Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 15 Sie, 2010 Lornetka dobra do astro.
Jestem tu nowy na tym forum.Więc witam
Mam pytanie w sumie prośbę w doradzeniu lornetki do astro.Zastanawiałem się nad Nikonem Action VII 10x50.Ale nie jestem pewny czy to będzie dobry wybór zastanawiałem się nad czymś większym powyżej 50mm.Może macie jakieś propozycje???Czy by było dobrze widać jakieś mgławice gwiazdy księżyc???Dzięki z góry za odp.
Wysłany: Pon 16 Sie, 2010
W cenie do 400zł Nikon VII 10x50 to najlepsza lornetka do astronomii przeglądowej. Powiększenie 10x pozwala na utrzymanie lornetki w ręce i uzyskanie dobrego pola. Z większych lornetek w podobnej cenie na uwagę zasługują Celestron 15x70, czy 20x80, DO Tajga 11x70. Przez wszystkie te lornetki dobrze widać jaśniejsze mgławice, kratery na księżycu, itd. Lornetki, które wymieniam to jednak sprzęt ekonomiczny - myślę, że dobry ale cudów optycznych i super jakości wykonania nie ma co oczekiwać. Powiększenia powyżej 15x wymagają statywu. Do dużych powiększeń warto pomyśleć o teleskopie (na planety).
Góra 400zł.Na razie chcę zacząć od lornetki aby obeznać się z niebem, gwiazdozbiorami.Bo z tego co czytałem z poradników optyczne.pl to właśnie lepiej jest zacząć od lornetki.Znalazłem na allegro oto taką lunetę http://allegro.pl/item117...tatyw_wawa.html
Czy była by lepsza od lornetki?
A co do telepa to dopiero za jakiś czas zainwestóję A jakie modele byście polecali.Myślę że jakieś 800-900zł bym wydał.
[ Dodano: Pon 16 Sie, 2010 17:58 ]
A czy to prawda że w telepach trzeba metalizować optykę?Czy coś takiego...Najlepiej żeby telep nadawał się do astrofoto
Lornetka o powiększeniu powyżej 10x nie nadaje się do obserwacji z ręki, dla większych powiększeń potrzebny jest statyw.
Lornetka, podobnie jak teleskopy lubi ciemne niebo. jeśli mieszkasz w dużym mieście i nie planujesz wyjazdów za miasto, niezbyt wiele zobaczysz.
Lornetka nie szczególnie nadaje się do obserwacji planet - patrząc przez lornetkę 10x50 nie zobaczysz wyraźnie tarczy żadnej planety poza Jowiszem, a Saturn będzie naprawdę maleńki (pierścien zlewa się z tarczą planety)
Jeśli natomiast masz ciemne niebo lub będziesz go szukał, zastanów się, czy będziesz obserwował z ręki czy ze statywu. Do obserwacji z ręki najlepsza będzie lornetka 10x50, wspomniany Nikon Action VII mieści się w twoim budżecie i to dobry sprzęt. W korzystnych warunkach i o różnych porach roku, pod ciemnym niebem możesz taką lornetką zobaczyć naprawdę sporo bardzo ładnych obiektów nocnego nieba. Najlepiej zaopatrzyć się w atlas nieba z mapkami i poszukać np. łatwiejszych obiektów z katalogu Messiera o numerach:
W sumie masz więc co najmniej 60 ładnych obiektów na początek do znalezienia, zidentyfikowania a to oczywiście nie wszystko co oferuje lornetka.
Więcej zobaczysz w lornetce 15x70 lub 20x80 (np. Celestron) do nich jednak potrzebny jest statyw.
Szczerze mówiąc, łątwiej jest uczyć się nieba z lornetką trzymaną w ręce - możesz więcej "krążyć" w poszukiwaniu punktów orientacyjnych (jasne gwiazdy, charakterystyczne ich układy) Dodatkową zaletą wielu lornetek o parametrach w okolicy 10x50 jest w miarę szerokie pole widzenia ułatwiające identyfikowanie obiektów. W lornetce 20x80 na początku nie jest tak łatwo trafić we właściwe miejsce.
Pamiętaj też, że pomiędzy lornetką a teleskopem nie ma alternatywy rozłącznej, egzystencjalnego "albo-albo" i po jakimś czasie pewnie będziesz chciał mieć podręczną lornetkę do przeglądania nieba i teleskop do szukania szczegółów.
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Sie, 2010
10x50 i nawet trochę mniej to dobry wybór. Jeżeli nie chcesz się denerwować i szukać obiektów większym powiększeniem, a jedynie popatrzyć w niebo to 10x50 jest maks bez podpórki tak będzie to chwila obserwacji. Do obserwacji dobry jest leżak lub jakiś fotel rozkładany. Za 800 - 900 zł Kup dobrą lornetkę np silvera lub nikona ex lub Vii za ok 500zł i statyw wysoki ok 180 cm i ważący minimum 3.5-4 kg (żuraw najlepszy) za około 300 zł.
No ludzie piszą że jak masz statyw to lornetka 15x70 też można zabrać do ręki w teren przy odrobinie treningu.
P.S. Miałem tą lunetę niewiele gwiazd nią zobaczysz jedynie saturna Jowisza i księżyc ona bardziej do krajobrazu lub statków.
Myślę że action VII będzie to jednak bardzo dobry wybór.Ponieważ...
1.Mieszkam za warszawą jakieś 35-40km.
2.Więc niebo nie będzie zasłonięte smogiem.
3.Mieszkam w domu jednorodzinnym na wsi.
4.Mam taras z widokiem na niebo północne południowe i wschodnie dobrze widać drogę mleczną.(jest ona wręcz bajeczna bardzo dobrze ją jest widać)
5.Więc jedyne co mi będzie przeszkadzać to zła pogoda
6.Koniec + czas na -. Na przeciwko tarasu z którego prowadzę obserwację jest jakieś 600-700m. droga oświetlona latarniami których światła docierają do mojego domu i często przy obserwacjach nieba wschodniego te latarnie walą mi po gałach światłem
(aby na przyszłość nie zaśmiecać forum )Wracając do teleskopu.Dużo czytałem że dla początkującego bardzo dobre są synty 6" 8".Tylo pytanie czy na dobsonie są lepsze czy na jakimś innym montowaniu???
Słyszałem że trzeba co 2-3 lata metalizować optykę w teleskopach.Czy w tych syntach faktycznie trzeba je poddawać takim zabiegom???
A co do mapek itd. to na razie zacząłem się bawić w programie Stellarium.
60 obiektów to już jest coś. Ja bym się cieszył jak dziecko jak bym zobaczył chociaż z jedną mgławicę A plejady też będzie dobrze widać??
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010
Plejady to jeden z najładniejszych obiektów lornetkowych (obecnie wschodzą dość późno).
Z teleskopami to temat rzeka. W zasadzie można by założyć osobny temat w dziale "Teleskopy". Synty na Dob. to bardzo dobre teleskopy typu "newton". Renowacja lustra rzeczywiście jest w nich zalecana. W praktyce robi się to co 5 - 7 lat. Częściej wymagana jest kolimacja. Newtony dają odwrócony obraz. Przykłady newtonów
http://deltaoptical.pl/deltasklep/shopping/?id=211
Takich zabiegów nie wymagają refraktory. Mają nieco mniejszy potencjał do mgławic ale są lepsze do planet i księżyca. Przykłady refraktorów
http://deltaoptical.pl/deltasklep/shopping/?id=210
Trochę mnie przerażają te zabiegi w netwonach . A które z nich będą lepsze do astrofoto?
zauważyłem że wszystkie te netwony i refraktory są firmy sky-watcher.Czy dobra jest ta firma?Może ktoś z was panowie ma tej firmy sprzęt i by mógł mi napisać + i - tegoż sprzętu.A i może wiecie jakiej są one produkcji(made in...)???
Przypadł mi do gustu ten http://deltaoptical.pl/tu...-ota,d1405.html
Lecz z tego co czytałem to lepsze są o ogniskowej 900mm.Co wy o tym sądzicie??
[ Dodano: Wto 17 Sie, 2010 20:26 ]
A może ten http://deltaoptical.pl/te...q3-2,d1403.html
Ma większą ogniskową(900mm) Ale czy będzie ona dobra do astrofoto???Bo w tej pierwszej to jest napisane w opisie że można.
