Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Toba 94, weź i wyostrz ręcznie, potem przesuń na AF. Naciśnij spust do połowy - nie powinno nic przeostrzać. Może zębatka ustawi się na właściwym miejscu. Ja tak zrobiłem i pomogło w 2 obiektywach. Z tym, że to były obiektywy od analogów i przez kilka lat nie używane, może zastały się. Ale spróbować warto.
pytanie - z czego wynika zalecenie Canona ustawienia formatu (jakości) zdjecia na "L" (format JPG w pełnej rodzielczości 15,1MPx i o najniższej kompresji) podczas wykonywania czynności mikroregulacji ?
W Instrukcji Obsługi wytłuszczoną czcionką zapisano : " Przeprowadź regulację, wykonaj zdjęcie ( L )a następnie sprawdź ostrość. Powtórz czynności, aby wyregulować punkt ostrości AF"
ps
/przed "L" jest symbol - najniższa kompresja/
Zwróciłem uwagę na fakt, że analiza zdjęć w RAW nie do końca daje prawidłową ocenę jakości ostrości zdjęcia. Dopiero kiedy w DPP wyeksportowałem zdjęcie do JPG (ustawienie 10 - najniższa kompresja) zdjęcie wyglądało już znacznie lepiej (ale tego w zasadzie się spodziewałem = hmmm... "zaleta" kompresji). Podejrzewam, że producent profilaktycznie chce chyba uniknąć sytuacji dla nie -do końca- prawidłowej oceny ustawienia mikroregulacji w przypadku użytkowników początkujących.
leotdi, to dość intuicyjne i oczywiste, że wszelkie regulacje i kalibracje najrozsądniej dokonywać na największym i najlepszej jakości zdjęciu, bo wtedy masz największą precyzję oceny.
Co do problemów analizą RAW-ów to nie bardzo rozumiem – chodzi Ci o to, że ostrość jest najgorsza? To efekt braku wyostrzania pewnie. I dobrze, po co oceniać prawidłowość ustawienia ostrości na zdjęciu które już jest wyostrzone? To może zaburzyć Twoją percepcję. Myślę, że Canon pisze o JPG-ach bo większość osób się nimi posługuje.
komor, a mi się od razu zapala lampka, że podglądając RAW podgląda się de facto JPG w nim osadzonego, który jest mniejszej rozdzielczości. Czyli albo patrzeć na JPG w aparacie albo na RAWa w komputerze.
PS. Najlepsza ostrość jest w Live View i jak już kiedyś pisałem świetnie się ten sposób nadaje do sprawdzania AF.
komor, próbowałeś? Ja tak, mikrokalibracja w starym 5D, imbusem Co prawda LV nie było ale jest tip top
W 40D pięknie odpadły 2 modele Sigmy 30 i jeden 50
dr11, nie próbowałem, bo mam laptopa którego zabieram do sklepu, robię foty i oglądam na 15-calowym ekranie, a nie na 3-calowym, szczególnie kiedy w 40D miał on słabą jakość i niewielką rozdzielczość.
Ale nie twierdzę, że Twoja droga jest zła. Napisałem, że nawet o tym nie pomyślałem, bo te parę razy które mi się zdarzyło – zabrałem komputer do sklepu. Zresztą kochany, mówimy o ustawianiu mikrokalibracji a nie zakupach, czyli raczej o warunkach domowych, a nie sklepowych.
mówimy o ustawianiu mikrokalibracji a nie zakupach, czyli raczej o warunkach domowych, a nie sklepowych
Zgadzam się, można na spokojnie to zrobić z poziomu komputera. Tylko znam parę przypadków, że sprzęt skalibrowany w domu zaczynał dziwnie się zachowywać w plenerze Podejrzewam, iż temperatura barwowa sceny może tu nieco gmatwać sprawę.
To, co napisał leotdi cytując instrukcję, pachniało mi na test wykonywany z poziomu puszki.
Podejrzewam, iż temperatura barwowa sceny może tu nieco gmatwać sprawę.
Tak, pisałem o tym parę razy. Z testami AF przy słabym świetle żarowym należy sobie dać spokój. Przynajmniej w Najlepszym Z Systemów, nie wiem jak w innych.
Z testami AF przy słabym świetle żarowym należy sobie dać spokój
Podpisuje sie pod tym. Mozna sie naprawde zaplatac. Ponadto mam podejrzenie, ze im ciemniej tym bardziej w do przodu ostrza w strone FF, przynajmniej w moich obiektywach tak mam.
Wigor [Usunięty]
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2010
Mikrokalibracja to pojęcie Canonowskie? Czy w Nikonach też ta opcja jest? Albo innych systemach?
Bo z tego co wiem, Nikony mają dużo mniejsze problemy tego typu współpracy szkieł z puchami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9