Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Obsługa to sprawa przyzwyczajenia do klawiszologii xxD w górę lub w dół.., 50d jest solidniejszy ale przez to kawał kloca - co kto lubi, w jakości zdjęć zauważalnej różnicy brak.
Przy tej przesiadce nie ma przepaści.
Sentinel, co cię kusi akurat w 50d?
Jak masz kasę to może większy krok dalej a nie kosmetyka..
krok dalej czyli np. C5D Mk2 ale to już pełna klatka, 2 z 3 moich szkieł nie będzie pasować...(dobrze mi się wydaje?)
poza tym jestem fotograficznym amatorem i w kierunku profesjonalnych zastosowań się (póki co) nie skłaniam
ps
trochę wyprzedziliście to co chciałem napisać, generalnie miałem zamiar nabyć gripa jeżeli by się okazało, że C500D z którymś obiektywem źle mi się trzyma, obecnie najcięższy i największy jaki mam to 24-105L i spoko sobie z nim radzę; być może sytuacja się zmieni jak zdecyduję się na coś większego np. 70-200
Kup najpierw obiektyw.Jeśli jak pisałeś będzie to 70-200/4L to grip nie będzie niezbędny, jeśli 70-200/2,8L lub 100-400L to może się przydać
oki, to korpusu na razie nie zmieniam (tego 10-22 mam od niedawna i jeszcze nie zdążyłem się nim nacieszyć a to naprawdę fajne szkło) tylko skupię się na obiektywie
Proponuję pójść do sklepu, wziąć do ręki 50D, włączyć, pobawić się obydwoma kółkami nastaw w trybach zdjęć i menu, dopasować rękę do uchwytu i ............. dopiero zdecydować.
A najlepiej jeszcze zabrać swego EF24-105L i potestować na nim w sklepie działanie AF.
Proponuję pójść do sklepu, wziąć do ręki 50D, włączyć, pobawić się obydwoma kółkami nastaw w trybach zdjęć i menu, dopasować rękę do uchwytu i ............. dopiero zdecydować.
A najlepiej jeszcze zabrać swego EF24-105L i potestować na nim w sklepie działanie AF.
tak, to miałem zrobić mimo wszystko...widzę, że w fotojokerze mają promocję na 50D więc powinni mieć go na stanie; nie ma to jak przetestować organoleptycznie
to, że zakupiwszy nowe body będziesz się tą 50d cieszył i zachwycał to pewne. Podobnie jak to, że twoje zdjęcia zostaną dokładnie takie jakie były
Ale, może Ci to co ma 50d do czegoś jest potrzebne?
myślałem przede wszystkim o ergonomii, w 500D brak mi wyświetlacza do góry, tylko kółko w miejscu w którym w C300 miałem właśnie wyświetlacz, z LV nie korzystam więc wyświetlanie ustawień tylko z tyłu pewnie szybciej zużywa mi baterię, ale skoro fotki będą takie same or b.zbliżone to zamiana chyba(?) mija się z celem
a z minusów (pomijam dołożenie kilku setek)
- C50D wykorzystuje inne karty pamięci niż 500D,
- bateria jest inna (do 500D kupiłem sobie drugą),
- C50D jest cięższy (to mniejszy problem), ale też większy więc pewnie nie zmieści mi się do torby wraz z dwoma obiektywami (pewnie jeden musiałbym zostawiać),
- C50D nie ma opcji zapisu video, co prawda nie nastawiam się na to, aby aparat ją miał (do tej pory z niej nie korzystałem, do filmów mam HF100), ale kto wie, może kiedyś się przyda
i na koniec, z sugestii, które zamieściliście - jak zmieniać to na coś ze stajni xD...może pewnego dnia, w końcu apatyt rośnie w miarę jedzenia
Sentinel, torba, czy karta to drobiazgi w porównaniu do tego ile już wydałeś, czy wydasz na sprzęt.
Widzisz,
1. do 500D kupiłeś drugą baterię, a bateria w 50D pozwala wykonać ok. 50% więcej zdjęć w porównaniu do 500D i może druga nie byłaby potrzebna?
2. szybkość zdjęć seryjnych w 50D jest prawie 2x większa niż w 500D (6,3 kl/s).
3. w 50D masz możliwość zapisu zdjęć w bardzo użytecznym formaciesRAW1.
4. do 500D rozważałeś grip z uwagi na lepszy chwyt, w 50D masz lepszy (większy) uchwyt w standardzie.
Oczywiście zrobisz co zechcesz.
Piszę to wszystko jako były, zadowolony użytkownik 50D.
Oczywiście zrobisz co zechcesz.
Piszę to wszystko jako były, zadowolony użytkownik 50D.
jasne, ale czy zrobię nim lepsze zdjęcia niż 500D, czy zobaczę różnicę
wiem już, że ergonomia 50D bardziej by mi odpowiadała niż 500D (do którego już się de facto przyzwyczaiłem)
bo być może zamiast dokładać do puszki lepszym rozwiązaniem będzie obecnie dodatkowy obiektyw (na oku mam 70-200/f2.8) i zamiast 50D pewnego, pięknego dnia kupić od razu 5dMkII
Jestem aktualnym,zadowolonym użytkownikiem 50d.Zapasowy akumulator uważam za niezbędny.Zdjęcia zapisuję tylko w formatach JPEG i RAW, sRaw-ów nie używam.Uchwyt 50d bardziej mi odpowiada niż 500d/ale grip może załatwić sprawę lepszego uchwytu i słabszych akumulatorów/.Szybszy tryb seryjny, górny wyświetlacz i lepsza praca w trybie serwo się przydaje, ale IMO lepiej w pierwszej kolejności skupić się na skompletowaniu szklarni. Inny sensowny wariant zasugerował bacruk=dokupić 5d
dokupić 5d...interesująca opcja, ale jak już to 5dMk2, który kilka zeta kosztuje, do tego wymiana obiektywu szerokokątnego i już przekroczyłem kwotę jaką siostra przeznaczyła na swoje pierwsze auto, ale pewnego dnia, why not
Sentinel, na zlocie miałem okazję pobawić się 50D, aktualnie używam 450D... różnica w ergonomii i wygodzie użytkowania jest ogromna, myślę, że większa niż różnica w cenie między korpusami linii xxxD a xxD Do tego dochodzi większy bufor, lepsza celność, wizjer, wymienne matówki... generalnie plusy zdecydowanie przesłaniają minusy takiej zamiany. Co do użytkowania z małymi korpusami 100-400, posiadam ten obiektyw i przy doczepionym uchwycie problemów większych nie mam :] Ale boli mnie fakt, że aparacik się dławi po jednej krótkiej serii zdjęć... poczekam też na następcę pięćdziesiątki i rzucę monetą szeroki kąt lub wymiana korpusu.
zgodnie z tym co sugerował Sunders najpierw muszę "pomacać" 50D, następnie poczekam na 60D i zobaczę czy to będzie jakaś rewolucja oraz jak zostanie oceniony przez odbiorców - być może korpus tej klasy w zupełności mi wystarczy, bo np. nie byłbym w stanie wykorzystać możliwości wyższych modeli...
ps
prawie stałbym się już właścicielem 17-40L ale suma sumarum stwierdziłem, że jego ogniskowa zbyt mocno pokrywała się z 24-105L, którego nabyłem wcześniej; 10-22 to było chyba najbardziej optymalne rozwiązanie dla cropa i uzupełnienie ww.
Ophiuchus - 450D dławi się po serii zdjęć, ale to wina korpusu czy może masz zbyt wolną kartę pamięci z seriami na 500D nie miałem problemu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10