Firma Sky W. jest obecnie najpopularniejszą na rynku. To sprawdzone produkty o bardzo dobrym stosunku jakości do ceny. Wykonanie jest dobre ale nie jest to żaden hight end (jest wiele lepszych - niestety znacznie droższych) - po prostu dobra, ekonomiczna tajwańska marka.
1025 to dobry wybór. Refraktor jasny (f/5), niezbyt duży. 900 jest ciemniejszy (f/10) lepszy do planet (mniej aberruje, większe powery przy tych samych okularach) ale apertura 90mm wyraźnie przegrywa z 102mm pod ciemniejszym niebem. 1025 będzie lepszy do DS-ów a z planetami też sobie poradzi (krótszy okular i powiększenie także będzie). Z refraktorami trochę trudno o coś uniwersalnego (czyli o światłosile ok. f/7).
Do astrofoto lepsze są "newtony" (jasne) - to dość kosztowne hobby.
Co to tego to się z tobą zgodzę.Z tego co widziałem w różnych sklepach internetowych to wnioskuję żeby mieć przyzwoity sprzęt do astrofoto to trzeba wydać przynajmniej 3500tyś.
To lepszy będzie ten http://deltaoptical.pl/tu...-ota,d1405.html
Tak jak wcześniej pisałem mieszkam na wsi niebo jest ciemne.Czy ten jaśniejszy będzie lepszy???
Ja to głównie chciałbym oglądać mgławice jak się uda to galaktyki księżyc i jakieś planety.
Tak jak pisałem. Dobry wybór choć na rynku sporo możliwości. Posiadacze "newtonów" bronią swego i z pewnością mieliby rację wskazując, że pod ciemne niebo byłaby świetna (do wszystkiego w astro) Synta 8. Potencjał wskazanej przez Ciebie lunety jest wyraźnie mniejszy ale za to mamy ziemski, prosty obraz, sprzęt jest mobilny i dobry do DS-ów. Na obwódce jasnego Księżyca pojawi się aberracja w postaci obwódki. Jeśli to komuś przeszkadza (mnie nie) można zastosować filtr.
Bardzo dobry już o sporych możliwościach pod ciemnym niebem byłby http://deltaoptical.pl/tu...-ota,d1406.html
Jeśli głównie planety i Księżyc, jako powerowe uzupełnienie do lornetki http://deltaoptical.pl/te...09az3,d815.html ten ekonomiczny teleskop także może się sprawdzić.
Szczerze powiem, że trudno wskazać komuś na jeden teleskop jako ten najlepszy. Każdy ma jakieś wady i zalety i dlatego Ty sam przez analizę tych cech musisz dojść do tego co dla Ciebie najlepsze.
Wybaczcie mi to gradobicie pytań ale za bardzo nie znam się na optyce no i nie cierpię z powodu nadmiaru kasy więc chciałbym kupić coś dobrego a nie jakiś bubel.Więc podsumowując ta http://deltaoptical.pl/tu...-ota,d1406.html jest jaśniejsza i lepsza do mgławic galaktyk itd.Ale podczas oglądania planet pojawi się abberacja którą można przytłumić filtrem.Więc... większość + jest za właśnie tą. Dzięki Abs
Trochę odejdę od tematu wczoraj z powodu ogromnej nuuuuuudy postanowiłem że odnajdę w swojej piwnicy starą lornetkę którą kupiłem na rynku za jakieś 50zł.Nawet nie wiem co to jest i jakie parametry ma.Pobawiłem się nią i oto owoc mojej nudy http://picasaweb.google.pl/Marcin194/CosTam#
Wysłany: Pią 20 Sie, 2010
Biorąc pod uwagę wygląd i cenę lornetki, o której piszesz wygląda to na jakąś odmianę dzisiejszych "Russia". Domniemane parametry to jakieś 7,5x45. Bardzo dobre lornetki mają obraz ostry i czysty, niemalże taki jak świat oglądany naszymi oczyma tyle że w powiększeniu. Tutaj sam możesz ocenić jak dalece jakość odstępuje.
I to baaaaardzo To już chyba będzie mój ostatni post w tym temacie.Więc ten telep Sky-Watcher BK1025 OTA http://deltaoptical.pl/tu...-ota,d1405.html
To będzie w miarę doby wybór?
Znacie może jakieś książki na początek do astronomi?
A i w jakim sklepie najlepiej kupować sprzęt(do którego macie większe zaufanie)?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13