIZO? W tym budżecie da się kupić monitor tej firmy, z tym że może nie o takiej przekątnej. Przypuszczam, że tanie i mniejsze EIZO sprawdzi się lepiej niż "wypasiony" wynalazek innej firmy.
A jeśli chodzi o HP ...nie mam najlepszego zdania o produktach tej firmy. Drukarkę może jeszcze, ale innych sprzętów raczej bym sobie nie kupił.
Przypuszczam, że tanie i mniejsze EIZO sprawdzi się lepiej niż "wypasiony" wynalazek innej firmy.
Byłbym ostrożny z takimi stwierdzeniami. Eizo produkuje monitory do różnych zastosowań - również biurowych i domowych. Wyboru trzeba dokonać na podstawie testów i opinii, a przede wszystkim pooglądać sobie różne monitory na własne oczy. Ze swojej strony, podobnie jak MM, mogę polecić NEC-a. Używam dość długo modelu MultiSync 20WGX2 Pro i jestem zadowolony.
Jeśli chodzi o monitory HP to akurat niektóre są bardzo chwalone i miewają one dobre matryce nadające się do kalibracji. Nie wiem czy to akurat ten model, ale pamiętam jak na pewnej liście dyskusyjnej był chwalony jakiś 24-calowy HP, do pracy foto właśnie. Tomek, kojarzysz?
A, też mam MultiSync 20WGX2 (ale chyba bez Pro w nazwie?) i też jestem zadowolony. Tylko kalibratora mi brakuje.
Warto jest ciułać na monitor z możliwością kalibracji sprzętowej. Programowalny LUT pozwala optymalnie wyciągnąć ze zdjęcia tonalność. Kupujemy wypasione aparaty z dużą dynamiką i możliwościami reprodukcji kolorów a później i tak nam to zjada urządzenie końcowe...
FotoTomek, nigdzie nie proponowałem kupowania byle jakiego EIZO. W przypadku tej firmy 'mniejsze i tańsze' często kosztuje właśnie tyle co topowy sprzęt innych firm. O NECach również wiele dobrego słyszałem.
I własnie namierzyłęm coś MONITOR HP 24" LCD ZR24W VM633A4.
Mały gamut - nie pokrywa nawet 100% sRGB (97%), ile ma bitów nie piszą, więc zapewne 8, na plus tylko matryca S-IPS... Jeśli chodzi o samo HP, to owszem robi całkiem fajne monitory - DreamColor...
Jeśli chodzi o monitory HP to akurat niektóre są bardzo chwalone i miewają one dobre matryce nadające się do kalibracji. Nie wiem czy to akurat ten model, ale pamiętam jak na pewnej liście dyskusyjnej był chwalony jakiś 24-calowy HP, do pracy foto właśnie. Tomek, kojarzysz?
No właśnie nie bardzo. albo mnie ten temat na "pewnej liście dyskusyjnej" ominął, albo to było dawno.
Myślałem, że Jaad wyczaił jakąś bazę testów, profili czy innych badań dotyczących interesujących monitorów. Niezależnych od producenta badań, na dodatek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9