Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
EOS 500D + 18-200 tamron czy Alpha a500 + 18-55 + 55-200 kit
Autor Wiadomość
cobrastyle 
Nowy

Wysłany: Pią 20 Sie, 2010   EOS 500D + 18-200 tamron czy Alpha a500 + 18-55 + 55-200 kit

Cześć,

Fotografuję już od pewnego czasu kompaktem Canon S5 IS - świetnie mi się na nim pracuje, ale chciałbym teraz przejść na lustro, bo brakuje mi kilku opcji. Rozglądając się za aparatem, po głębszym zastanowieniu znalazłem 2 lustrzanki szczególnie przykuły moją uwagę:

1. Sony Alpha a500 z 2 obiektywami kitowymi - 18-55 mm SAM + 55-200 SAM za 2660 zł
2. Canon D500 + 18-55 mm IS za 2398 zł
3. Canon D500 + 18-200 mm + Tamron AF 18-200 mm f/3,5-6,3 XR Di-II LD Aspherical (IF) za 2950,-

Którą z tych propozycji wybrać? Byłem ostatnio w Saturnie (te zestawy oczywiście nie z Saturna), żeby móc potrzymać te aparaty w ręce i sprawdzić który jak leży. Na początku Sony wydawało mi się za duże, ale po chwili było już ok. Natomiast Canon od razu leżał idealnie - wrażenie praktycznie takie, jakbym trzymał mojego kompakta. Sprzedawca twierdził, że lepszy jest mimo wszystko Canon. Niewątpliwie plusem dla Soniaka jest obracany ekranik, czego w C brakuje - a z czego w kompakcie bardzo często korzystam.

Fotografował będę głównie pejzaże, przyrodę, czasem makro; portrety sporadycznie, ale pewnie zdarzy mi się robić zdjęcia większym grupom ludzi. Na pewno będę używał zdjęć seryjnych; Canon robi 3,4 kl/s a Sony 7 kl/s, ale wydaje mi się, że 3,4 to już wystarczająca szybkość i nie powinno sprawić mi to problemu. Ważny jest za to szybki AF.

A może macie jakieś inne propozycje? Jakieś inne obiektywy do tych luster? Albo inne aparaty? Jestem otwarty na propozycje, jeśli tylko uda się zmieścić w budżecie - im więcej zostanie, tym lepiej - przeznaczę to na zakup akcesoriów.

Pozdrawiam,
Bartek

Reklama

Foreigner 
Nowy

Wysłany: Pią 20 Sie, 2010   

Jeśli będziesz korzystać z obracanego ekranu, popatrz na Nikona D5000. Sam mam i bardzo chwale.
D5000 z obiektywem 18-105 kosztuje ok 2600zł.

cobrastyle 
Nowy

Na tego Nikona też zwróciłem uwagę, ale źle mi się go trzyma - jest troszkę za mały...

k33l 
Bywalec

cobrastyle napisał/a:
Canon D500 + 18-200 mm + Tamron AF 18-200 mm f/3,5-6,3 XR Di-II LD Aspherical (IF) za 2950,-

Po co Ci dwa obiektywy pokrywające ten dokładnie sam zakres ogniskowych?
Może warto kupić N jak kolega wyżej pisze albo Alfę i dokupić DCR-250 do makro i będziesz zadowolony, w Alfie uzyskasz większe odwzorowanie z racji dłuższej ogniskowej w zestawie.

cobrastyle 
Nowy

k33l napisał/a:
cobrastyle napisał/a:
Canon D500 + 18-200 mm + Tamron AF 18-200 mm f/3,5-6,3 XR Di-II LD Aspherical (IF) za 2950,-

Po co Ci dwa obiektywy pokrywające ten dokładnie sam zakres ogniskowych?

Tutaj ja popełniłem błąd i wspisałem 2x ogniskową tego samego obiektywu.

Jak to jest z różnicami pomiędzy Alphą a Canonem? Faktycznie Sony na tym polu (lustrzanek) spisuje się kiepsko, czy to taka miejska legenda? Zwłaszcza, że wykupiło Minoltę. Kilku znajomych, którzy profesjonalnie zajmują się fotografią odradzali mi Alphę, ale sami mówili, że raczej z powodu własnych uprzedzeń, niż konkretnych doświadczeń. Na początku byłem najbardziej nastawiony na A500 i te dwa obiektywy, teraz coraz bardziej skłaniam się właśnie ku temu Canonowi z Tamronem. Ale poczekam jeszcze na opinię innych :)

@edit:
W każdym razie nad Alphą i konwerterem pomyślę ;) A taki wynalazek zadziałałby z Canonem? W sumie po używaniu S5 IS ciągnie mnie do C. Ale ten ekranik... Ciężki wybór przede mną ;)

k33l 
Bywalec

Tak naprawdę różnice dostrzeże się w półprofesjonalnym i profesjonalnym użytkowaniu. Dla przeciętnego użytkownika będą aż nadto, ograniczać Cię będą szkła niż body. Do tego dla amatora z lutrem odchylany ekran i LV z Sony będzie dużym udogodnieniem. Miałem taki ekran w S9600 i wiem jaki to dobry bajer.

cobrastyle 
Nowy

A sugerujesz jakiś konkretny obiektyw? Zastanawiam się, czy warto brać zestaw kitowy (np. tą alphę z 2 obiektywami) czy lepiej kupić samo body i różnicę kasy + jakieś zaskórniaki wydać na szkiełko?

