Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 550D vs Sony A 550 - kto ma lepszy autofocus..
Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010   

z tego co widzialam to akurat jeden z tanszych produktow, tu masz podobny za 179 funciakow, sa jeszcze bezprzewodowe ale te to juz 1.5x2-krotnosc tej ceny. jasne ze to gadzet dla tych, co maja juz prawie wszystko, ale jakas opcja to jest. moze i dla niektorych lepsza niz zmiana body ze wzgledu na odchylany wyswietlacz

mozna jeszcze tak, za 20 dolcow ;)

Reklama

zug
[Usunięty]

Tutejszyn napisał/a:
Juz wolę sobie strzelić z łuku.

jak w tej samej cenie to ja dziękuję :mrgreen:
LV mam ale włączyłem tylko kilka razy tak z ciekawości ;)

vicente
[Usunięty]

Znów podziękowania za ciekawą dyskusję.

Miotam się oczywiście dalej... za to na wyższym iso ;-)

Ciągle największą skłonność mam do Canona. Zerknijcie też na to rodzime zestawienie: Canon 550D vs Alpha 550 vs Nikon D5000. Wiem, że te różnice są subtelne ale jednak Canon trochę wyżej punktowany. Dochodzę do wniosku, że przy względnej porównywalności parametrów najważniejsza bądź przynajmniej znacząca powinna być dla mnie ergonomia. Może on nie ma najlepszego uchwytu, ale to pokrętło jest mega wygodne i dostęp do wszystkiego prawie bezpośrednio z klawisza.

I druga rzecz. Chyba skończy się na Canonie 500D. Sam nie wiem dlaczego chciałem się wskrobywać na 550D - już nie pamiętam co mnie do tego pchało. Taka lekka amnezja zakupowa.Może macie jakieś argumenty? A, pewnie to było Full HD-ale jestem coraz bardziej sceptyczny co do użyteczności kręcenia filmów lustrzanką w sensie czy da się to w miarę wygodnie robić... No i ma do tego gniazdo mikrofonu stereo-na pewno je wykorzystam.... ;-) Co innego jakoś nie pamiętam. Urzekło mnie pewnie to jedyne 200zł różnicy.
Za to uderzę może w lepszy obiektyw. Przy tych dość subtelnych różnicach body chyba to będzie najrozsądniejsze. I tutaj mam drugi spory dylemat: stałka 50mm 1/8 czy 1/4? Inaczej czy warto płacić 3 razy więcej za 1/4? Będzie solidny, metalowy ale czy optycznie ta różnica jest tego warta? Ma też silniczek ultradźwiękowy.

Jak zwykle będę wdzięczny za każde światełko w tunelu... ;-)

Sunders 

vicente napisał/a:
stałka 50mm 1/8 czy 1/4? Inaczej czy warto płacić 3 razy więcej za 1/4? Będzie solidny, metalowy ale czy optycznie ta różnica jest tego warta? Ma też silniczek ultradźwiękowy.

50/1,4 ma micro USM=zdecydowanie lepszy AF, jest jasniejszy i solidniej zbudowany.IMO warto zapłacic za niego 900pln więcej, ale 50/1,8 też da się zdjęcia robić :smile:

MC 

Sunders napisał/a:
50/1,4 ma micro USM=zdecydowanie lepszy AF, jest jasniejszy i solidniej zbudowany.

Co nie oznacza, że jest on dobry i solidny. W porównaniu do np. Sony jest kiepściutki.

RB 

MC napisał/a:
Lepszy wizjer jest oczywiście ważniejszy niż obracany ekranik z LV.
Ale sprawnie działający AF w LV i obracany ekranik też się mogą czasami przydać. Obracanego ekranika nie mam (kilka razy by się przydał) z LV korzystam sporadycznie przy macro.

Dobry AF w trybie LV moim zdaniem przydaje się marginalnie rzadko komuś, kto normalnie potrafi używać wizjera. Dla mnie cała seria Sony z tym superowym AF przy LV jest po prostu poronionym pomysłem (który może się i sprzedaje komuś fantastycznie), gdyż wynikająca bezpośrednio z zastosowanego 'rewolucyjnego rozwiązania' f-my Sony jakość użytkowa wizjera w tym sprzęcie jest po prostu katastrofalna.

A jak LV ma byc jakiekolwiek to już z obracjłem.

[ Dodano: Wto 17 Sie, 2010 18:22 ]
vicente napisał/a:

Ciągle największą skłonność mam do Canona. Zerknijcie też na to rodzime zestawienie:

No to go kup. W tej klasie zdjęcia wyjdą praktycznie takie same. A zesatwienia to bzdura - odpowiednio zrobione zestawieni czy test udowodni Ci wyższość dowolnego sprzętu.

Alfy 550 bym nie brał bo dziękuję za tą mała ciemnicę nad kranikiem. Jak coś z Sony to 450-tka (poza pełnoklatkowcami). 500 i 550 to aparaty o moim zdaniem absurdalnych załozeniach funkcjonalnych.

Jedyny problem to obiektywy...

vicente
[Usunięty]

Rzeczywiście te stałki Canona takie słabe w porównaniu do konkurencji???

Sunders 

vicente napisał/a:
Rzeczywiście te stałki Canona takie słabe w porównaniu do konkurencji???

Tak, szczególnie w porównaniu do stałek Sony :lol: :lol: :lol:
MC napisał/a:
W porównaniu do np. Sony jest kiepściutki.

Ta opinia MC jest jego subiektywnym odczuciem obciążonym przez następujace fakty z jego "życiorysu" :razz: :
1.sytem sony używał jako pierwszy/przed canonem/ i ma do niego powszechnie znany na tym forum sentyment :smile:
2.porównuje swoje doswiadczenia z APS-C Sony z doświadczeniami z FF Canona :!:
3.fakt, że trafił mu się wadliwy egzemplarz canona 50/1,4, który musiał wymieniać :sad:
IMO canon 50/1,4 nie jest optycznie gorszym obiektywem od sony 50/1,4.

komor 
Moderator

vicente, stałka 50/1,8 Canona jest najtańsza w tej klasie. Ale i najbardziej plastikowa. Ale i tak zachęcam do jej zakupu, jeśli ktoś nie jest przekonany do stałek i perspektywa wydania na takie szkło „bez zooma” kwoty rzędu 1500-2000 zł powoduje wstrzymanie się z decyzją.
Analogiczne stałki 50/1,8 pozostałych producentów są droższe o te 200-300 zł (czyli mniej-więcej o połowę), ale odpowiednio lepiej zbudowane. Optycznie Canon EF 50/1,8 II jest zaskakująco dobry. Dopóki się nie rozleci, co niektórym się zdarza. No i kwestia do czego się go używa. Np. moja sztuka, choć mechanicznie trzyma się bez zarzutu, to kiepsko ostrzy na dalsze odległości, szczególnie jak jest zimno. Ale do portretu, czyli odległości 1-3 metry – bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

MC 

Sunders, 50tkę Sony używałem także na FF.
Obecnie mam 4 (słownie: czwarty) egzemplarz kfanonowego szkła i:
- obudowa zdecydowanie gorsza
- AF - z celnością jest trochę gorzej, z szybkością podobnie. W Sony nie trzeba było obchodzić się jak z jajkiem, aby broń Boże silnik nie padł
- ostrość - w miarę zbliżona
- CA - zdecydowanie króluje Canon (niechlubnie niestety).

Piszę to bez żadnego sarkazmu czy sentymentu. Z resztą normalnym by było, abym wychwalał nowy sprzęt pod niebiosa, żeby zracjonalizować sobie jego zakup.

Poza tym wiele osób nie może się doczekać następcy 50/1.4 w C twierdząc, że obecny jest dosyć słaby.

Sunders 

MC napisał/a:
- obudowa zdecydowanie gorsza

MC napisał/a:
CA - zdecydowanie króluje Canon

Z tymi faktami się zgadzam, ale jakkolwiek mniej solidnej obudowy canona nie widać na zdjęciach które robi, to CA na zdjęciach robionych sony i owszem wyraźnie :smile:
MC napisał/a:
wiele osób nie może się doczekać następcy 50/1.4 w C twierdząc, że obecny jest dosyć słaby

Sam do nich należę :lol: Ale należy podkreślić, że jest słaby jak na stałkę canona :lol: :lol:

MC 

Sunders, proponuję, abyś przez mniej więcej rok poużywał sobie 50/1.4 Sony i wtedy się wypowiadał.
A stałki Canona często w praktyce aż takie rewelacyjne nie są. Bo:
- są budżetowe, więc albo trzeba mocno przymknąć albo są badziewnie wykonane albo mają tragiczny AF
- są bardzo drogie i bardzo dobre

Najczęściej niestety nie ma nic po środku.

PS. a solidność obudowy C możesz zauważyć jak padnie silnik i będziesz musiał płacić kilka stówek za naprawę.

Sunders 

MC napisał/a:
Sunders, proponuję, abyś przez mniej więcej rok poużywał sobie 50/1.4 Sony i wtedy się wypowiadał.

Ja Tobie tak źle nie życzę :smile:
MC napisał/a:
stałki Canona często w praktyce aż takie rewelacyjne nie są

A ile "rewelacyjnych stałek" używałeś w systemie sony :?:
MC napisał/a:
- są budżetowe, więc albo trzeba mocno przymknąć albo są badziewnie wykonane albo mają tragiczny AF
- są bardzo drogie i bardzo dobre

To są nieprawdziwe uogólnienia. Czy to Twoje stwierdzenie rzeczywiście pasuje np. do canona 85/1,8USM :?: :wink:
MC napisał/a:
solidność obudowy C możesz zauważyć jak padnie silnik i będziesz musiał płacić kilka stówek za naprawę

Rzeczywiście istnieje takie relatywnie podwyższone ryzyko, ale Canon 50/1,8 ma jeszcze mniej solidną obudowę, a komorowi już parę lat służy :wink:

komor 
Moderator

Niektórzy twierdzą, że dlatego iż w ogóle nie wyciągam go z plecaka foto, ale to nieprawda. :)
A co do meritum, to w sumie zgadzam się z tym co pisze MC, choć są wyjątki, choćby wspomniany 85/1.8.

MC 

Stałki Sony jakie używałem:
20/2.8
35/1.4
50/1.4
85/1.4
135/1.8
135/2.8 Minolta
200/2.8 Minolta
500/8
Oczywiście mogłem coś pominąć. Wszystkie były wykonane bardzo dobrze i każda była co najmniej dobra optycznie.

C 85/1.8 jest jednym z wyjątków. A to, że akurat ta 50/1.8 służy dobrze nie oznacza, że każda jest taka.

Odpowiedz do tematu