Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Velbon UP-400DX
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 18 Lip, 2010   

a!mLe$$ napisał/a:
ogólnie mi chodziło o to, że monopod pomoże w niższych i wyższych partiach.

Oby :)
a!mLe$$ napisał/a:
Tak jak napisałem - wg mnie ten co polecił Bogdan spełni moje oczekiwania w 100%.

I super. Życzę zadowolenia z użytkowania zaproponowanego monopodu, niekoniecznie przy macro :)

Reklama

skygge 
Nowy

Wysłany: Pią 20 Sie, 2010   

Trochę pstrykam makra i używam - jeśli czegoś w ogóle - to monopodu. Statyw do makro to porażka. Podobnie woreczki. Nie wszystkie robale pełzają po ziemi. Są takie, co siedzą na gałązkach czy liściach np. półtora metra nad ziemią.

Po pierwsze: rozstaw statyw w gęstych krzaczorach. Ja dziękuję.
Po drugie: makro, to głębia ostrości rzędu milimetra, dwóch. Ustaw tak dokładnie statyw. Mi się to nie udało.
Po trzecie: robale wcale nie czekają w jednym miejscu aż rozłożysz cały ten sprzęt i skalibrujesz GO. Najczęściej trzeba je gonić z aparatem i czekać aż się na sekundę zatrzymają w miejscu. Niewykonalne ze statywem. Monopodem łatwiej jest manewrować.

Z mojego osobistego doświadczenia wynika, że nic lepszego niż monopod nie wynaleziono do tego celu.

Makro ze statywem potrafię sobie wyobrazić w studio, z martwą naturą, w przypadku wielkiej chęci wykorzystania światła zastanego i w związku z tym długich czasów (bo makro to przeważnie f/16 - f/22) oraz cierpliwości i mnóstwa czasu na ustawienie takiej konstrukcji. Albo przy foceniu kwiatków/roślinek. W plenerze z robalami - tylko monopod + mocna lampa (dedykowana do makro bądź normalna z dyfuzorem).

dr11 
Optyczny

Właśnie wróciłem z plenerku makro. Muchy, motyle, ślimaki, nartniki. Statyw spisał się na medal, szczególnie odwrócona kolumna i zestaw 1cm nad wodą. Sigma 150 + 65cm pierścieni, czasy od 1/20 do 1/200. Nie wiem, gdzie może tkwić porażkowość statywu przy takiej fotografii :roll: Może trzeba trochę pogłówkować i zastanowić się jak się owady zachowują, dlaczego siadają tu a nie tam, zamiast ganiać za nimi z całym zestawem? ;)

komor 
Moderator

skygge napisał/a:
makro, to głębia ostrości rzędu milimetra, dwóch. Ustaw tak dokładnie statyw. Mi się to nie udało.

Poza tym, co napisał dr11, to ja planuję kiedyś takie cuś lub podobne:
http://www.manfrotto.com/...ffonce/pid/3226
(dzięki hijax_pl za wskazówkę!). Nie da się ukryć, że najlepiej byłoby mieć takie dwa cuda, żeby mieć kontrolę w dwóch osiach. No i odpowiednia głowica się oczywiście przydaje. Np. taka:
http://www.manfrotto.com/...ang/en/pid/2344

Ale czasem jak robię coś z ręki to owszem – jak monopodem wspomagam się złożonym takim czymś:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/slik-mini-pro-v.html

dr11 
Optyczny

komor napisał/a:
Ale czasem jak robię coś z ręki to owszem – jak monopodem wspomagam się złożonym takim czymś:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/slik-mini-pro-v.html
O, to jest fajny bajer :) Wyłazi scena z GO? Bierzemy zestaw w łapki i przestawiamy parę cm... ;)

komor 
Moderator

dr11, ja to czasem biorę do ręki, nogi tego mini-statywiku złożone w monopod, opieram to o wewnętrzną stronę złożonego łokcia i mam w jednym ręku taki niby-stabilizowany i łatwo kontrolowalny zestaw. Do leżenia w trawie i szukania okazji dobre. Przy lekkiej setce makro wystarczy, do Sigmy 150 może być już mniej praktyczne.

dr11 
Optyczny

Pewnie też da radę :D Sigmę to ja takim czymś podpierałem :P http://www.dfv.pl/tl_file...ia/statywik.jpg ;)
Ale dobrze ustawiony statyw sprawdza mi się lepiej, nawet ze złożonymi nogami.

skygge 
Nowy

Wysłany: Sob 21 Sie, 2010   

OK, ok. Napisałem co myślę na bazie własnych doświadczeń, ale statyw, obiektywy i w ogóle sprzęt mam marny więc może dlatego praca makro ze statywem doprowadzała mnie do frustracji. Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu