Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przymierzam się do zakupu obiektywu Helios z zamiarem wykorzystania do makro.
Spotkałem się z różnymi oznaczeniami tych obiektywów może ktoś wie jakie są różnice między nimi:
np
Helios 44-2
Helios 44-3
Helios 44-6
co jeszcze będę potrzebował żeby rozpocząć zabawę w makro?
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 20 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Mieszka nie biorę pod uwagę. Dopiero się rozglądam nie mam pojęcia jak można wykorzystać taki obiektyw do makro. Podobno można również zastosować go do portretów?
Do nikona potrzeba używać adaptera M42 z soczewką korygującą o ile chcesz mieć ostrość na nieskończoności. Po drugie przy nikonach z amatorskiej półki z manualnymi szkłami nie będziesz miał światłomierza. Czyli wszystko manualnie i ocena ekspozycji z histogramu lub zewnętrzny światłomierz albo Sunny/16...
Oczywiście są adaptery z soczewką i CPU, tyle że ich koszt + same szkiełko.. No nie wiem, jak miałbym mieć MF to wolałbym dopłacić troszkę i kupić nikkora 50/1.8.
No nie do końca. Sam Helios do makro to za mało... Ale jak przykręcisz odwrotnie na kitowy obiektyw, będzie już zacnie... A właśnie - jaki masz obiektyw do tego D5000?
Heliosa najlepiej nakręcić odwrotnie (mordkami do siebie) na nikkora.. Poprzez pierścień do odwrotnego mocowania np 67/55.
Następnie najlepiej ustawić ogniskową gdzieś powyżej 100mm (aby zminimalizować winietę, otworzyć przysłona Heliosa na maksa i już.. W takiej konfiguracji Helios będzie takim Raynoxem..
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010
rdcom napisał/a:
Ranox to chyba większy koszt a ja chciałem spróbować jak mnie wciągnie to później konkretny obiektyw do Makro bym zakupił może jakąś używkę.
niby większy koszt, ale jakże opłacalny, bawiłem się takim zestawem, jak masz Ty + heliosem i na prawdę - nie opłaca się (daje on około 20 dioptrii, co powoduje, że sprzęt ostrzy na odległość 5-7cm od soczewki obiektywu, głębia mikroskopijna, wielka winieta).
Ranox to chyba większy koszt a ja chciałem spróbować jak mnie wciągnie to później konkretny obiektyw do Makro bym zakupił może jakąś używkę.
niby większy koszt, ale jakże opłacalny, bawiłem się takim zestawem, jak masz Ty + heliosem i na prawdę - nie opłaca się (daje on około 20 dioptrii, co powoduje, że sprzęt ostrzy na odległość 5-7cm od soczewki obiektywu, głębia mikroskopijna, wielka winieta).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12