Wydaje mi się, że będę często korzystać z zooma, a 18-55 (na podstawie obserwacij w sklepach) wygląda na troszeczkę za mało.
Lubię też robić zdj w trudnych warunkach, najbardziej kuszą mnie zdjęcia nieba w nocy - ale to załatwię statywem + 30s naświetlania i powinno być ok ;) \

Sony ma wbudowaną fcję HDR, co też jest dla mnie ułatwieniem, bo też chciałbym pobawić się tą techniką, zwłaszcza jeśli chodzi o pejzaże. W Canonie musiałbym bawić się RAWem, chociaż pewnie i tak mnie to czeka ;)

Tutaj link do zdjęć, które udało mi się zrobić S5 - z tych jestem najbardziej zadowolony (tutaj akurat samo makro, ale nie ograniczam się do niego) Klik!

k33l 
Bywalec

cobrastyle napisał/a:
A sugerujesz jakiś konkretny obiektyw?
Takie zaczynają się od kwot przekraczających twój budżet na zestaw :D
cobrastyle napisał/a:
Wydaje mi się, że będę często korzystać z zooma,

Przejrzyj zdjęcia i zobacz na jakich ogniskowych były robione, dam posiadam tylko krótki kit czyli 18-55 i w większości sytuacji wystarcza, do krajobrazu wystarczy, do makro będziesz miał DCR i dłuższy kit. Nie wiem co masz na myśli pod pojęciem "przyroda" ptaki, rośliny, owady czy co dokładnie?
HDR to sobie zrobisz jakie chcesz na PC, z RAWa oczywiście bo w takim formacie polecam pstrykanie zdjęć.
Te nocne zdjęcia to zbliżenia czy widok ogólny całego nieba?

cobrastyle 
Nowy

Zacznę może od końca :)

k33l napisał/a:
Te nocne zdjęcia to zbliżenia czy widok ogólny całego nieba?

Bardziej ogólne, zbliżenia bardziej na księżyc

k33l napisał/a:
Nie wiem co masz na myśli pod pojęciem "przyroda" ptaki, rośliny, owady czy co dokładnie?

Mieszkam na przedmieściach, co prawda b. blisko centrum Krakowa, ale otaczają mnie lasy i wzgórza - jednym słowem chodzę z kompaktem i poluję; pejzaże - zdjęcia na małej ogniskowej, obejmujące jak najwięcej, czasem ptak się trafi, czasem jakaś ciekawa roślina czy drzewo. Owoce moich eskapad z aparatem można zobaczyć pod linkiem z poprzedniego posta, tylko trzeba przejść "piętro wyżej" w galeriach.

k33l napisał/a:
Przejrzyj zdjęcia i zobacz na jakich ogniskowych były robione, dam posiadam tylko krótki kit czyli 18-55 i w większości sytuacji wystarcza, do krajobrazu wystarczy, do makro będziesz miał DCR i dłuższy kit

Właśnie te 2 obiektywy kuszą mnie najbardziej w tym Soniaku. Do tego filtr polar, ten konwerter do makro i już mi się mina cieszy na samą myśl o wypadzie z aparatem :)

A to, że obiektyw proponowany może kosztować niż mam kasy na całość, czułem gdzieś w kościach :P

k33l 
Bywalec

Wysłany: Sob 21 Sie, 2010   

No to wybierając Soniaka będziesz zadowolony. Kupowanie superzooma 18-200 mija się z celem. Przepięcie obiektywu to chwila a mając podpięty krótki kit będzie o wiele lżej nosić aparat.

cobrastyle 
Nowy

Znalazłem na Allegro A550 + 18-55 + 75-300 za 3100,-, myślicie, ze to będzie lepsza propozycja niż A500 +18-55 + 55-200? Czy na początek może wystarczy mi 500? Różnica między A500 i A550 jest taka, że ten drugi ma 14 a nie 12 mpx, ekranik z większą ilością kolorów no i robi zdj seryjne 7 a nie 5 kl/s (ale to w trybie z pomiarem AF tylko na pierwszym zdj, z pomiarem ciągłym robi też 5 kl/s). Wydaje mi się, że jeśli chodzi o wybór pomiędy a500 i a550 to różnica w parametrach nie jest aż tak duża, żeby dokładać dodatkowe 300-400zł, ale co sądzicie o tym obiektywie?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

cobrastyle napisał/a:
Znalazłem na Allegro A550 + 18-55 + 75-300 za 3100,-, myślicie, ze to będzie lepsza propozycja niż A500 +18-55 + 55-200?

poskładaj sobie a450 z 18-55 i Sigmą 70-300 APO.
SAL75300 nie jest dobrym obiektywem.
A500 i A550 to jeden pies z dokładnością do rozmiaru matrycy i innych dupereli. Z uwagi na bardzo kiepski wizjer optyczny i na to, że w mojej opinii szybki AF w trybie Live View jest własciwie nieczęsto potrzebny celował bym w tańszą a niegorszą a450.

Albo siakiegoś Canona z podobnymi obiektywami.

A generalnie jak miałby być taki obiektyw na dłuzej to zamiast kupować te słoiczki pomyślec o Sony 16-105 lub Canonie 15-85. Z tym, ze to juz inne koszta...

cobrastyle 
Nowy

To w takim razie chyba zdecyduję się na Sony A500 + 18-55 + 55-200, a w miarę upływu czasu może uzbieram na jakieś inne szkiełka. Dzięki za pomoc, bardzo mi się przydała :)

Pozdrawiam,
Bartek

FuzBal 
Rozmowny

szczerze odradam obiektywy z zkresem ala ten tamron... tragedia;]

wez pod uwage ze sony ma chyba najdrozsze szkla z tych ciekawszych...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Najdroższe, nieważne, ale to Sony i są najlepsze :razz:

Odpowiedz do tematu