Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sentinel, karty mam całkiem szybkie chodzi o fotki robione w RAWach np podczas pokazów lotniczych, wtedy seria 3-5 zdjęć to zdecydowanie za mało i dobrze by było mieć możliwość np puszczenia 8-10 zdjęć w kilku seriach... 450 dławi się po jednej 6-zdjęciowej więc trzeba bardzo uważać.
nie korzystam z raw'ów więc problem mnie nie dotyczy, ale z ciekawości wykonam serię w tym formacie i zobaczę czy 500D mi się zatyka
ps
ophiuchus, do tego spottingu używasz C100-400 czy może masz inne szkło
BeCkS [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Sie, 2010
Witam.
Muszę powiedzieć, że powolutku dojrzewam do 50D. Aktualnie foce 350d i przyznam, że czasami już nie mogę patrzeć na ten aparat pod względem szybkości, szybkostrzelności, iso, wyświetlacza itp itd. Zdarza mi się dosyć często pstrykać śluby, amatorsko, ale jakieś grosze z tego są. Rozglądałem się oczywiście za 500d, 550d i 50d. Tak sobie myślę, że przejście z 350d na 500d lub 550d byłoby staniem w miejscu, zwłaszcza, że cena 5XXd a 50d jest podobna więc nie ma się nad czym zastanawiać! Weźmy na przykład pod uwagę ISO z 350d a w 50d, to jak niebo a ziemia i przyznam, że wielokrotnie się przydaje. Inna sprawa, jakbym miał aktualnie 500d....to bym się poważnie zastanowił nad 50d. Racja?
A powiedzcie mi jeszcze jak w Waszym mniemaniu wygląda ISO w tych ww body jeżeli chodzi o porównanie 500d / 550d /50d?
Ale 350D ma taki piękny odgłos robienia zdjęcia - prawie jak strzał z laserowego działka
Poważniej, warto zmienić na jakieś xxD. Kiedyś wybrałem 350D -> 40D, różnica w komforcie użytkowania i precyzji AF była duża.
nie korzystam z raw'ów więc problem mnie nie dotyczy .........
Według mnie to błąd jeśli zdajesz się tylko na style zdjęć, które ma wbudowane aparat.
Wykonanie zdjęcia w RAW daje możliwość wygenerowania zdjęcia z ustawieniami jakie trudno czasami dobrać fotografując w plenerze. Korekta ustawień w RAW daje praktycznie największą jakość, gdyż odbywa się bezstratnie.
Mały przykład. Zdjęcie wykonane wczoraj w mocnym słońcu na wystawie psów w Sopocie.
Czy się różnią?
IMG_4967_int.JPG Tak wyglądałoby bezpośrednio z aparatu:
Plik ściągnięto 3895 raz(y) 151,17 KB
IMG_4967A_int.JPG A tak wygląda po lekkiej obróbce w Canon DPP:
Według mnie to błąd jeśli zdajesz się tylko na style zdjęć, które ma wbudowane aparat.
Wykonanie zdjęcia w RAW daje możliwość wygenerowania zdjęcia z ustawieniami jakie trudno czasami dobrać fotografując w plenerze. Korekta ustawień w RAW daje praktycznie największą jakość, gdyż odbywa się bezstratnie.
b.rzadko korzystam ze styli w aparacie (jak już to jakiś landszaft wybieram), preferuję ustawienia manualne Av, Tv i M
[ Dodano: Pon 16 Sie, 2010 13:26 ]
BeCkS napisał/a:
Tak sobie myślę, że przejście z 350d na 500d lub 550d byłoby staniem w miejscu, zwłaszcza, że cena 5XXd a 50d jest podobna więc nie ma się nad czym zastanawiać! Weźmy na przykład pod uwagę ISO z 350d a w 50d, to jak niebo a ziemia i przyznam, że wielokrotnie się przydaje. Inna sprawa, jakbym miał aktualnie 500d....to bym się poważnie zastanowił nad 50d. Racja?
zdecydowana racja różnice między 350d a 500d nie są duże, to ciągle ta sama klasa aparatu....
wróciłem właśnie z salonu foto, oglądałem 50D i przyznam się, że b.pozytywnie mnie zaskoczył, przede wszystkim znacznie lepiej leżał mi w dłoni, to że był nieco cięższy od 500d to jego zaleta a nie wada;
opanowanie klawiszy, ustawień itp...po prostu pikuś;
chcę mieć TAKI korpus poczekam do końca września i zobaczę jak zachowa się rynek po wejściu 60D
To trochę inna sprawa, związana z samą ekspozycją.
Sentinel napisał/a:
b.rzadko korzystam ze styli w aparacie
Nawet jeśli masz wybrane [Standard] to przecież masz zdefiniowane przez Canon położenie "suwaków" jasności, kontrastu, ostrości itp. A jeśli inne ustawienie dałoby lepszy efekt?
Duże znaczenie ma balans bieli, aby z nim trafić. Nie jest to łatwe. Mając RAW,a możesz go łatwo zmienić bez straty.
Przed wywołaniem RAW do JPEG masz np. możliwość wyciągnięcia więcej szczegółów w cieniach (co wyżej zrobiłem - sierść psa) i/lub światłach. Możesz też bez jakiejkolwiek straty dokonać korekty położenia, czy dociąć kadr.
Przecież każda ewentualna korekta w JPEG to degradacja jakości gotowego obrazka - o to mi chodzi.
Sentinel napisał/a:
wróciłem właśnie z salonu foto, oglądałem 50D i przyznam się, że b.pozytywnie mnie zaskoczył, przede wszystkim znacznie lepiej leżał mi w dłoni, to że był nieco cięższy od 500d to jego zaleta a nie wada;
opanowanie klawiszy, ustawień itp...po prostu pikuś;
chcę mieć TAKI korpus poczekam do końca września i zobaczę jak zachowa się rynek po wejściu 60D
Nawet jeśli masz wybrane [Standard] to przecież masz zdefiniowane przez Canon położenie "suwaków" jasności, kontrastu, ostrości itp. A jeśli inne ustawienie dałoby lepszy efekt?
Duże znaczenie ma balans bieli, aby z nim trafić. Nie jest to łatwe. Mając RAW,a możesz go łatwo zmienić bez straty.
Przed wywołaniem RAW do JPEG masz np. możliwość wyciągnięcia więcej szczegółów w cieniach (co wyżej zrobiłem - sierść psa) i/lub światłach. Możesz też bez jakiejkolwiek straty dokonać korekty położenia, czy dociąć kadr.
Przecież każda ewentualna korekta w JPEG to degradacja jakości gotowego obrazka - o to mi chodzi.
to miałeś na myśli, teraz rozumiem...w taki razie nie pozostaje mi nic jak tylko przeprowadzić kilka eksperymentów
Niestety j.niemiecki - wybrany rozdział jestem w stanie Ci omówić.
Też posiadam C50D i rzeczywiście choćby ze względu na ergonomię warto go mieć. Ale w Twoim przypadku ? Zastanów się. Zaczekaj faktycznie do premiery C60D - jak zamierzasz. Nie wiadomo co takiego C60D wniesie, a najważniejsze za ile ? Może się okazać - w czasach oszczędności - że tak, owszem dodano np. Video i inne usprawnienia, ale np. kosztem jakości korpusu itd. więc 50D po dobrej cenie będzie wtedy jak znalazł.
Też posiadam C50D i rzeczywiście choćby ze względu na ergonomię warto go mieć. Ale w Twoim przypadku ? Zastanów się. Zaczekaj faktycznie do premiery C60D - jak zamierzasz. Nie wiadomo co takiego C60D wniesie, a najważniejsze za ile ? Może się okazać - w czasach oszczędności - że tak, owszem dodano np. Video i inne usprawnienia, ale np. kosztem jakości korpusu itd. więc 50D po dobrej cenie będzie wtedy jak znalazł.
nie zamierzam czekać do 60D właśnie po to, aby kupić najnowszy model, nastawiam się raczej na to, że wtedy cena 50D spadnie (nie muszę mieć go już dzisiaj) już teraz pojawiły się na niego przeceny i promocje, może nawet uda mi się go kupić przed premierą 60D od kogoś kto właśnie kupił/dostał 50D, ale jest fanatykiem nowości ;
podobnie było z 500D, jak go kupowałem to wszyscy krzyczeli, za chwilę super nowość 550D...i lepiej poczekać, ale czy on lepszy, czy bardzo inny z pewnością droższy i zdecydowanie nie żałuję, że wybrałem wtedy 500D
Sentinel, na samoloty zabieram właśnie 100-400, ale tak po prawdzie najlepiej mieć dwa korpusy jeden krop z teleobiektywem i drugi, może nawet pełną klatkę z jakimś szerokim zumem lub stałką. Np do grupowych ujęć dużych figur (serduszka przebite strzałkami i takie tam) lub do focenia ekspozycji statycznej na wszelkiego rodzaju imprezach lotniczych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 14