Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
rdcom, to ja jeszcze dopiszę, że te zdjęcia są robione kompaktem Sony DSC H7 z dopiętym wspomnianym raynoxem. Powiedzmy, że efekty uzyskane przy pomocy lustra Nikona z obiektywem 70-300 mm będą od tego odbiegały
Ten Raynox to spoko rzecz, ale przykład może nie najtrafniejszy. Choć zdjęcia Rafała oczywiście są bardzo dobre.
rdcom, to ja jeszcze dopiszę, że te zdjęcia są robione kompaktem Sony DSC H7 z dopiętym wspomnianym raynoxem. Powiedzmy, że efekty uzyskane przy pomocy lustra Nikona z obiektywem 70-300 mm będą od tego odbiegały
rdcom, nie będzie tak łatwo o uzyskanie dużej głębi ostrości i trzeba będzie mocno domykać przysłonę oraz staranniej dbać o to jak obiekt się w tej głębi układa. Nie będzie gorzej ani lepiej, tylko inaczej. Może trochę trudniej.
Wracając do tego Heliosa to jak go podpiąć i czy każdy Helios ma przełącznik A/M oraz przycisk przysłony
Nie każdy, 44-2 ma przełącznik, natomiast 44-4 już nie. Oczywiście zawsze można odkręcić dupkę obiektywu i zablokować dowolnego heliosa w trybie manualnym
Najlepsze efekty makro z heliosem miałem poprzez pierścienie pośrednie.
Wracając do tego Heliosa to jak go podpiąć i czy każdy Helios ma przełącznik A/M oraz przycisk przysłony
Nie każdy, 44-2 ma przełącznik, natomiast 44-4 już nie. Oczywiście zawsze można odkręcić dupkę obiektywu i zablokować dowolnego heliosa w trybie manualnym
Najlepsze efekty makro z heliosem miałem poprzez pierścienie pośrednie.
rdcom, już wcześniej odpowiedział Ci kolega hijax_pl:
hijax_pl napisał/a:
Po drugie przy nikonach z amatorskiej półki z manualnymi szkłami nie będziesz miał światłomierza. Czyli wszystko manualnie i ocena ekspozycji z histogramu lub zewnętrzny światłomierz albo Sunny/16...
Mieszka nie biorę pod uwagę. Dopiero się rozglądam nie mam pojęcia jak można wykorzystać taki obiektyw do makro. Podobno można również zastosować go do portretów?
Witam.
Posiadam Nikona D5000 i do niego mam też Heliosa 44-2. Kupiłem do niego pierścień aby mozna go założyć do nikona i zakupiłem dodatkowo pierścienie do makr. Moim zdaniem efekty można uzyskać rewelacyjne. Oczywiście praca w pełnym manualu. Nie wymaga to jakiś wielkich gimnastyk, robisz pare zdjęć próbnych i masz wszystko poustawiane i działasz.
Jakby coś dam link do zdjęć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11