Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 14 Sie, 2010 Dreamcolor - pomarzyć można ( 7490 zł ;)
jaad75 napisał/a:
sigmiarz, zależy od półki cenowej... Wspomniane Dreamcolory są ok.
Zdaję sobie sprawę że zajmujac się zawodowo warto zainwestować w sprzęt pro. Jednak mając D90 nawet ze stałkami nie zamierzam zarabiać tym na życie ani nawet udawać zawodowca.
Natomiast chciałbym przy okazji móc łatwo obrabiać też amatorskie filmy HD w 1920 więc dlatego chciałbym monitor 22'' minimum.
A tu EIZO w przystępnej cenie i takich rozmiarach nie widzę ( może trochę ślepy jestem ?
Zresztą jest też chyba wygodniej obrabiać zdjęcia na większym.
Dlatego po prostu szukam czegoś powiedzmy 2 razy droższego od najniższej pólki ale niekoniecznie 4 razy...
a co myślicie o Eizo FlexScan S2202W niby rekomendowany do zastosowań biurowo domowych cena całkiem całkiem tylko jak z wykorzystaniem go do celów foto
mała uwaga, zdecydowanie monitor PVA/MVA/WVA,
S-IPS są bardziej uniwersalne (szybsze) ale mają gorsze odwzorowanie spectrum od PVA.. o TN nawet nie wspominam. Warto zainwestować w kalibrator, kupić trochę mniejszy monitor ale zamiast cali za kilkaset złotych coś do kalibrowania.
S-IPS są bardziej uniwersalne (szybsze) ale mają gorsze odwzorowanie spectrum od PVA
Typ matrycy, to tylko jedna strona medalu (choć opinie co do tego, który jest lepszy są akurat podzielone), istotny jest jeszcze rodzaj i jakość podświetlenia i oczywiście ilość bitów - dopiero te wszystkie elementy razem decydują, czy panel jest lepszy, czy gorszy do zastosowań graficznych...
ten który podlinkowałem to s-pva, żaden s-ips lepiej nie świeci.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Sie, 2010
jasiekcom napisał/a:
a co myślicie o Eizo FlexScan S2202W niby rekomendowany do zastosowań biurowo domowych cena całkiem całkiem tylko jak z wykorzystaniem go do celów foto
Ja bym nie kupił do foto TN, nawet Eizo - za dużo złych doświadczeń. Używam Eizo S1931 (4:3, ale nie lubię panoram). Korekcja gamma 10-bitowa. Nie wiem czy to dużo czy mało, w każdym razie oglądając zdjęcia widzę co trzeba, a wszelkie testy gdzie trzeba rozróżniac ciemne/jasne kwadraciki przechodzi z zapasem. W rzeźniku ponoc też nieźle wypadł (pytałem nawet tu na forum ). Nie kalibrowałem sprzętowo, tylko porządna regulacja programowa. Teraz zastąpiony przez S1932 z większymi możliwościami regulacji i matrycą S-PVA zamiast PVA. Podejrzewam, że podobnej klasy są panoramy Eizo 22'' za około 2,5 koła.
Witam serdecznie, czytam forum już od ładnych paru lat i dużo mi pomogło w mojej karierze "amatora fotografa". Staję teraz na etapie kupna monitora i tu pojawia się problem - co wybrać? Byłem dosyć mocno zdecydowany na EIZO 2243, jednak po przeczytaniu opinii i testów pojawiły się wątpliwości i jeszcze dwa inne monitory - HP LP2475 i Dell U2410.
Czytając fora i opinie moje niezdecydowanie stale rośnie, a chciałbym kupić raz i porządnie - monitor dla zastosowań amatorskich do ok 2500PLN.
Proszę Was bardzo o pomoc.
Pozdrawia, Adrian.
Odrzebię nieco wątek bo posiadam mointor HP LP2475w o który kolega pyta. Generalnie bardzo fajny sprzęt lecz wymagający obowiazkowego skalibrowania sprzętowego poniewąż fabrycznie jest rozjechany na wszystkie strony. Wpierw robiłem to Spyderem 3 lecz korymetr ten nie bardzo dawał sobię radę z dużym gamutem tego ekranu. Dopiero pożądna kalibracja spektrofotometrem 1i Basic dała pożądane rezultaty. Zakupiłem ten ekran u kolegi w bardzo dobrej cenie lecz jakbym miał 2 500 zł na monitor to raczej wybrałbym EIZO 2243 bo jednak one są dużo lepiej skalibrowane fabrycznie choć sprzetowej kalibracji nic nie zastąpi. Poniżej gamut mojego ekranu:
Kolory profili sa opisane w lewym górnym rogu _4 i _6 to (6500K) się pokrywają. Ten "zielony" (wygląda na żółto-zielony) to 5000K i gamma 1.8. Biały to AdobeRGB a profil ze Spydera to ten najbardziej przesunięty w lewo.
Przymierzam siędo zmiany monitora na LCD (śmigam na 19" Diamondtronie)
Chciałbym mieć taką samą lub większą powierzchnięroboczą (czyli optymalnie byłoby mieć 19200x1200)
Taką samą lub lepszą przestrzeń kolorów.
Wydac jak najmniej kasy.
Myślałem o HP zr24w lub Dell u2410, ale znalazłem to:
http://allegro.pl/jakosc-...1367239948.html
Jest IPS, jest 23", więc spoko, kalibrator kupię/pożyczę.
Pytanie tylko, czy to jest dobry pomysł, bo monitor, jak na nowy jest podjerzanie tani.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9